VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

08 02. Iškyla po Vyžuonos kraštą

Reda Kiselytė

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos Rokiškio skyriaus pirmininkė

Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos (LKRS) Rokiškio skyriaus narys Antanas Gintautas Žilinskas įgyvendino prasmingą sumanymą. Jis sąjungos narius pakvietė pakeliauti po gimtąsias Utenos raj. Vyžuonos krašto įžymias vietas ir susipažinti su įdomiais žmonėmis. Prozininko Broniaus Radzevičiaus gimtinėje iškylautojus pasitiko gyvybingasis Stasys Masionis, kuris rokiškėnus linksmino dainomis, pritardamas lūpine armonikėle.

Raimundo Slabados nuotraukoje prie rastų trobelės Osvaldas ir Vida Papaurėliai (kairėje), Stasys Masionis, Danutė Mažeikienė, Antanas Žilinskas, Jolanta Augulienė, Reda Kiselytė ir Valius Kazlauskas

Įkopę į Kartuvių kalną, susispietėme prie Vytautui Didžiajam pastatyto paminklo, garsiai skaitėme jo atsiradimo istoriją, o tuo laiku Vyžuonų miestelyje rokiškėnų nekantraudama laukė literatė, buvusi bibliotekininkė Baniutė Žilėnaitė – Baravykienė. LKRS Rokiškio skyriaus nariai lankėsi ramioje Baniutės ir Broniaus Baravykų sodyboje, jaukioje pavėsinėje atsigaivino šviežių uogų kompotu, vaišinosi bandelėmis. Gerbiamai Baniutei mieli Rokiškio krašto žmonės, jai teko dirbti Vilkolių kaimo (Pandėlio seniūnija) bibliotekoje, daug organizuoti renginių su vietos jaunimu.

Vaikščiojo literatai prozininko Broniaus Radzevičiaus, poeto, kritiko Antano Masionio pramintais takais, džiaugėsi, kad vyžuoniškiai prasmingai įamžina jų atminimą.

Valiaus Kazlausko nuotraukoje, rokiškėnai prie Baniutės ir Broniaus Baravykų sodybos pavėsinės

Įgavusi pagreitį kaimo rašytojų sąjungos iškyla tęsėsi. Linksmasis Stasiukas, taip jį draugiškai vadino rokiškėnai, pakvietė apsilankyti jo paties suręstoje trobelėje. Kūrėjai apstulbo laukų platybėse pamatę nedidelį spalvingą namelį, padabintą meniškais medžio ornamentais, o viduje savitai įrėmintus paveikslus. Grožėjomės šio žmogaus kūrybiškumu ir entuziazmu. Nutolusį nuo civilizacijos vingrybių, linksmuolį gaubė gamtos prieglobstis, lydėjo daina ir gera nuotaika.

Pabraidę po gaivų Vyžuonos vandenį, aplankėme Lietuvos dailininko Algirdo Indrašiaus sodybą - muziejų su skulptūrų parku, apžiūrėjome jo grafikos darbus. Muziejininkas, rokiškėnų iniciatyvinės grupės „Baltijos kelio“ paminklinei vietai atstatyti iniciatorius Valius Kazlauskas, menininko A. Indrašiaus ekslibrisų ekspozicijoje pamatė kūrinį, dedikuotą Baltijos keliui. Prasmingos sąsajos su Baltijos kelio 25 metų sukaktimi, kuriai rokiškėnai ruošiasi su dideliu entuziazmu.

Prie bendro stalo LKRS Rokiškio skyriaus nariai susėdo Antano Gintauto Žilinsko tėvų sodyboje. Baigėsi edukacinė iškyla, laikas diktuoja ateities prasmingų veiklų gaires. Rugpjūčio pabaigoje LKRS Rokiškio skyrius pažymės dar tik 3 metų veiklos sukaktį. Skyriaus nariai džiaugiasi suvieniję jėgas su Rokiškio krašto muziejininkais – bendradarbiavimo partneriais ir dėkoja šios įstaigos direktorei Nijolei Šniokienei, kuri palaiko meniškų sielų idėjas ir darbus. Kūrėjai literatūrine veikla garsina Rokiškį ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Smagu ir tai, kad LKRS pirmininkas Kostas Fedaravičius labai gerai vertina rokiškėnų literatūrinę ir kultūrinę veiklą.

Atgal