VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

03 21. Lietuvos nepriklausomybės 100-mečiui - žygis per pasaulį

Simbolinėje vietoje - Vilniaus katedros varpinėje - kovo 18 d. pristatytas precedento neturintis lietuvių žygis per pasaulį, jo idėja bei tikslai.

Treji metai kelyje, 100 valstybių, 200 tūkst. kilometrų ir po visą planetą skleidžiama pasaulio Lietuvos idėja - tokį žygį per pasaulį Lietuvos nepriklausomybės 100-mečio proga rengia aktyvūs keliautojai bei visuomenės veikėjai.

Žygio startas planuojamas 2016 m. rugpjūtį, grįžimas į Lietuvą - 2019 m. pabaigoje. Į žygį keturiais visureigiais leisis 10 žmonių. Kelyje prie jų prisijungs "turistų", kurių bus apie 80. Lietuvos nepriklausomybės 100 metų jubiliejų 2018 m. vasario 16 d. žygeiviai turėtų švęsti Ekvadore.

Pasiruošimas žygiui per pasaulį ir pats žygis atsieis apie 2 mln. eurų.

Vienas žygio idėjos autorių - "Klajūnų klubo" vadovas Gintautas Babravičius. Jis pabrėžė, kad žygio per pasaulį įkvėpėjas - lietuvių keliautojas Matas Šalčius. G. Babravičius pripažino, kad tai bus sunkiausia ir ilgiausia jo gyvenimo ekspedicija.

Nors tikslus žygio maršrutas dar derinamas, siekiant įtraukti kuo daugiau lietuvių bendruomenių užsienyje, tačiau jau planuojama, kad jis drieksis aplink Baltijos jūrą, per Pamyro ir Tianšanio kalnynus, per bekraštes Jungtinių Amerikos Valstijų lygumas, per Gobio, Atakamos, Namibijos ir Australijos dykumas, per Brazilijos džiungles, per Andus, per atšiaurią Rusijos tundrą, Beringo sąsiaurį, per Aliaskos upes bei kitas pasaulio vietas. Nepriklausomybės 100-mečiui pažymėti bus siekiama aplankyti 100 pasaulio valstybių, surasti lietuvių bendruomenes jose ir kartu pasauliui papasakoti apie Lietuvą.

Viena sudėtingiausių žygio planavimo dalių - techniniai bei logistikos dalykai. Jais rūpinasi verslininkas ir kelionių organizatorius Vaidotas Marozas.

Į žygį keliautojai leisis "Toyota Landcruiser 78" automobiliais, kurie gaminami jau 30 metų ir yra patikimi. Išvažiuos į žygį naujais, o grįš "kledarais".

Svarbi visos trejų metų kelionės dalis - greitas informacijos perdavimas iš įvairiausių planetos taškų. Tam užtikrinti žygeiviai gabensis palydovinę įrangą. Tokiu būdu kelionę bus galima sekti realiuoju laiku, žiūrėti parengtus reportažus arba skaityti keliautojų įspūdžius.

Projekto iniciatoriai dėl to jau sutarė su kelionių filmų kūrėju Michaeliu Mattig-Gerlachu iš Vokietijos. Jis anksčiau padėjo įsikurti pirmosioms nevalstybinėms ir privačioms radijo stotims Lietuvoje, prisidėjo rengiant bendras ekspedicijas į Kamčiatką bei Afriką. Jis organizuos filmų apie kelionės metu aplankytas šalis kūrimą Vokietijos televizijai "Deutsche Welle", fiksuos žygio akimirkas bei rengs reportažus pasauliui.

Lietuvos 100-mečiui skirtą kelionę organizuojantis "Klajūnų klubas" jau 23 metus rengia įvairias ekspedicijas bei žygius po pasaulį. Keliautojai yra pasiekę Tunguską (1997 m.) Baikalą (2011 m.), Meksiką (1999 m.), Boliviją ir Peru (2005 m.), Mongoliją (2007 m.).

Atgal