VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

07 05. Susitikimai Skapiškyje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

Skapiškio (Kupiškio r.) miestelyje esanti sodyba ir ten kaupiama ukrainistika (veikia paroda „Pažintis su Ukrainos kultūra“) bei Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardo įamžinimas sulaukia dėmesio iš mokinių, miestelio gyventojų bei atvykstančių svečių (apie tai rašyta ir „Lietuvos aido“ puslapiuose). Gegužės 29 d. į sodybą, kuri nekurių jau vadinama M. Reinio sodyba,  netradicinei pamokai Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytoja Nijolė Bagdonavičienė jau ne pirmą kartą atsivedė savo auklėtinius – penktokėlius. Šis susitikimas, tai savotiškas gegužės 23-osios susitikimo įtvirtinimas. Jo metu dr. Aldonos Vasiliauskienės pasakojimą jau galėjo papildyti mokinukai, taip paliudydami jau įgytas žinias apie Šv. Bazilijaus ordiną ir 500 metų jubiliejų besiruošiančią švęsti Vilniaus Švč. Trejybės Graikų apeigų katalikų bažnyčią. Vaikai ne tik klausė pasakojimų, bet ir vaišinosi saldumynais ir atsineštais, ir  jų jau lauktais.

Prie parodos „Pažintis su Ukrainos kultūra“ stendų džiaugiamasi dr. Aldonos Vasiliauskienės darbais ir jų įvertinimu: S. Dalia Liutkevičiūtė (kairėje) su Stanislovo Rapolionio premijos diplomu ir Skapiškio pagrindinės mokyklos mokytoja Birutė Zaborskienė (dešinėje) su nesenai išleista knyga

Mokinukus pakeitė  miestelio gyventojai – vieni aktyviausių Skapiškio kėlėjų: buvusi mokytoja Stasė Mažeikytė, gydytoja – dantistė Zina Bieleckienė ir tremtiniai Ona Leknickienė ir Bronius Bickus. Visiems labai rūpėjo padėtis Ukrainoje, tad išsakyta įvairių minčių. Pasidžiaugta, kad žmonės meldžiasi ir per Marijos radiją, ir bažnyčiose šv. Mišių metu. Už taiką Ukrainoje meldžiasi ir kiekvienas individualiai.

Svečiai domėjosi Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinu, jo atminimą puoselėjančia ir įamžinančia Bazilionų vidurine mokykla, aktyvų šios mokyklos kolektyvą ir energingą patriotą – mokyklos direktorių Rimantą Gorį. Buvo papasakota ir neseniai išleistos dr. A. Vasiliauskienės monografijos „Vasilijaus Zinko studija „Sesuo Rafaila“ istorinis biografinis kontekstas, moksliniai komentarai ir teologinė terminologija“ istorija: aštuonerių metų kruopštus darbas, o knygą parengus – ketverių metų (nuo 2010 m.) įtemptas laukimas pasirodant spaudoje. Šis 680 psl. apimties darbas – tai naujas ukrainiečių ir lietuvių religinės, mokslo ir kultūrinės veiklos aspektas.

Skapiškio M. Reinio sodyboje prie stendų. Iš kairės: Odeta  Bražėnienė, Adelė Bražėnaitė ir Zita Mackevičienė

Susitikime daug dėmesio skirta ir „Ryto“ draugijos istorijai,  darbams, įamžinant šią draugiją: 100-mečio jubiliejiniai renginiai, parodos, paminkliniai ženklai, straipsniai periodikoje ir galiausiai mokslinis straipsnių rinkinys bei Stanislovo Rapolionio premija.

Prisimintos jaunystės laikų „mojavos“ –  gegužinės pamaldos, žmonių dėmesys joms, gražios giesmės Švč. Mergelei Marijai. Prisimintas iš Švč. Mergelės Marijos paveikslas, esantis Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje ir kad prie jo karo metu melsdamasis klebonas kan. Nikodemas Kasperiūnas išmeldė iš Dievo Motinos malonę: pramušusi bažnyčios stogą ir viduje prie Švč. Mergelės Marijos altoriaus giliai į žemę įsmigusi bomba nesprogo. Per visą sovietmetį skylė bombos pramuštose grindyse buvo uždengta skarda – ir visi žinojo, kad ant jos negalima stoti – sprogs. Džiaugėsi, kad sovietmečiu neatsirado nei vieno, kuris „pergyvendamas“ dėl galimo bombos sprogimo, apie ją būtų pranešęs valdžios pareigūnams. Tada bažnyčia garantuotai būtų buvusi uždaryta. Ir tik sulaukus nepriklausomybės su didžiausiu atsargumu minuotojai išėmė tą baisenybę ir, išvežę toli, nukenksmino. Svečiai prisiminė ir Skapiškyje klebonavusius kunigus, skleidusius dvasingumą ir noriai bendravusius su parapijiečiais. Prisiminė ir iš Skapiškio parapijos kilusius kunigus.

Mokytoja Nijolė Bagdonavičienė vaišina savo auklėtinius penktokėlius

Beveik apie kiekvieną atėjusių sodybos šeimininkė yra parašiusi straipsnių, atskleisdama jų veiklą, gyvenimą tremtyje, darbus sugrįžus į Lietuvą, tarnystę Skapiškiui: miestelio gražinimą ir garsinimą.

Gegužės 22 d. Skapiškyje apsilankė ir uteniškiai – Utenos tautodailės premijantai Odeta Bražėnienė ir jos dukra Adelė Bražėnaitė su Utenos savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialiste Zita Mackevičiene. Jos grįžo iš Panevėžio, kur Adelė Bražėnaitė už liaudies kultūrą – margučių marginimą buvo apdovanota Sidabro vainikėliu. Uteniškiams itin mielas savo kraštiečio Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardo įamžinimas, pagerbimas ir garsinimas Skapiškyje.

Skapiškėnų pokalbis prie Koplytstulpio M. Reiniui. Iš dešinės: Bronius Bickus, Stasė Mažeikytė, Ona Leknickienė ir  Zina Bieleckienė

Netoli Skapiškio yra Švedukalnis. Ten Janinos ir Broniaus Juozo Liutkevičių šeimoje 1963 m. gruodžio 8 d. gimė  Marija – Dalia (vėliau du sūnūs), kuri dar sovietmečiu  įstojo į Švč. Nekaltosios Mergelės Marijos tarnaičių vienuolyną Panevėžyje ir 1983 m. lapkričio 20 d. sudėjo laikinuosius Įžadus, pasirinkdama vienuolinį – šv. Klaros vardą. S. Dalia gyvena Panevėžyje esančiuose vienuolijos namuose. Atostogų metu atvyksta pas Švedukalnyje gyvenančią motiną ir jei yra galimybių apsilanko Skapiškyje M. Reinio sodyboje. S. Dalia ne tik Panevėžyje mielai išklauso į vienuolyną ateinančių pasauliečių, jiems pataria, padrąsina ir kiekvieną lydi maldoje, bet ir Skapiškyje vykstančiuose susitikimuose teikia dvasinę stiprybę.

Atgal