VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

02 21. Ispanijos kariniai lėktuvai iš JAV pargabens lobį

Titas Mankus

Ispanija pirmadienį pranešė, kad netrukus krovininiai karo lėktuvai išskris į JAV Floridos valstiją pargabenti nuskendusiame laive rasto lobio, praneša AP. Lobį rado JAV tyrinėtojai, bet Ispanija teismuose išsikovojo teisę į nuskendusio laivo krovinį.

 Lobio vertė - apie 504 mln. JAV dolerių. 17 tonų sveriantį lobį pargabens du krovininiai karo lėktuvai "Hercules". Ispanija neatskleidžia, kada tiksliai jis bus skraidinamas.

 JAV teismas praėjusią savaitę nusprendė, kad 2007 metais lobį radusi bendrovė "Odyssey Marine Exploration" turi jį grąžinti Ispanijai. Lobis buvo rastas prie Portugalijos krantų nuskendusiame laive "Nuestra Senora de las Mercedes".

 Ispanija laimėjo bylą dėl radinio, teigdama, kad niekada neišsižadėjo nei laivo, nei jo krovinio nuosavybės teisės. Tuo tarpu "Odyssey Marine Exploration" tvirtino, kad nebuvo nustatyta, jog laivas, kuriame rastas lobis, tikrai yra "Nuestra Senora de las Mercedes". Ir net jei tai yra tas laivas, jis nuskendo komercinės kelionės metu, o pagal tarptautines sutartis nuo lobių ieškotojų labiausiai saugomi per mūšius nuskendę karo laivai.

 Laivą "Nuestra Senora de las Mercedes" Atlanto vandenyne nuskandino Didžiosios Britanijos kariniai laivai. Tuo metu laivas su daugiau nei 200 keleivių ir įgulos narių plaukė iš Pietų Amerikos.

 Ispanijos kultūros ministerija informavo, kad 594 tūkst. monetų ir kitų daiktų yra laikomi nacionaliniu paveldu ir privalo likti Ispanijoje. Eksponatai bus rodomi viename arba keliuose Ispanijos muziejuose. Ministerija atmetė, kad turtai bus parduoti siekiant sumažinti Ispanijos valstybės skolą.

 Lobį radusi bendrovė sako, kad jo iškėlimui, pervežimui, sandėliavimui ir konservavimui išleido 2,6 mln. dolerių.

Atgal