VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

08 12. Neartimas žygis iš Pušaloto į Toliūnus

Ona Striškienė, Paįstrys-Tolūnai

Kasmet pušalotiečiai (Pasvalio r.) surengia žygį „Mylėkim savo kraštą“ į pasirinktus artimesnius ir tolimesnius kaimus. Šiemet toks žygis jau ketvirtasis. Keliauta iki Toliūnų kaimo, esančio už 8 kilometro nuo Pušaloto miestelio. Keliauta daugiausia su lengvomis mašinomis, tačiau kartu jojo ir raitelis ant gražuolio bėro žirgo.

Prie Toliūnų malūno vaidina Pušaloto vaidintojai. Onos Striškienės foto

Toliūnų kaime rinktasi prie senojo ir garsaus malūno, kuris garsėjo puikiai malamais miltais, jame veikė vilnų karšykla. Senovėje kaime buvo karčiama, spirito varykla, dvaras. Dabar Toliūnuose nedaug gyventojų, tačiau jie rugpjūčio 1-ąją kas galėjo atėjo.

Atvykę Pušaloto vaidintojai prie malūno suvaidino dalį Aldonos Liobytės spektaklio „Aukso obuolys“, vadovė Virginija Trybienė. Pirmiausia pasirodė raitelis ant žirgo, už jų karaliaus karieta su visa palyda. Jau buvo popiet, tačiau tvanku ir šilta, nežiūrint į tai puikiai vaidino: Karalių – Jonas Juodikevičius, Karalienę –Toma Trybaitė, jų sūnus: Vyresnėlį –Martynas Tinteris, Vidutinėlį – Paulius Knizikevičius, Mažylį – Giedrius Indriuška, Raktininkę – Laura Garnytė, Tarnaites – Laura Kanaržiauskaitė, Rebeka Badauskaitė, Gintarė Baltakytė, Budelį – Laurynas Steponavičius, Šnipelius – Jonas Blinkevičius, Algirdas Trybė.

Kultūros darbuotoja, aktyvi Pušaloto bendruomenės narė Virginija Trybienė dar kartą priminė Tolūnų kaimo praeitį, pasakojimą pailiustruodama fotografijomis. Pašaloto miestelio, seniūnė Paulina Stravinskienė padėkojo susirinkusiesiems, įteikė padėkos raštą seniausiam šio kaimo gyventojui.

Senojo malūno viduje

Per originalų, puikų ir siūbuojantį kabantį pėsčiųjų tiltą žygio dalyviai persikėlė į dešinįjį Lėvens krantą – į Gegabrastos kaimą. Žirgas su raiteliu kėlėsi per brastą, kuri šios vietovės gyventojams tarnauja nuo senai, nes arti nėra tilto. Manoma, kad ir Gegabrastos kaimo pavadinimas galėjo iš to ir kilti.

Gegabrastos kaime, vedami Virginijos Trybienės, iš išorės apžiūrėjome Šv. Nikalojaus cerkvę, kuri vadovaujant mokytojui A.Žvaguliui, padedant kaimo gyventojams, buvo pastatyta 1894-1896 metais. Pasakotoja rėmėsi tik ką išleista knyga „Jurgėnų kraštas“, knygos sudarytojas Jonas Aničas. Aplankėme šalia cerkvės esančias, idealiai prižiūrimas kapines.

Mokytoją E.Rutkauskaitę (II dešinėje) sveikina pušalotietė V.Trybienė ir Pušaloto seniūnė P.Stravinskienė

Savo namuose, parengusi dokumentų ir fotografijų parodėlę keliauninkų laukė Gegabrastos kaimo šviesuolė, mokytoja Elena Rutkauskaitė. Ji pasidalijo prisiminimais apie gražią šio kaimo praeitį, bendrą kaimynų sugyvenimą, neskirstant jų į kitataučius ar kitatikius. Mielai atsakinėjo į užduodamus klausimus, kvietė svečius vaišintis. Istorikei padėkojo Pašaloto miestelio seniūnė Paulina Stravinskienė, Virginija Trybienė, visi žygio dalyviai.

Prieš persikeldamas atgalios į kitą  Lėvens pusę jaunimas nusimaudė gaivinančiame Lėvens vandenyje, kiti tik pasiklausė krintančio užtvankos vandens šniokštimo. Ona Striškienė atvykusi iš Paįstrio (Panevėžio r.) pasidžiaugė šia gražia vieta, ją viliojančia kartkartėmis čia ir vėl atsilankyti. Džiaugėsi tuo, kad pušalotiečiai niekieno neremiami, neraginami, tik savojo žingeidumo vedami kasmet lanko aplinkinius kaimus.

Persikėlus atgalios, atsirado armonika, muzikantai, šokantieji, nors negausūs ir nedrąsūs. Liejosi dainos ir buvo matyti, kaip švyti senųjų toliūniečių veidai, savam kaime sulaukus šventės ir tokio būrio svečių.

Atgal