VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Įvykiai

10 19. "Forbes" pateikė milijardierių su nusikalstama praeitimi dešimtuką

Milda Mataitienė

Pasaulio milijonieriai ir milijardieriai neretai kaltinami įvairiausiais pažeidimais - nuo paprasto chuliganizmo iki mokesčių vengimo ir finansinių piramidžių sukūrimo, informuoja newsru.com.
Naujausias tokio pobūdžio skandalas kilo dėl milijardieriaus Viljamo Kocho (William Koch), kurio turtas, "Forbes" duomenimis, siekia 4 mlrd. dolerių. Kaltinimus pagrobimu prieš jį iškėlė kompanijos "Oxbow Carbon" darbuotojas. Verslininko gynėjai gina jo nekaltumą tvirtindami, kad darbuotojas, paskelbęs apie pagrobimą, buvo pats įtariamas sukčiavimu, dėl kurio kompanija patyrė 40 mln. dolerių nuostolių, ir prieš jį buvo pradėtas vidinis tyrimas.
Žurnalas "Forbes" primena 10 kitų pastarųjų metų atvejų, kai milijardieriai figūravo įvairiose baudžiamosiose bylose.
Aviacijos kompanijos "Kingfisher Airlines" savininkas Vidžajus Malija (Vijay Mallia) buvo sulaikytas šių metų spalio 12 dieną, apkaltintas nesumokėjęs 2 mln. dolerių oro uosto mokesčių Haidarabado oro uoste. Be to, V. Malija buvo apkaltintas nemokėjęs atlyginimų savo darbuotojams.
Garsusis prancūzų antikvaras Gajus Vildenšteinas (Guy Wildenstein) buvo kaltinamas mokesčių vengimu: 2012 m. vasarį teismas nusprendė išieškoti iš G. Vildenšteino 250 mln. eurų nesumokėtų mokesčių. Garsusis kolekcininkas ir milijardierius 2011 m. pavasarį buvo apkaltintas vogtų kūrinių pasisavinimu. Per kratą G. Vildenšteino instituto saugykloje buvo aptikti paveikslai, kurių buvo pasigesta jau 20 metų.
Britas Hansas Kristianas Rauzingas (Hans Kristian Rousing), kurio turtas vertinamas 10 mlrd. dolerių, stojo prieš teismą apkaltintas važiavęs apsvaigęs ir trukdęs palaidoti sutuoktinės kūną (jis du mėnesius laikė jos palaikus savo namo rūsyje, nes, kaip tvirtina, niekaip neįstengęs atsisveikinti su velione žmona).
Buvęs "Sotheby's" vadovas Alfredas Taubmanas (Alfred Taubman) atliko 9 mėnesių bausmę kalėjime apkaltintas aukcionų klastojimu. Išėjęs iš kalėjimo, magnatas susigrąžino savo milijardinį turtą (šiuo metu jo turtas vertinamas 1,5 mlrd. dolerių). Jam priklauso 25 prekybos centrai 16-je JAV valstijų, taip pat vertinga šiuolaikinio meno kolekcija.
Kitas amerikietis Robertas Alenas Stenfordas (Robert Allen Stanford) buvo nuteistas 110 metų kalėti, apkaltintas stambaus masto sukčiavimu ir finansinės piramidės sukūrimu.
Rizikos draudimo fondo "Galleon" steigėjas Radžas Radžaratnamas (Raj Rajaratnam) apkaltintas stambių sumų pasisavinimu neteisėtai panaudojant kompanijų vidaus informaciją. Anot tyrėjų, 2003-2009 metais milijardierius uždirbo 63,8 mln. dolerių, panaudojęs duomenis, kuriuos gaudavo iš savo informatorių įvairiose kompanijose, tarp jų "Google", "Intel" ir "Hilton Hotels".
Pietų Korėjos kompanijos "SK Group" direktorių tarybos pirmininkas Čei Te-Vonas (Chey Tae-won) 2003 metais kalėjo septynis mėnesius kalėjime už sukčiavimą. Išėjęs į laisvę, jis vėl ėmė vadovauti kompanijai. 2008 metais jam suteikta malonė.

Garsios Egipto metalurgijos kompanijos "Ezz Steel" savininkas Achmedas Ezas (Achmed Ezz) apkaltintas pinigų plovimu ir neteisėtu valstybės lėšų pasisavinimu bei neteisėtu praturtėjimu. Jis buvo nuteistas septynerius metus kalėti.
Kompanijos "Arc Rich" (šiuo metu - "Glencore") steigėjas Markas Ričas (Mark Ritch) (JAV) 1983 metais buvo apkaltintas neteisėta prekyba Irano nafta ir mokesčių vengimu. Nuo tada jis nutarė slapstytis Šveicarijoje. Atsistatydinantis JAV prezidentas Bilas Klintonas (Bill Clinton) suteikė M. Ričiui malonę. Tačiau verslininkas vis dar gyvena už JAV ribų, baimindamasis sugrįžti į tėvynę.
Ir Aleksandras Lebedevas, Nacionalinio atsargų banko savininkas, kuriam buvo pateikti kaltinimai chuliganizmu ir gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė. Rusijos prokurorai bylą prieš A. Lebedevą pradėjo pernai, nes jis per televizijos pokalbių laidą trenkė buvusiam milijardieriui Sergejui Polonskiui.

 

Atgal