VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

06 19. Kaunas prisimins prancūzmetį ir žais XIX a. pradžios žaidimus

 

Zigmas Paškauskas

Atkurtas "Deltuvos mūšis", kur "kausis" beveik tūkstantis karo istorijos puoselėtojų iš Rusijos, Prancūzijos, Lietuvos, Lenkijos bei kitų šalių, savaitgalį įvyks Kaune. Čia, minint Napoleono persikėlimo per Nemuną 200-ąsias metines, rengiamas Gyvosios istorijos festivalis "Europa. Napoleonas I Kaune".

Žadama daug įdomių reginių - kariškų ir ne tik. Pavyzdžiui, bus siekiama Napoleono kepurės lankstymo rekordo, o pabaigtuvėms ištvermingiausiems festivalio dalyviams bei žiūrovams MEGA dovanos milžinišką 150 kg tortą. Ne bet kokį, o - gardųjį "Napoleoną".

"1812 m. imperatoriaus Napoleono I kariuomenei įžengus į Lietuvą, prasidėjo laikotarpis, kuris lietuvių istoriografijoje vadinamas prancūzmečiu. Šis laikotarpis dažnai prisimenamas dėl dviejų žymesnių krašto politinio-visuomeninio gyvenimo permainų: Rusijos imperijos viešpatavimo pabaigos bei tuo metu atsiradusių vilčių atkurti Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) valstybingumą. (...) 1812 m. Lietuvos Laikinosios Vyriausybės sudarymas ir trumpa jos septyniolikos savaičių veikla liudija, kad Lietuva niekada nebuvo susitaikiusi su savo agresyvių kaimynų reakcinga politika bei valstybingumo netekimu", - spaudos konferencijoje sakė Kauno Vytauto Didžiojo karo muziejaus direktoriaus pavaduotojas, istorikas Arvydas Pociūnas.

Atgal