VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

09 21. Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN tarybos vadove tapo lenkė A. Zalevska

Rūta Toliušienė

Profesorė Agnieška Zalevska (Agnieszka Zalewska) vadovaus Europos branduolinių mokslinių tyrimų organizacijos CERN tarybai. Tai pirmoji istorijoje moteris ir pirmoji lenkė, kuri vadovaus tyrimams didžiausioje Europos laboratorijoje.
Profesorė A. Zalevska - Krokuvos branduolinės fizikos instituto PAN aukštos energijos fizikos srities specialistė, neutrinų ir tamsios materijos tyrinėtoja - ketvirtadienį balsavimu išrinkta vadovauti CERN Tarybai (Ženevoje), didžiausioje fizikos dalelių laboratorijoje pasaulyje. Būtent šioje vietoje buvo pastatytas didysis hadronų greitintuvas, o neseniai buvo patvirtintas Higso bozono atradimas - dalelės, davusios pradžią visai materijai.
"Tai didelis mokslo laimėjimas ir pripažinimas Lenkijai, kuris priskiriamas ne tik už neginčijamus prof. A. Zalevskos pasiekimus, bet ir kitų Lenkijos tyrinėtojų ir inžinierių nuopelnus, kurie jau daugiau nei 50 metų dirba CERN organizacijoje prie svarbių teorijų ir eksperimentų", - pabrėžė profesorė, aukštojo mokslo ministrė Barbara Kudrycka.
Pasak Lenkijos ambasados prekybos ir investicijų rėmimo skyriaus pirmojo sekretoriaus Piotro Haideckio (Piotr Hajdeck), ši nominacija įrodo, kad Lenkija turi kadrų potencialą ir potencialą tapti pažangių technologijų šalimi.
"Lenkijos valdžia skiria ypatingą dėmesį mokslinių žinių komercializacijai, o ypač pagerinant tyrimų centrų ir verslo tarpusavio bendradarbiavimą. Tai ilgalaikis procesas, bet net neabejoju, kad artimiausiu metu mes pamatysime šių veiksmų efektus. Lenkija turi potencialą tapti svarbiu žaidėju pažangių technologijų ir inovacijų srityse", - sakė P. Haideckis.

Atgal