VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

01 10. Norvegai aptiko stambų naftos telkinį Barenco jūroje

Elma Mataitytė

Norvegijos naftos grupė "Statoil" pirmadienį paskelbė aptikusi naftos ir dujų telkinį Barenco jūroje. Jo atsargos gali siekti iki 300 mln. barelių naftos ekvivalento, praneša AFP.

Naujasis telkinys pavadintas "Havis".

Pranešime pastebima, kad tai jau antras stambus naftos telkinys, kurį "Statoil" aptiko Barenco jūroje per pastaruosius devynis mėnesius. Kompanija jau skelbė balandį aptikusi telkinį "Skrugard", pagal atsargų apimtis maždaug prilygstantį "Havis" telkiniui.

Drauge abu telkiniai gali siekti nuo 400 iki 600 mln. barelių naftos ekvivalento, skelbiama "Statoil" pranešime spaudai.

"Skrugard" ir "Havis" atveria naują naftos provinciją Šiaurėje", - sakė "Statoil" generalinis direktorius Helgė Lundas (Helge Lund).

Šie du telkiniai, kurie glūdi vos 7 km vienas nuo kito, bet nesusijungia, gali būti eksploatuojami kartu, o tai leistų sutaupyti lėšų.

Abu telkinius kontroliuoja "Statoil" (50 proc.), Italijos "Eni" (30 proc.) ir Norvegijos valstybinė kompanija "Petoro" (20 proc.).

Šie du telkiniai yra kuklūs, palyginti su stambiais Norvegijos telkiniais, tokiais kaip Statfjordo telkinys, kuriame glūdi apie 3,6 mlrd. barelių naftos ir kuris buvo aptiktas 1974 m. Šiaurės jūroje.

Tačiau jie rodo, kad Norvegijoje, kur naftos gavyba pastarąjį dešimtmetį sumažėjo, vis dar glūdi neatrastų naftos ir dujų klodų.

Po smarkaus pakilimo 2001 metais naftos gavyba šioje Skandinavijos šalyje - septintoje stambiausioje pasaulyje pagal naftos eksportą - tolydžio mažėjo ir dabar siekia apie 2 mln. barelių per dieną, vos du trečdalius to kiekio, koks buvo fiksuojamas prieš dešimtmetį.

Be naftos atsargų, šios jūros šelfe glūdi ir dujų telkiniai. Didžiausias iš jų yra Štokmano. Jo atsargos vertinamos 3,8 trilijono kubinių metrų gamtinių dujų ir apie 37 mln. tonų dujų kondensato.

Atgal