VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

04 20. Indija išbandė branduolinį užtaisą

Jonas Kelmickas

ndija pirmą kartą išbandė naują, branduolinį užtaisą galinčią nešti ilgojo nuotolio raketą. Už karinių technologijų plėtrą atsakingos agentūros (DRDO) duomenimis, bandymas buvo sėkmingas.
17 metrų ilgio ir 50 tonų sverianti “Agni V” tipo raketa, kurios veikimo nuotolis yra mažiausiai 6 400 km, 8.05 val. vietos laiku (4.35 val. Vidurio Europos vasaros laiku) buvo paleista iš bandymų poligono prie rytinės Orisos valstijos krantų, pranešė raketą kūrusi DRDO.
Anot duomenų, raketa pasiekė daugiau kaip 600 km aukštį.
Indijos gynybos ministras A. K. Antonis (A. K. Antony) kalbėjo apie “nepriekaištingą laimėjimą” ir “reikšmingą lūžį Indijos raketų programoje”. Indijos premjeras Manmohanas Singhas (Manmohan Singh) su sėkmingu startu pasveikino su raketų programa dirbančius mokslininkus.
Pradžioje raketą planuota paleisti trečiadienio vakarą, tačiau startas dėl blogų oro sąlygų buvo atidėtas.
Šis bandymas yra labai reikšmingas branduolinį ginklą turinčiai Indijai, kuri šiuo metu daug investuoja į ginkluotę ir ginkluotųjų pajėgų modernizavimą. Ekspertų teigimu, ilgojo nuotolio raketa teoriškai galėtų pasiekti bet kokį taikinį Kinijoje bei visoje Azijoje ir įvairiose Europos šalyse.
Iki šiol branduolinį užtaisą galinčių nešti tarpžemyninių raketų turėjo tik penkios nuolatinės Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos narės - JAV, Rusija, Kinija, Prancūzija ir Didžioji Britanija.
Praėjusią savaitę didelio tarptautinio atgarsio sulaukė nepavykęs Šiaurės Korėjos raketos bandymas. Tačiau priešingai nei ši šalis, Indija, kaip didžiausia pasaulio demokratija, laikoma nuspėjama.

Atgal