VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 17. Kai B.Nemcovo akivaizdoje palyginau LT policiją su RU policija - kilo baisus daugumos TS-LKD tarybos narių pasipiktinimas

 

Naglis Puteikis

 

2012 07 14 d. TS-LKD sąskrydyje Jonavos rajone vykusio tarybos posėdžio metu kalbėjau apie tai, kad partija nuvilia rinkėjus nekovodama su teisėsaugos, ypač policijos smurtu prieš silpnesnius, negalinčius pasipriešinti. Tuo metu policijos smurtas tęsiasi ir kas savaitę nuskamba po naują istorija, tačiau TS-LKD nereaguoja, versdama rinkėjus rinktis kitas partijas, kurios nedviprasmiškai kovoja už tiesą bei teisingumą, o toks pasyvus teisėsaugos smurto toleravimas „gamina“ naujas partijas.

Šią mano kalbos vietą dalis iš 111 tarybos narių pasitiko nepatenkintu murmėjimu.

Tačiau kai rodydamas į pirmoje eilėje sėdintį Rusijos vieną iš opozicijos lyderių B.Nemcovą pasakiau, kad jis nustebtų, jei sužinotų, kad Lietuvoje policija taiko Rusijos teisėsaugos metodus, pvz.areštuoja vaikus Kaune už piešimą kreidutėmis žodžio TIE-SOS ant Nemuno krantinės, salėje tarsi bomba būtų sprogusi : kilo labai triukšmingas pasipiktinimas, neleidęs man kurį laiką kalbėti toliau.

Sakiau, kad jei B.Nemcovas mokėtų lietuviškai, jis labai nustebtų, kad Lietuvos policija prašo teismo, kad jis skirtų baudas už piketus (iki 9 žmonių) ir Prienų raj.teismas skiria 500 Lt baudą (palyginkime - už keikimąsi bjauriais keiksmažodžiais tiesioginiame eteryje , pvz. Selui, skiria 200 Lt baudą), kad Mažeikių policija atliko nesankcionuotą kratą privačioje TV, ieškodama kas drįso užsakyti pranešimą apie numatomą taikią demonstraciją Mažeikiuose. Sakiau, kad labai blogai, kad TS-LKD į tokius antidemokratiškus ir antikonstitucinius veiksmus nereaguoja.

TS-LKD tarybos aiški salės dauguma šaukė „baik, kokias nesąmones čia kalbi““, rėkė kad esu demagogas, populistas, Kęstutis Masiulis ragino man tuoj pat išeiti iš partijos (pyksta, kad vadinu jį alkopramonės atstovu mūsų partijoje), o Audronius Ažubalis pasiūlė eiti į Latvių gatvę, kur įsikūrusi Rusijos Federacijos ambasada (kuom užkliuvau buvusiam sovietinių laikų disidentui Audroniui?). Ypač piktinosi Kauno Pramonės skyriaus ir Šilainių skyriaus atstovai (Šilainiuose išrinktas R.Dagys), kuriam reikės atlaikyti ankstesniuose rinkimuose dar nematytą kitų partijų, ypač Drąsos kelio konkurenciją dėl „TYLOS“, kuria šis skyrius pasitiko Garliavos šturmą (rėmė)ir vaikų areštą dėl kreidutėmis priešo TIE-SOS ant Nemuno krantinės (apsimetė, kad nieko nematė).

Pasakiau, kad tokia reakcija, kai akivaizdi dauguma TS-LKD remia smurtinius policijos veiksmus rodo, kad partija nesupranta, kad nebeatspindi savo rinkėjų lūkesčių ir jai bus blogai per rinkimus, jei mes nesirūpinsime policijos darbu ir tiesos paieškomis, mūsų vietą užims „Drąsos kelias“ ar kitos partijos.

Beje, frakcijos Viešų ryšių grupės ir frakcijos Etikos komisijos, kurios kažkodėl svarstė nieko man nepranešę mane už akių, nors tuo metu buvau Seimo patalpose, ir priežiūros komitetas labai klysta, ir spėju, kad tai daro tyčia, kaltindami mane dalyvavimu Drąsos kelio partijos veikloje.

Bandžiau įtikinti, kad jei TS-LKD būtų siekusi, kad būtų ištirtas Gintaro Beresnevičiaus nukankinimas policijos automobilio bagažinėje 2006 m., o ne laikytųsi viešai reiškiamos Manto Adomėno koncepcijos, kad neįrodyta, jog G.Beresnevičių nukankino policija (negi jis pats įlipo į policijos automobilio bagažinę?), tai nebūtų tokio žiauraus Garliavos šturmo 2012 metais.

Apgailestavau, kad užuot draugavusi su nevyriausybinėmis organizacijomis, kurios siekia tiesos, TS-LKD nuo jų nusisuka, ar net smerkia: Priežiūros komitetas liepė TS-LKD kandidatui Šiauliuose principingam kovotojui su korupcija parlamento gynėjui, savanoriui skulptoriui Gintautui Lukošaičiui iš jo agitacijų išimti žodį TIE-SOS.

Beje, dvigubus Priežiūros komiteto (kodėl toks keistas pavadinimą, juk galėtų būti kaip visose partijose - Etikos ir procedūrų?) standartus puikiai atskleidė drąsus sovietų laikais persekiotas disidentas Andrius Tučkus: „partijos prezidiumas šįkart laikėsi dvigubų standartų, nes ar prisimenate, kaip partijos taryba nusprendė nepritarti alkoholio reklamos liberalizavimui ir penki iškiliausi frakcijos nariais tąkart balsavo prieš tokį sprendimą? Kodėl jų tada nesvarstėt?“.

Įdomiai renkamus partijos skyrių pirmininkus, kurie sudaro TS-LKD tarybą palygino su Katalikų bažnyčios skiriamais klebonais ir paragino paklusti vadovybei vykdomasis sekretorius R.Alekna: „Kuris klebonas kelia maištą prieš popiežių?“.

Mano kalba sukėlė tokį didelį pasipiktinimą, kad mobilizavo balsavimui absoliučiai visus užsiregistravusius tarybos posėdžiui jos narius - iš 111 registruotų 79 (71 proc.) pritarė prezidiumo siūlymui, kad būčiau paslinktas žemyn per 10 vietų iš 16 į 26 vietą, 20 buvo prieš, 12 susilaikė.

Už tai , kad balsavo prieš arba nedalyvavo balsuojant dėl energetinio saugumo paketo įskaitant atominę elektrinę Rytas Kupčinskas buvo nustumtas žemyn per 15 vietų iš 18 į 33-ią (už 64 - 65 proc. , 30 prieš, 5 susilaikė),  Jonas Šimėnas atitinkamai per 22 vietas iš 31 į 53-ią (už 59 - 61 proc., 15 prieš, 22 susilaikė).

Paskelbus mano sėkmingo perkėlimo žemyn rinkimų sąraše rezultatus, pasigirdo džiaugsmingi plojimai. Sprendžiant iš susirinkusiųjų veidų, man pasirodė, kad daugiau nei pusė TS-LKD tarybos narių ne dėl įsiteikimo vadovybei, o NUOŠIRDŽIAI tiki, kad policijos smurtas prieš bejėgius yra teisėtas ir TEISINGAS ir kad galima suiminėti vaikus, kurie piešia kreidelėmis TIES-SOS.

Manau, kad dėl tokio NUOŠIRDAUS paklydimo TS-LKD praras daug rinkėjų balsų.

Todėl bandysiu suspėti  iki rinkimų įtikinti TS-LKD vadovybę ir daugumą partijos tarybos narių, kad reikia draugauti su nevyriausybininkais ir viešo intereso gynėjais, kad reikia ginti konstitucines teises į taikus mitingus ir kad reikia priešintis policijos smurtui ir jo nebeleisti, o smurtavusius - nustatyti jų kaltes teismuose, išviešinti pavardes ir skirti jiems teisingas bausmes teismų sprendimais.

Atgal