VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 24. Prasideda Lietuvos ir Azerbaidžano jaunimo forumas

Azerbaidžano sostinėje Baku penktadienį prasidėjo savaitę truksiantis Lietuvos ir Azerbaidžano jaunimo vasaros forumas.
Šių metų balandžio 2-ąją Azerbaidžano ir Lietuvos tarpvyriausybinė dvišalė bendradarbiavimo komisija Baku pasirašė protokolą, kuriame numatytas bendradarbiavimas mokslo, kultūros, meno srityse, bendrų forumų šalių jaunimui rengimas.
Pagal šį protokolą, rugpjūčio 24-31 dienomis Gabaloje ir Nabrane organizuojamas vasaros forumas jaunimui iš Azerbaidžano ir Lietuvos. Jo metu dalyvaujant abiejų šalių jaunimui vyks konferencijos, kultūros vakarai, įvairūs intelektualūs žaidimai.
Forumo dalyviai vyks į ekskursijas, aplankys istorines vietas, apžiūrės gražias gamtos vietas Gabaloje, Šekyje ir Gobustane, taip pat susipažins su sostine Baku, aplankys valstybinį Gobustano rezervatą, masinę kapavietę Guboje.
Anot forumo organizatorių, tokiais susitikimais siekiama plėtoti ryšius tarp jaunimo, suburti išsilavinusius ir šiuolaikinio mąstymo žmones, sudaryti sąlygas jiems keistis nuomonėmis. Tai suteiks galimybę gauti išsamią informaciją apie Azerbaidžano poziciją Kalnų Karabacho konflikto atžvilgiu, supažindins su nacionalinėmis Azerbaidžano šaknimis ir tradicijomis, informuos apie šalies ekonomikos augimą, Azerbaidžano švietimo sistemą ir universitetus.
Forume iš Lietuvos dalyvaus 22 jaunuoliai - aktyvūs studentai, nevyriausybinių organizacijų atstovai, jaunieji politikai, žurnalistai ir 33 azerbaidžaniečiai.
Artimiausioje ateityje tikimasi glaudesnio bendradarbiavimo ir kitose srityse, Azerbaidžano ir Lietuvos ekonominių santykių plėtros.
Šalys tarpusavio prekybą, kuri 2011 m. pabaigoje sudarė 25 mln. JAV dolerių, siekia padidinti 5-10 kartų.
Azerbaidžano vyriausybė siekia pritraukti Lietuvos įmonių investicijas agroverslo sektoriuje. Azerbaidžanas domisi Lietuvos investicijomis šiltnamių, šaldymo sandėlių kompleksų, malūnų statyboje, bitininkystėje, žvejyboje, sėklininkystėje, pašarų gamybos ir maisto pramonės plėtroje.
Tarpvyriausybinės komisijos posėdyje šalys jau susitarė keistis informacija apie mokslo pokyčius žemės ūkio srityje, išanalizuoti galimybes padidinti žemės ūkio produktų eksportą iš Azerbaidžano į Lietuvą, užmegzti ryšius tarp mokslinių tyrimų įstaigų žemės ūkio ir kituose sektoriuose.
Be to, Azerbaidžano vyriausybė išanalizuos galimybes pritraukti Lietuvos investicijas į kitus ne naftos sektorius.
Azerbaidžanas ir Lietuva susitarė paspartinti tarpvyriausybinių susitarimų rengimą dėl prekybos laivybos, oro susisiekimo, keleivių ir krovinių gabenimo automobiliais. Taip pat planuojama pasirašyti sutartis dėl bendradarbiavimo tarp abiejų šalių įvairių žinybų.

Atgal