VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

06.18. ES vadovai susitiks aptarti tikslo iki 2050 m. atsisakyti išskiriamų dujų

Šią savaitę Europos Sąjungos vadovai žada aptarti planą iki 2050 metų visiškai sumažinti į atmosferą išskiriamų dujų kiekį. Europos Parlamento rinkimų kampanijoje klimato kaitos grėsmė buvo viena iš spręstinų problemų.

EPA-Eltos nuotr.

Pirmadienį buvo paskelbta, kad ES vadovai šį ketvirtadienį ir penktadienį susitiks Briuselyje ir aptars numatomą tikslą iki 2050 metų pasiekti visišką klimato neutralumą. Aplinkosaugos grupė „World Wildlife Fund“ teigė turinti 16 iš 28 Europos šalių palaikymą.

„Kadangi klimato kaitos pasekmės yra matomos ir vis sparčiau ryškėja, mums reikia skubiai imtis veiksmų ir suvaldyti šią grėsmę pasauliui, – rašoma ES strateginėje darbotvarkėje ateinantiems 6 metams. - ES gali ir privalo rodyti pavyzdį, vykdyti esminius ekonominius ir visuomeninius pokyčius ir pasiekti klimato neutralumą“.

ES atstovai informavo, kad darbotvarkėje taip pat yra išnaša, skelbianti, kad formuluotės gali būti pakeistos, atsižvelgiant į viršūnių susitikimą, kurio metu bus kalbama apie nustatytą 2050 metų tikslą.

ES šalys nori aptarti galimus finansavimo būdus – lėšas, kurių prireiks siekiant iškastinį kurą visiškai pakeisti švaria energija.

„Labai skiriasi kaina, kurią turės sumokėti tokios šalys, kaip, pavyzdžiui, Švedija arba Rumunija. Rytų Europa nebūtinai yra prieš tokį tikslą, – tvirtino anoniminiu norėjęs išlikti ES atstovas, pabrėždamas, kad šis regionas yra priklausomas nuo akmens anglimi varomų elektrinių. – Esu įsitikinęs, kad visi turėtų pritarti šiam tikslui“. Vis dėlto visos ES narės pritarimą numatytam tikslui galės išsakyti tik gruodį, kai vyks kasmetis metų pabaigos viršūnių susitikimas.

Atgal