VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

08 04. Medunešio Palanga

Alfonsas Kairys

Dangumi, kartais leisdami saulei šyptelėti, plaukia ir plaukia šviesesni, tamsesni debesys, debesys virš pusiau negyvos Palangos, Lietuvos kurortų puošmenos.

Šios vasaros, o jos beveik nebuvo, tikrosios, saulės spinduliais žaidžiančios vasaros... Taip sako ir vietiniai gyventojai. Oi, sunki bus žiema, teigia kambarių nuomotojai, gyvenantys iš saulės energijos išteklių. Yra saulė, yra žmonių ne tik iš Lietuvos, bet ir iš gretimojo Karaliaučiaus rusų, baltarusių, iš Ukrainos - vienas kitas, nėra saulės - gal artimiau gyvenantis anksčiau čia užsukęs ir pasilieka.

O saulė, kaip tyčia, jei mirkteli, tai septintadienio viduryj, o savaitgaliais pasislepia arba, lyg tyčiodamasi, prašo debesis ją pridengti pilku, kartais grėsmingu šydu ir dangaus ašaromis - lietumi. Lietus poilsiautojus perspėja: lįskit, kur norit. O kur išlįsi?Į Gintaro muziejų, Vaškinių figūrų muziejų, kino teatrą mitologiniu pavadinimu „Naglis“, kur daugiau: juk lietus kelią pastoja... Jei truputį nustoja merkęs, renkasi žmonės prie Palangos įžymybės, šviesomis grojančio fontano, paleisto į „apyvartą“ birželio mėnesį ir kainavusio apie 205 tūkst. eurų. Deja, dieną galima matyti tik fontano šokį, nes spalvų žaismą vandenyje sugeria šviesa. O visą programą gali stebėti kiekvieną vakarą nuo 22.30 iki 23.10 val. Betgi nežiūrėsi kiekvieną vakarą, nors, kai nėra kur, tai gerai ir bet kur...

Krištolinis paplūdimio smėlis laukia nesulaukdamas... jį šildančių

Tiesa, lieka restoranai, barai, kavinės, iš jų sklindanti muzika, lydima gana žinomų Lietuvos žvaigždžių balsų bei pasakiškų kainų.

Ir namo, kas kur... Iš močiučių išsinuomotas kambariukas kainuoja nuo 10 iki 30 eurų, trijų žvaigždučių „Kerpė“,įsikūrusi miesto centre, siūlo dvivietį standartinį už 84 eurus, o dvivietis liuksas jau ir 99 prašo, klok 122 eurus ir mėgaukis dviejų aukštų apartamentais. Tiesa, į kainą įskaičiuota ir pusryčiai. Mažiau susitaupei - užsuk į vilą „Ramybė“: vienvietis čia kainuos tik 50 , o dvivietis nuo 70 iki 90 eurų.Svečių namuose (Vytauto g. 31) galima apsigyventi ir už 40 eurų, tačiau apie atvykimą reikia pranešti iš anksto.Maloniai nuteikia viešbutis „Rąžė“ ir aplinka, ir maistu, padoriai paskaičiuotu: kiaulienos guliašas - 3 eur., vištienos kepsnys - 3 eur., žuvies maltinukai 2,50 eur., užsigerti galima kava ir arbata nuo 0,50 iki 1.00 eur. Ir pragyvenimas čia daug pigesnis, nei kitur: gali susitarti ir už 30 eur.

O štai pasivalgymas kitur: kava 1.50 - 2.50, karbonadas - 4, bulviniai blynai - 3.20 (kavinė „Po liepom“),ir dar kitur - karališkas veršienos kepsnys su baravykais - 27.50 eur., lašišos kepsnys su šparagų ir krevečių padažu - 27.50 eur.,nepigiai galima užkąsti ir „Laukinių vakarų saliūne“, nenustebk,kai tave čia apčiupinės apsauginis: ar ko nors neatsineši: ginklo, svaigiųjų ar bala žino ko. O prie „Pizza express“ puikuojasi užrašas: „Taupom vandenį, geriam vyną“.

Svetingasis "Rąžės" viešbutis

Kas tie valgantieji ir geriantieji, kitaip sakant, liepos mėnesio Palangos publika.Yra tokios ir tokios. Kaip ir tinka kurortui... Basanavičiumi, paradine gatve, išeina prabanga dvelkiančios damos, jų dukros - damytės su vyrais ar ir be jų (o kam jie - savi, kai sočiai yra svetimų).

Kita publikos dalis, tai prastuomenė, plebėjai, atvykę čia ilgai dėję centą prie cento, kad galėtų pasižiūrėti į restoraną, o ne užeiti į jį. Ši publikos dalis ilgiausiai sėdi prie jūros, gaudydama nemokamas (gal tik kol kas: kas nors sugalvos ir už saulės spindulius, lietaus lašą mokestį rinkti. Ai, kiek surinktų!) saulės gėrybes.

Jodu, jodu, juodai juodu jodu pasipildyti atvyko visi: ir tie, ir anie...

Ir tokios reklamos esama

Pralenkę išdidžiai plaukiojančias gulbes, užsukame į Gintaro muziejų. Jo edukacinėse programose tik šiais metais dalyvavo per 700 mokinių ir suaugusiųjų. Edukacinių programų vedėjai teikė žinias apie gintarą, jo atsiradimo istoriją, nepamiršdami ir grafo Felikso Tiškevičiaus, kurio rūmuose, pastatytuose 1897 m. pagal vokiečių architekto F.H. Schwechteno projektą,įsteigtas Gintaro muziejus, šeimos istorijos. Gintaro panaudojimas ir jo savybės, Baltiškos proistorės ornamentika archeologiniuose dirbiniuose, Gintaras liaudies medicinoje - populiariausios pamokėlių, vedamų naujoje modernia aparatūra aprūpintoje salėje, temos. Pasak Gintaro muziejaus darbuotojos Reginos Makauskienės, edukacinėse pamokėlėse dalyvavo bene visa Lietuva, išskyrus kai kuriuos Rytų Lietuvos rajonus -ir paminėjo Šalčininkus. Gal kad jiems iki Palangos toloka, o gal dėl materialinių dalykų, nors bilieto kaina mokiniams tik1.15 eur., o edukacinio užsiėmimo - 0.29 eur.

Laukia Gintraro muziejaus turtai

Maloniai nuteikia unikali inkliuzų kolekcija, grafų Tiškevičių laikmetis: apranga, buities detalės, didikų portretai ir, aišku, visi sustoja prie Saulės akmens, sveriančio 3525 g.

Gintaro muziejus mėgstamas: per 2015 m. sausio - liepos mėn. jį aplankė 34 473 lankytojai (plg. 2014 m. - 19 000 žmonių). Visada lankytojus pasitinka patyrę darbuotojai, negailintys ne tik savo žinių, bet ir sušildantys lankytojus šypsena.

Jei pavargai bevaikščiodamas - pasivažinėk. Dviračio nuoma nuo2 eur., o riedės - šie tiek brangiau - 20 eur.Ir valandą gali važinėtis po Palangą kad ir tokiu maršrutu: Meilės alėja, Birutės alėja (vilos „Anapilis“, Jūros akis, Jūrapilis, Romeo ir Džuljeta,Baltoji, Mahorta, Karininkų ramovė), Kęstučio g. (Šiltosios maudyklės), Meilės alėjos pabaiga ir a.Smetonos ąžuolas bei Lurdo grota, Birutės koplyčia, Vytauto g. (Grafų Tiškevičių rūmai, parkas, J.Šliūpo sodyba, Senoji vaistinė, Palangos kurhauzas, Bažnyčia).Sako, kad per tokį laiką ją – Palangą- pažinti galima.

Groja ir šoka vanduo

Jei gamtos reikalai prispyrė, užsuk į 60 eurocentų (Vilniuje - 30 eurocentų) kainuojantį WC, tiesa, yra keli nemokami pajūryj. Pasak Palangos savivaldybės atstovės Jurgitos Vanagės, viešųjų tualetų pajūryje nestinga. (...) Štai ties centriniu Palangos paplūdimiu, atkarpoje nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės iki Naglio kalno, viešieji tualetai yra įrengti 200–250 metrų atstumu vienas nuo kito. „(...) Pačiame paplūdimyje statyti tualetų neplanuojame. Mes laikomės nuomonės, kad keliasdešimt metrų nueiti nėra neįmanomas atstumas, juk tualetai ne už trijų kilometrų, pereiti per kopą nėra neįveikiamas atstumas“, –vienam portalui sakė J. Vanagė.

Tegu J.Vanagė pabėgioja po kopas ir pamatys, ko nemačiusi, t.y. kas tualetan nesudėta...

Straipsnio tęsinyje kalbėsime apie Palangos pramogas, Vaškinių figūrų muziejų su jame esančia „Paskutine vakariene“, unikalų akmeninių skulptūrų parką, suvenyrus, be kurių namo negrįžtama,ir daug ką kita...

Dar bus pasitikinčių nenuspėjamais tik Aukščiausiajam težinomais orais ir norinčių atvykti į Palangą, Lietuvos kurortų kurortą.Ir pinigingų ir vos galą su galu besuduriančių. Palanga laukia pinigų, pinigų, pinigų... O kur be jų?

Atgal