VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 11. "Mados infekcija" rudenį lauks ir ekstremalios mados gerbėjų

Laura Pačtauskaitė

Pirmą kartą rudenį vykstantis festivalis "Mados infekcija" lapkričio 11-12 dieną Šiuolaikinio meno centre sukvies tiek konceptualųjį, eksperimentinį, net ekstremalų dizainą mylinčius, tiek ir elegantiškos mados gerbėjus.

Rudeninėje festivalio laidoje bus pristatyta 16 kolekcijų. Kartu su lietuviais savo kūrybą rodys dizaineriai iš Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos, Danijos, Nyderlandų, Latvijos ir Estijos.

Pasak "Mados infekcijos" prodiuserės Renatos Mikailionytės, pasaulyje mados renginiai organizuojami du kartus per metus. "Iki šiol tik pavasarį vykęs festivalis "Mados infekcija" jau išsiplėtė iki trijų dienų, tačiau į pavasarinę sesiją vis tiek tilpo ne visi norintys. Todėl ir nusprendėme festivalį surengti du kartus per metus. Be to, taip sukursime atsvarą pavasariui: iki šiol Lietuvoje rudenį vyko tikrai nedaug ryškių mados renginių", - sako R. Mikailionytė.

"Rudeninė "Mados infekcija" vyks dvi dienas, todėl festivalyje savo kolekcijas pristatysiančius dizainerius labai aiškiai išskyrėme į dvi linijas. Pirmąją "Mados infekcijos" dieną bus pristatytos konceptualios, eksperimentinės kolekcijos. Šią dieną simboliškai užbaigs mados ekstremalo vokiečio Patriko Moro (Patrick Mohr) pasirodymas", - sako festivalio idėjos autorė dizainerė Sandra Straukaitė.

Antrąją festivalio dieną ji apibūdina kaip elegantiškos mados karaliavimą. "Tiesa, tai elegancija pagal "Mados infekciją". Antrąją festivalio dieną užbaigs Barbaros Gongini iš Danijos pasirodymas. Ši kūrėja drąsiai eksperimentuoja su formomis, todėl jos darbuose itin ryškūs ir stiprūs vizualiniai motyvai. Drapiravimo, sudėtingų kirpimų, neįprastų techninių sprendimų antrosios festivalio dienos kolekcijose tikrai bus. Tiek pirmosios, tiek antrosios dienos paskutinės kolekcijos atspindės tos dienos kvintesenciją", - teigia S. Straukaitė.

Pasak jos, toks ryškus dizainerių išskyrimas į dvi linijas festivalio žiūrovui padės lengviau pasirinkti, jeigu jis vis dar svarsto, kuriai "Mados infekcijos" dienai pirkti bilietą.

Šiuolaikinio meno centre Vilniuje, per dvi festivalio dienas iš viso bus parodyta 16 kolekcijų, daugelis jų skirta moterims.

Simboliška, kad Lietuvai "Mados infekcijoje" atstovauja vien dizainerės moterys - "LT identity" prekės ženklo kūrėjos Ieva Ševiakovaitė ir Jolanta Rimkutė, Gabrielė Januškevičiūtė, Sandra Straukaitė, Lilija Larionova, Dianos Kuzmickaitės ir Aušros Urbanavičiūtės duetas, Laura Dailidėnienė, Milda Čergelytė, Eglė Žiemytė, Lina Gudanavičiūtė, Jurgita Januškevičiūtė. Festivalio žiūrovams vyrams taip pat neteks nusivilti - jų laukia vokiečio P. Moro naujausia kolekcija.

"Mados infekcijoje" laukiama ir daugiau svečių iš užsienio: Latvijos, Nyderlandų, Prancūzijos, Gruzijos, Didžiosios Britanijos.

Į festivalio programą įtraukta ir estų juvelyro Tanelio Venrės (Tanel Veenre) darbų paroda.

Iki festivalio pradžios įvyks dar du itin didelio lankytojų dėmesio sulaukiantys renginiai. Spalio 26 d. prekybos ir laisvalaikio centre "Panorama" vyks vieša modelių atranka festivaliui "Infekcijos kastingas". Jo metu žiūrovai matys, kaip dizaineriai ne tik iš modelių agentūrų, bet ir iš visų norinčių bei pareiškusių norą dalyvauti šiame renginyje atsirenka modelius festivalio kolekcijoms demonstruoti.

Spalio 27-ąją "Panoramoje" laukiami visi neabejingi grožiui - čia vyks savo formatą išplėtęs renginys "Grožio infekcija". Jo metu tarptautinės kosmetikos kompanijos ir jų grožio konsultantai kartu su "Mados infekcijos" užkulisių meistrų komanda nemokamai supažindins renginio lankytojus su naujausiomis rudens grožio tendencijomis.

Festivalis "Mados infekcija" vyksta jau dvyliktą kartą. 1999-aisiais startavęs mados renginys per vienuolika metų tapo ryškiausiu kasmetiniu mados įvykiu Lietuvoje.

Atgal