VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

12 12. Pasižvalgius po Vilnių

Birutė Silevičienė

Šeštadienis, devinta valanda ryto. Žmonės dar ilsisi ir neskuba į parduotuves, turgų ar gamtą.

Žiema. Lengvas šaltukas glaudžiasi prie veido, o vėjas gena, nes ir jis skuba… Krinta snaigės.

Einu Pilies gatve ir stebiu: gal koks  Kalėdų senis ilga barzda tuoj mane pasveikins tokį ankstyvą rytą išėjusią į gatvę.

Jis, pamatęs mane, sudėjo rankas maldai ir, glostydamas savo ilgą barzdą, ėmė melstis: “Dieve, padėk man, aš tave myliu!” Tai nebuvo malda. Ant šaligatvio jis buvo pasistatęs  puodelį. “Matyt neseniai čia tėjo” – pagalvojau aš ir žvilgtelėjau į jo veidą. Ir neapsirikau: tai buvo tas pats vyras, kuris prieina ir prie ekskursantų, ir prie lauko kavinėse prisėdusių išgerti kavos ir pasikalbėti su draugais žmonių. Ir čia pat kaip katinas prieina tas vyras. Jis gali pastverti  saldainį ar sausainį, o jei nebendrauji, įkyriai klaus: “Jūs iš kur esate?” Rusiškai arba lietuviškai,  įterpdamas angliškus ar vokiškus žodžius.  Jei žmonės nieko jam neatsako, jis pats nusprendžia: “Vy ot verbliuda”, ir nueina  juokdamasis kalbinti kitų, sėdinčių prie staliukų. Jam nutolus, prieina jaunas, sveikai atrodantis vaikinas. Stovi prie stalelio ir prašo pinigų. Tačiau sėdintys studentai ar šiaip draugai jam pataria: ”Esi jaunas, susirask darbą”. Senjorai pritaria: “Važiuok į užsienį užsidirbti”.  Ir jis patraukia laimės ieškoti prie kitų staliukų.

Taigi, tą šeštadienį, man praeinant pro šalį jis sako: “Jūs man padėkite”.  Neiškentusi tariau: “Ir jums negėda prašyti iš moters pinigų? Juk prašote gėrimui. Jei norite duonos ar bandelės, dešros gabalėlio, - nupirksiu, bet gėrimui pinigų neduosiu. Saugokite savo sveikatą – brangiausią turtą!”

Gatvėje pasirodė jo pažįstamas ir sušuko: “Ką čia veiki gatvėje tokį ankstyvą rytą?” Tuomet jis čiupo  nuo gatvės puodelį, įsidėjo užantin, ir toliau kalbėjosi su savo pažįstamu.

Kepyklėlė-kavinė “Pyraginė” kviečia užeiti kasdien

Paskambino man draugė. Nutarusios susitikti pasikalbėti prie  puodelio kavos, užsukome  į Kosčiuškos gatvėje esančią kavinukę “Pyraginę”. Man ši parduotuvė - kepyklėlė labai miela. Čia galima palepinti save gardžiais “Pyraginės” gaminiais: kvepiančiais pyragais, šviežiomis bandelėmis, tirpstančiais burnoje pyragaičiais, keksais bei kitais skanėstais. Moksleiviai, studentai ir senjorai čia užsuka išgerti kvapnios kavos, suvalgyti mėgstamų kulinarijos gaminių. Kviečiu ir „Lietuvos aido“ skaitytojus užsukti į „Pyraginę“ pasilepinti ir palepinti savo draugus. Kepyklėlės ieškokite Kosčiuskos g.23 - ten, kur skaniai kvepia!

Aš čia dažnai užeinu, turiu draugų – bendraminčių, pasikalbame gerdami kavą, apsvarstome straipsnius laikraščiuose,  o kartais pasidžiaugiame išleistomis knygomis. Draugė Loreta pasidžiaugė: “Čia puiki kavinė, viskas taip skanu ir šviežia! Nežinojau, kad čia toks puikus aptarnavimas”. Pasiūliau parašyti laikraštyje: artėja Šv. Kalėdos, Naujieji metai. Iš vienos senjorės – pastovios šios kavinės lankytojos, sužinojau puikių čia dirbančių moterų pavardes: tai S.Mortūnienė ir S.Martūnienė. Ką joms ir visam kolektyvui palinkėti? Sveikatos, laimės, džiaugsmo, Kalėdų senelio dovanų, gerų, dosnių ir turtingų metų!  Tegul artėjantieji Naujieji metai neatima nuo Jūsų lūpų šypsenos,  mielų žodžių žmonėms, išradingumo Jums ir supratingumo!

Su šventėmis, mielos bitutės!

Atgal