VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

04 13. Rusijos žvalgyba aktyvina savo veiklą

Algis Dimša

Rusijos specialiosios tarnybos aktyvina savo žvalgybinę veiklą šalyje, teigia Estijos saugumo policija (KaPo) ketvirtadienį paskelbtoje metinėje ataskaitoje. Rusijos žvalgyba 2011 metais suaktyvėjo, NATO kuriant priešraketinį skydą Europoje, Vakarams parduodant ginkluotę Rusijai ir Rusijai bandant NATO veiksmuose rasti agresyvių ketinimų jos atžvilgiu. “Prognozuojama, kad karinė žvalgyba stiprės, todėl Rusijos generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) veikla Estijoje gali dar labiau suaktyvėti”, - sakoma ataskaitoje.
Pasak “KaPo”, žvalgybine veikla Estijos teritorijoje siekiama gauti informacijos apie NATO gynybinius pajėgumus ir numatomą jų plėtotę.
Estijos saugumo policija taip pat daro išvadą, kad organizuoto ekstremizmo grėsmės šalyje nėra. Tačiau vienu svarbiausių savo uždavinių “KaPo” laiko trukdymui į šalį patekti radikalioms nuotaikoms tiek iš Rytų, tiek ir iš Vakarų. Pagrindinis būdas tokioms nuotaikoms skleisti yra internetas.
Tačiau tragiški įvykiai Norvegijoje ir įsibrovėlio šaudymas Estijos gynybos ministerijoje pernai rodo, kad pavieniai radikalai visuomenei kelia realų pavojų.
“KaPo” savo ataskaitą paskelbė praėjus mažiau nei dviem mėnesiams, kai Taline buvo sulaikytas Rusijos žvalgybai FSB dirbęs tos pačios “KaPo” tyrėjas Aleksejus Dresenas.
“KaPo” spaudos tarnybos vadovas Martinas Arpas (Martin Arpo) ketvirtadienį sakė, kad šis atvejis Estijai davė ir tam tikros naudos.
“Mes, savo ruožtu, daug sužinojome, ir tai žala atitinkamoms Rusijos tarnyboms ir nauda mums, ir ne tik mums, bet ir mūsų partneriams”, - sakė M. Arpas.
Paklaustas, ar A. Dresenas duoda parodymus, M. Arpas atsakė: “Na, kai ką jis, be abejo, kalba”.
Anksčiau skelbta, kad “KaPo” apie A. Dreseno bendradarbiavimą su Rusijos federaline saugumo taryba FSB žinojo nuo 2007 metų.

Atgal