VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05.29.Projektas „NATO diena regione“ prasideda Varėnoje

KAM inf.

Šiais metais minint NATO Aljanso įkūrimo 70-ąsias ir Lietuvos narystės jame 15-ąsias metines gegužės 30 d. Krašto apsaugos ministerija ir Vilniuje veikiantis NATO pajėgų integravimo vienetas Varėnoje ir Merkinėje pradeda projektų ciklą „NATO diena regione – ateik, pamatyk, sužinok apie tuos, kurie saugo Mus!“ Iki metų pabaigos tokias dienas planuojama surengti dar keturiuose Lietuvos miestuose.

„Bendravimas su Lietuvos žmonėmis, bendrų tikslų siekimas yra vienas iš svarbiausių NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje prioritetų. Mums, kurie rūpinasi NATO pajėgų perdislokavimu, žmonių ir vietovės pažinimas yra kritiškai svarbus. Per ketverius savo veiklos metus jau esame aplankę beveik pusę Lietuvos savivaldybių“, – sako į Varėną vyksiantis tarptautinio NATO pajėgų integravimo vieneto Lietuvoje vadas pulkininkas Jakobas Sogardas Larsenas (Jakob Søgård Larsen).

NFIU nuotraukos

Pasak vado, tokių susitikimų metu, NATO vieneto kariai sutinka žingeidžius, pilietiškus, laisvę vertinančius ir saugančius žmones. „Visuose regionuose liekame sužavėti gamtos grožiu, kultūros puoselėjimu ir pagarba karinėms pajėgoms. Žinau, kad laukia dar vienas puikus vizitas į Varėną“, – pabrėžia nuo vieneto įkūrimo 2015 metais jam vadovaujantis Danijos kariuomenės pulkininkas J. S. Larsenas.

Varėnos ir Merkinės gyventojų lauks susitikimas su NATO kariais, vyks įvairios paskaitos, diskusijos, veiks ginkluotės ir technikos parodos. Savo veiklą kartu pristatys ir NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė, Lietuvos kariuomenės Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalionas, Krašto apsaugos savanorių pajėgų Dainavos apygardos 1-oji rinktinė, taip pat ir NATO energetinio saugumo kompetencijos centro, Lietuvos šaulių sąjungos atstovai.

„NATO dienose“ skirtingų regionų gyventojai galės ne tik susitikti su kariais, išgirsti paskaitas apie stipriausią pasaulyje karinį aljansą bei dalyvauti diskusijose, bet ir susipažinti bei apžiūrėti Lietuvos kariuomenės ir NATO priešakinių pajėgų bataliono karių naudojamą ginkluotę, ekipuotę ir karinę techniką.

Projektas „NATO diena regione“ skirtas pristatyti NATO organizaciją, jos veiklą įvairiuose Lietuvos regionuose. Iki metų pabaigos NATO kariai planuoja dar aplankyti Anykščius, Biržus, Kėdainius ir Rokiškį. Penkių miestų savivaldybės buvo atrinktos iš atsiliepusiųjų į Krašto apsaugos ministerijos kvietimą organizuoti NATO renginį regione Aljanso 70-mečio ir Lietuvos narystės jame 15-ųjų metinių proga.

NATO pajėgų integravimo vienetas Lietuvoje veikia nuo 2015 m. rugsėjo. Vieneto misija – užtikrinti operatyvų ir efektyvų NATO ypač greito reagavimo pajėgų ir kitų sąjungininkų vienetų dislokavimą Lietuvoje. Veikdamas Lietuvoje NATO pajėgų integravimo vienetas remia ir sąjungininkų pajėgų pratybas bei kitas saugumo užtikrinimo priemones, prisideda prie Lietuvos gynybos planavimo, identifikuoja infrastruktūros objektus, būtinus greitam sąjungininkų pajėgų dislokavimui Lietuvoje.

NATO pajėgų integravimo vieneto personalo struktūrą taikos metu sudaro 40 karių iš tarptautinio ir Lietuvos kariuomenės personalo. Šiuo metu štabe dirba atstovai iš 14 NATO valstybių. Sprendimą įsteigti NATO pajėgų integravimo vienetus iš viso aštuoniuose valstybėse – Bulgarijoje, Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje, Lietuvoje, Rumunijoje, Slovakijoje ir Vengrijoje – NATO šalių ir vyriausybių vadovai priėmė Velso viršūnių susitikime 2014 m. rugsėjo mėn.

„NATO diena regione“ programa Varėnoje ir Merkinėje

2019 m. gegužės 30 d.

Varėna

10.00–10.45 val. Susitikimas su Varėnos gimnazijų bendruomenėmis, ginkluotės ir technikos paroda prie Varėnos technologijos ir verslo mokyklos (J. Basanavičiaus g. 1)

11.45–13.30 val. Susitikimas su Varėnos gyventojais, ginkluotės ir technikos paroda Varėnos rajono savivaldybės aikštėje (Vytauto g. 12)

Merkinė

16.00–17.00 val. Susitikimas su seniūnijos darbuotojais ir gyventojais, ginkluotės ir technikos paroda Dariaus ir Girėno aikštėje

 

 

Atgal