VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

07 27. Europos kalbotyrininkai tradiciškai susirinks Salose

 

Emilija Mankuvienė

Europos kalbotyrininkai jau devintą kartą susirinks Rokiškio rajone esančiame Salų dvare. Liepos 29 - rugpjūčio 5 dienomis čia vyks tarptautinė kalbotyros mokykla "Academia Grammaticorum Salensis Nona".

 Šiais metais vasaros mokykloje paskaitas skaitys mokslininkai iš Lietuvos, Lenkijos, Rusijos, Danijos, Švedijos, JAV, Didžiosios Britanijos.

 Pasak rengėjų, šios mokyklos aktualumą ir populiarumą liudija kasmet vis gausėjantis mokyklos dalyvių būrys ne tik iš Lietuvos, bet ir iš artimesnių ar tolimesnių Europos šalių. Galimybė vasaros mokykloje susipažinti su naujomis pasaulinės lingvistikos tyrimų tendencijomis, klausyti iškilių lingvistų paskaitų, diskutuoti aktualiais klausimais ir užmegzti profesinius kontaktus yra ypač aktuali jauniesiems tyrėjams, kurie ir sudaro didžiąją mokyklos dalyvių dalį.

 Be to, šviečiamoji mokyklos veikla neapsiriboja vien intensyvia paskaitų ir mokslinių diskusijų savaite, skaitytų paskaitų ir atliktų tyrimų pagrindu leidžiamos dvi knygų serijos - "Bibliotheca Salensis" ir "Acta Salensia", kurios reikšmingai prisideda prie pasaulinės lingvistikos idėjų sklaidos Lietuvoje.

 Tarptautinė kalbotyros mokykla - šventė ne tik lingvistams, bet ir Salų bei aplinkinių miestelių gyventojams, nes kasmet į Salų dvarą pakviečiama garsių muzikos atlikėjų. Šįmet nemokamus koncertus rengia Kauno styginių kvartetas ir dainininkė Nora Petročenko, gitaristai Sergejus Krinicinas ir Krisas Riubensas (Chris Ruebens), smuikininkas Vilhelmas Čepinskis, pučiamaisiais gros Saulius Petreikis. Salų bažnyčioje vyks sakralinės muzikos koncertas, kuriame dalyvaus vargonininkė Dalia Jatautaitė ir dainininkė Rita Preikšaitė.

 Rugpjūčio 4 dieną į premjerinį spektaklį "Raudonkepuraitė" mažuosius Salų žiūrovus nemokamai pakvies Nijolės ir Vitalijaus Mazūrų lėlių teatras.

Atgal