VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 03. NATO skirs lėšų Šiaulių aviacijos bazės infrastruktūros plėtros projektams

Kostas Mankus

NATO Šiaurės Atlanto Taryba pritarė NATO Saugumo investicijų programos lėšų skyrimui aviacinio kuro saugyklai Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose statyti.
 Dokumentą, atvėrusį kelią NATO lėšomis finansuojamiems projektams, kurie buvo pristabdyti dėl NATO taupymo politikos ekonominio sunkmečio metu, Briuselyje pasirašė NATO Generalinio Sekretoriaus pavaduotojas Aleksanderis Veršbou (Alexander Vershbow).
 „Užbaigus projektą bus pagerinta Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazės, kuri yra ir visos NATO bazė, infrastruktūra, taip pat pagerės sąlygos iš čia vykdomai NATO oro policijos misijai Baltijos šalyse. Planuojama, kad iš NATO saugumo investicijų programos lėšų aviacinio kuro saugyklos statybos projektui bus skirta apie 24 mln. Lt", - sakė krašto apsaugos viceministras ištekliams, finansams, įsigijimams ir infrastruktūrai Mykolas Juozapavičius.
 Pasak viceministro, šis projektas yra labai svarbus tiek Lietuvai, tiek NATO, nes - tai paskutinis Aviacijos bazės plėtros etapas, kurį baigus bazė visapusiškai atitiks NATO reikalavimus ir poreikius.
 Kuro saugykla, kaip planuojama, sutalpins iki dviejų tūkst. kub. m aviacinio kuro.
 Įrengiant saugyklą Krašto apsaugos ministerijos lėšomis bus nutiesta maždaug 1,3 km geležinkelio atšaka, kuria į saugyklą cisternomis bus gabenamas kuras ir nutiestos elektros linijos. Įgyvendinant projektą, į valstybės biudžetą grįš beveik šeši mln. Lt. pridėtinės vertės mokesčio, kurį sumokės Karšto apsaugos ministerija.
 Prieš skiriant NATO lėšas konkrečiam projektui, jam dar turėtų pritarti NATO investicijų komitetas.
 2004-2011 m. iš NATO saugumo investicijų programos lėšų Lietuvoje investuota apie 124 mln. Lt, iš jų - Karinių oro pajėgų Aviacijos bazės infrastruktūrai plėtoti skirta apie 121 mln. Lt, Karmėlavoje veikiančiam Bendram valdymo ir pranešimų centrui - apie 3 mln. Lt. NATO Saugumo investicijų programos lėšomis Aviacijos bazėje Šiauliuose įrengti pagrindinis ir atsarginis kilimo ir tūpimo takai, naikintuvų gaudyklės, naikintuvų priedangos, naikintuvų ir transporto lėktuvų peronai, administracinis pastatas, riedėjimo takeliai, keliai, amunicijos saugykla, kt. infrastruktūros objektai.
 NATO Saugumo investicijų programos lėšomis finansuojama infrastruktūros plėtra ir įrangos įsigijimai NATO strateginiams tikslams įgyvendinti. Šios investicijos yra didesnės nei atskirų NATO valstybių nacionaliniai gynybiniai poreikiai ir gali būti skirtos karinių štabų, oro ir jūrų uostų infrastruktūrai plėtoti, ryšių ir informacinėms sistemoms, navigacinei įrangai įsigyti, degalų saugykloms statyti, vamzdynams tiesti.

Atgal