VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

08 31. Pristatyta "Lietuvos istorija" nuo valstybės sukūrimo iki grįžimo į politinę Europą

Petras Kaminskas

Užsienio reikalų ministerijoje ketvirtadienį pristatyta istorikų Alfonso Eidinto, Alfredo Bumblausko, Antano Kulakausko ir Mindaugo Tamošaičio knyga "Lietuvos istorija".
Ši knyga - vienas iš nedaugelio bandymų pateikti Lietuvos politinę istoriją nuo valstybės susikūrimo iki šalies įsijungimo į transatlantines struktūras 2004 metais.
Renginio dalyvius sveikino užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis. Pristatyme įžvalgomis pasidalino knygos autoriai, redakcinės kolegijos nariai.
"Šiandien labiau nei bet kada akivaizdu, kad valstybių gyvenimas ir sugyvenimas keičiasi. Tačiau nesikeičia valstybės istorija. Buvo laikas, kai Antanas Šapoka piktinosi, kad "mūsų praeitį mums teberodo svetimi". Neabejokime, kad taip gali atsitikti ir ateity, jei nepažinsime ir nemokėsime jos rodyti patys", - teigė A. Ažubalis ir paragino nepasiklysti tarp kritinių praeities vertinimų ir būti sąžiningiems patiems su savimi.
Pasak ministro, net ir keičiantis požiūriams į skirtingus istorijos elementus, pasakojimo apie Lietuvą leitmotyvas lieka tas pats: mūsų valstybė - ne tuščia erdvė, ne svetimų įvykių aikštė, bet visų pirma - sąmoningas istorijos subjektas. O mūsų tauta - teisėta Lietuvos valstybinės tradicijos tęsėja.
Profesorius A. Bumblauskas knygoje pateikia įžvalgas apie Lietuvos valstybės raidą ir pasiekimus nuo seniausių laikų iki Abiejų Tautų Respublikos sunaikinimo 1795 m.
Carinės Rusijos valdymo metus ir tautinio atgimimo procesus nagrinėja profesorius A. Kulakauskas.
Modernios valstybės gimimą 1918 metais, jos vidaus ir užsienio politikos pažangą ir iššūkius tarpukariu analizuoja profesorius ir ambasadorius A. Eidintas.
Sudėtingi procesai, apimantys sovietų ir nacių okupacijas, holokaustą, ginkluotą ir neginkluotą pasipriešinimą agresoriams, valstybės atkūrimą 1990 m. ir jos galutinį grįžimą į politinę Europos šeimą 2004 m., buvo patikėti išanalizuoti jaunam, tačiau jau kelias monografijas ir istorijos vadovėlius parašiusiam istorijos mokslų daktarui M. Tamošaičiui.
"Lietuvos istorija" bus dovanojama šalies viešosioms bibliotekoms, Lietuvos atstovybėms, užsienio lietuvių bendruomenėms, taip pat verčiama į šešias kalbas ir pirmininkavimo ES Tarybai proga platinama užsienyje.

Atgal