VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

06.06. Portsmute paminėtos 75-osios sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje metinės

Pietų Anglijos Portsmuto uostamiestyje trečiadienį paminėtos 75-osios sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje per Antrąjį pasaulinį karą metinės. Jose, be kitų, dalyvavo britų karalienė Elžbieta II, Vokietijos kanclerė Angela Merkel, JAV prezidentas Donaldas Trampas, taip pat Prancūzijos vadovas Emanuelis Makronas (Emmanuel Macron), Didžiosios Britanijos premjerė Teresa Mei (Theresa May) bei sosto įpėdinis princas Čarlzas.

Vyriausybė Londone skelbė, kad tai bus "didžiausias pastarojo laikmečio britų karinis spektaklis". Jame dalyvavo daug kareivių, karo laivų ir karinių lėktuvų. Tarp garbės svečių buvo apie 300 veteranų. Kai keli jų įžengė į sceną, nuaidėjo plojimai. Net karalienė atsikėlė iš savo vietos.



Per renginį netrūko ir šokių bei muzikos. Buvo skaitomos ištraukos iš laikmečio liudininkų  dienoraščių. Tai, be kitų, darė britų premjerė T. Mei, Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ir Prancūzijos prezidentas E.Makronas. JAV prezidentas D. Trampas sukalbėjo maldą. Po to kalbą pasakė britų monarchė. 93-ejų karalienė, priešingai nei dauguma kitų dalyvių, pati prisimena Antrąjį pasaulinį karą.

Ceremonijos pabaigoje virš uosto teritorijos praskrido istoriniai ir modernūs kariniai lėktuvai. Iš karo laivo buvo paleisto salvės.

D. Trampui tai buvo trečioji ir paskutinioji valstybinio vizito Didžiojoje Britanijoje diena. Jis ir jo žmona Melania pirmadienį buvo iškilmingai priimti Bakingemo rūmuose. Antradienį D. Trampas susitiko su T. Mei.

Per Antrąjį pasaulinį karą 1944 metų birželio 6-ąją sąjungininkų daliniai išsilaipino vokiečių Vermachto užimtoje Prancūzijoje. Iš Portsmuto didelė dalis ginkluotųjų pajėgų per Lamanšo sąsiaurį patraukė Normandijos kryptimi. Ši didžiausia karų istorijoje išsilaipinimo operacija turėjo lemiamą reikšmę karo eigai.
Vadinamoji D-diena ženklina Vakarų Europos išlaisvinimo iš nacistinės Vokietijos bei demokratijos judėjimo pergalingo žygio visame pasaulyje pradžią. Tačiau Normandijos operacija mena ir siaubingą kraujo praliejimą, dešimtis tūkstančių žuvusiųjų ir sužeistųjų.

Tikrąją D-dieną ketvirtadienį (birželio 6-ąją) atminimo renginys planuojamas Prancūzijos pakrantėje. Ir jame dalyvaus D. Trampas.

 

Atgal