VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

05 15. Pirmasis P. Babicko premijos laureatas - žurnalistas B. Rupeika

Monika Kasputytė

Lietuvos radijo žurnalistui Benui Rupeikai už laidų ciklą "Kaip žmonės gyvena" šeštadienį įteikta pirmoji Lietuvos žurnalistų sąjungos Kauno apskrities skyriaus ir Kauno rajono savivaldybės įsteigta tarpukario žurnalisto Petro Babicko premija.

 Premiją lydintį prizą sukūrė Kauno rajone gyvenantis dailininkas, stiklo menininkas Audrius Vaišnys.

 Įteikdamas B. Rupeikai premiją bei prizą rajono savivaldybės vicemeras Petras Mikelionis kalbėjo, kad didelės pagarbos yra vertas visada objektyvus ir sąžiningas žurnalistas, keliolika metų Lietuvos radijuje gyvuojančios laidos "Kaip žmonės gyvena" kūrėjas. Vicemeras sakė neabejojantis, jog B. Rupeika netruks užsukti ir į pakaunės kaimus "pas žmones gerų nuotaikų pasisemti".

 Padėkojęs už gražų įvertinimą radijo žurnalistas B. Rupeika paskelbė žinią, jog savąją premiją - 3000 litų dovanoja Kauno žurnalistų namams, "nes čia - daugiau vienovės nei dabar jos yra visoje Lietuvos žurnalistikoje". Prizą radijo žurnalistas pasiliko kaip ilgamečio savo darbo pripažinimą ir įvertinimą.

 P. Babickas buvo pirmasis 1926 metų birželio 12 dieną Kaune įkurto valstybės radiofono diktorius. Tai - garsios ir garbingos giminės sūnus, kurio sesuo - žymi lietuvių aktorė Unė Bay vaidino JAV teatruose ir kine, talentingas žurnalistas, rašytojas, fotografas. Jis įkūrė Lietuvos fotomenininkų sąjungą, buvo kelių filmų, daugybės radijo laidų kūrėjas, etnografinių vertybių puoselėtojas ir rinkėjas.

 1944-aisiais P. Babickas pasitraukė iš Lietuvos, kurios ilgėjosi iki pat savo mirties. Gyveno Brazilijoje, Rio de Žaneire, dirbo Lietuvos ambasados kultūros atašė, rengė laidas apie Lietuvą portugalų kalba, aktyviai dalyvavo kūrybiniame lietuvių kolonijos gyvenime. Mirė skurde.

 2006 m. grupė Kauno televizijos žurnalistų, padedant Kauno miesto savivaldybei, išvyko į Braziliją, kur sukūrė filmą apie P. Babicką ir netgi įvykdė priešmirtinį jo norą - pargabeno gimtinėn palaikus, kurie buvo iškilmingai perlaidoti Kaune Petrašiūnų kapinėse.

 Jose šeštadienį drauge su Žurnalistų sąjungos vadovais apsilankė ir pirmasis P. Babicko premijos laureatas B. Rupeika, padėjo gėlių prie P. Babicko kapo.

Atgal