VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 07. Oninių šventė Juknėnuose

 

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Vasaros metas – švenčių metas, į kurias vietos gyventojus, kraštiečius bei svečius suburia religinės šventės – atlaidai: Joninės, Petrinės- Povilinės, Škaplierinės, Oninės, Žolinės bei kitos garsios religinės šventės. Šeštadieniais organizuojami kultūriniai renginiai sekmadienį užbaigiami šv. Mišių auka – padėka Aukščiausiajam.

Kalbėsime apie liepos 28 d. renginį Juknėnuose (Utenos rajonas, Daugailių seniūnija ir Daugailių  parapija) – Oninių šventę.

Juknėnų Aušros Vartų Gailestingumo Motinos koplyčia.

 

Utenos meras Alvydas Katinas džiaugiasi apdovanojimu. Ketvirtas dešinėje sėdi kun. Vitalijus Kodis. Nuotraukos iš asmeninio dr. Aldonos Vasiliauskienės archyvo

1998 m. monsinjoro Petro Baltuškos iniciatyva Utenos dekanate buvo atidaryti nauji maldos namai – Juknėnų koplyčia, kurią nuo 2011 m. lapkričio aptarnauja kun. Vitalijos Kodis. Juknėnuose, uždarius vaikų lopšelį – darželį, pastatą siekta parduoti. Buvo suorganizuoti net trys aukcionai (prašyta 18 000 litų), tačiau niekas nepirko. Tada seniūnas paminėjo kun. P. Baltuškai, kad galėtų įsirengti maldos namus.

Kunigas pasitarė su gyventojais ir 1997 m. kovo 27 d. Juknėnų bei Kubilių kaimo gyventojai parašė prašymą Utenos rajono savivaldybei: ,,Prašome suteikti neatlyginamai Juknėnų kaime esantį vaikų lopšelio – darželio pastatą, kuriame mūsų religinė bendruomenė įrengtų maldos namus” ir 5 lapai gyventojų parašų (132 parašai). 1998 m. kovo 25 d.  klebonas P. Baltuška parašė prašymą rajono merui Alvydui Katinui: ,,Prašau perduoti Daugailių bažnyčiai religiniams tikslams nemokamam naudojimui Juknėnų k. Vajasiškio parapijoje, Daugailių seniūnijoje buvusį vaikų lopšelį – darželį”. Prašymas buvo patenkintas ir trylika metų monsinjoras P. Baltuška aptarnavo  Juknėnų koplyčią.

Molėtų rajono Videniškių kaimo kapela. Vadovas Juozas Vasiliauskas (sėdi pirmas dešinėje)

Steigiant koplyčią, monsinjorui daug talkino jau į amžinybę iškeliavusieji juknėniškiai Julius Čeburnys, Vanda Stepanavičienė ir Mamertas Jočys.

Koplyčia tituluota Aušros Vartų Gailestingumo Motinos vardu, tad tomis dienomis kaip ir Vilniaus Aušros Vartuose, taip ir Juknėnų koplyčioje švenčiama Švč. Mergelės Marijos Gailestingumo Motinos šventė.

Utenos rajono savivaldybės, mero Alvydo Katino  ir Juknėnų bendruomenės iniciatyva 2009 m. koplyčia Juknėnuose suremontuota – padidintos patalpos. Nuo 2011 m. lapkričio 13 d. koplyčią aptarnauja Utenos Kristaus Žengimo į dangų parapijos vikaras mgsr. Vitalijus Kodis.

Renginys A. ir M. Miškinių literatūrinėje etnografinėje sodyboje.

Juknėnų bendruomenė be maldos namų sekmadieniais –  du kartus metuose renkasi šventėms: Užgavėnėms ir vasaros metu (liepos pabaigoje – Oninėms, ar rugpjūtyje – paminėti vasaros pabaigą). Šventes organizuoja bendruomenės taryba, kurią sudaro Dalia Vaišnorienė, Alma Isakienė, Birutė Greibuvienė, Danguolė Steponavičienė ir pirmininkas Kazys Mikutavičius (į šį postą išrinktas žiemą), jis yra ir Juknėnų seniūnaitis (Juknėnų seniūnaitija, kaip minėta, priklauso Daugailių seniūnijai, kuriai vadovauja seniūnė Giedrė Eimutienė).

 

Su jubiliatais.  Sėdi iš kairės: Aldona Narkūnienė, Albertas Mikalauskas, Irena Lumpickienė. Stovi iš kairės: Utenos rajono meras Alvydas Katinas, Daugailių seniūnė Giedrė Eimutienė ir Juknėnų seniūnaitis Kazys Mikutavičius

Daugailių seniūnijos Juknėnų kaimo A. ir M. Miškinių literatūrinėje etnografinėje sodyboje 2012 m. liepos 28 d.  vyko kaimo šventė. Renginį vedė sodybos muziejininkė Rima Gaidienė. Pasveikinti jubiliatai: 85-erius sulaukęs Albertas Mikalauskas (Kubilių kaimas), po 80-metų atšventusios Aldona Narkūnienė (Garnių k.) ir Irena Lumpickienė (Pikčiūnų k.) bei mažesnius jubiliejus švenčiantys seniūnaitijos žmonės.

Pasveikintos ir varduvininkės – Onos – o jų net šešios, deja, dėl sveikatos, ne visos galėjo dalyvauti, tad sveikinimų sulauks namuose). Pasveikinti ir gražiausių sodybų šeimininkai.

Parapijiečiai nuoširdžiai padėko kun. Vitalijui Kodžiui už atliktą darbą, linkėjo sėkmės naujoje parapijoje – einant vikaro pareigas Panevėžio katedroje. Tad ši šventė – tai ir atsisveikinimas su vikaru kun. V. Kodžiu.

Dėkota mecenatams – renginio rėmėjams, o jų gana daug.

Visiems įteiktos padėkos, gėlės, įvairūs suvenyrai. Itin dėkota juknėniškiui – Utenos merui Alvydui Katinui, vienam didžiausių šventės rėmėjų. Jam įteiktas ir didžiulis sūris.

Meras džiaugėsi, kad Juknėnai auga ir gražėja: auga ne gimstamumu, bet darbais puošiant sodybas ir kad kiekvienas prisideda prie to grožio atskleidimo. Meras paragino prisiminti, kokie Juknėnai buvo prieš 30 metų ir palyginti – kaip jie atrodo šiandieną.

Meras A. Katinas, kaip ir kasmet, buvo dėmesingas juknėniškiams abiturientams – jų šįmet dvi: Milda Čekanauskaitė ir Ugnė Pilipavičiūtė. Kiekviena gavo dovanų antrąją mero poezijos knygą „Nugalėję lygumas“ (išleista 2011 m.)  ir po du šimtus litų – bilietui kelionei į mokslus.

Juknėniškius bei jų svečius linksmino Molėtų rajono Videniškių kaimo kapela vadovaujama Juozo Vasiliausko.

Atgal