VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

01 19. Akylu šeimininko žvilgsniu

Dana Kurmilavičiūtė

Gruodžio pabaigoje visoje Turkijoje garsaus Alanijos kurorto žiniasklaida traukė skaitytojų akis spalvingomis kalėdinės mugės nuotraukomis. Fotografijose atsispindėjusi šventė vyko aikštėje kaip tik priešais merijos pastatą, ir alsuote alsavo ta romantiška dvasia, kuri būna būdinga tik Kalėdoms. Pats faktas, žinoma, eilinis – kokiame mieste prieš didžiausią krikščionišką šventę panašių renginių nevyksta, tačiau nereikia užmiršti, kad Turkija – musulmoniška šalis ir organizuoti nebe oficialia valstybine religija paženklintų renginių vietinės valdžios organai nėra įsipareigoję. Tuo tarpu Alanijoje šią šventę surengė būtent miesto savivaldybė, pasitelkusi gausias vietinių ir užsienio verslininkų pajėgas, savojo miesto ir kitų valstybių meno kolektyvus, svečius iš šalyje reziduojančių diplomatinių atstovybių ir tarptautinių organizacijų. Įspūdingu renginiu  džiaugėsi visa miesto bendruomenė. O ji Alanijoje – kaip reta internacionalinė.

Patraukli ir tėvynainiams, ir kitataučiams

Praktiškai kas dešimtas Alanijos gyventojas – užsienietis. Nekilnojamojo turto čia yra įsigiję daugelio Europos šalių piliečiai, ypač vokiečiai, rusai, belgai, olandai, skandinavai... Pirkimo bumas tebesitęsia: Alanija itin populiari tarp užsieniečių savo geografine, klimatine, landšaftine padėtimi bei patraukliomis nekilnojamojo turto įsigijimo sąlygomis, kurios pastaruoju metu tapo dar liberalesnės. Daug būstų čia yra įsigiję Šiaurės Europos šalių pensininkai, kuriems žymiai maloniau yra praleisti šaltesnį metų laiką čia, negu tarp tvyrančios žiemiškos tamsos ir šalčio savo tėvynėje. Per šiltąjį sezoną Alanijoje maudymosi laikotarpis trunka nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens. Jau nekalbant apie tai, kad neprastai gyventi čia gali net kuklesnę pensiją gaunantis europietis. O dar turint galvoje, jog dalis užsieniečių įsigyja nekilnojamąjį turtą nuomos tikslais, nereikia stebėtis, kodėl šis kurortas taip sparčiai plečiasi. 

Miestą puošia ištaigingi pastatai

Tik, žinoma, joks miestas netampa patrauklus ir patogus gyventi savaime. Tuo jo gyventojams tenka rūpintis pastoviai, o pagrindinė šio rūpinimosi dalis užgulusi vietos savivaldos darbuotojų pečius. 

Vietinės valdžios potvarkiai – ir vietinių gyventojų, ir turistų naudai

Savivaldybės tarnautojams vienas darbas veja kitą. Naujai iškilusių rajonų gyventojai čia metų metus nelaukia, kaip pas mus, kol bus deramai sutvarkyta namus supanti aplinka. Vyksta statyba – ir drauge su ja atsiranda poilsio zonos su vaikų žaidimų ir sporto aikštelėmis, žaliosios vejos, automobilių parkingai, prekybos, buitinio aptarnavimo įstaigos, neretai – baseinai, žodžiu, visa, ko reikia, kad naujakuriai ilgai nevargtų. Apartamentai, beje, neretai pardavinėjami jau su visa šiuolaikine buitine technika. Na, o sutaupyti gyventojams itin padeda plačiai naudojamos saulės baterijos bei talpos vandeniui sušildyti, montuojamos ant namų stogų. Tokių apvalių „statinaičių“ Alanijoje išvysi ant kiekvieno namo stogo.

Alanijos savivaldybės įsitikinimu, mieste turi daugėti žaliųjų poilsio zonų, nes su jomis susijęs ir turiningas žmonių laisvalaikis, ir jų sveikata. Neseniai kurorto gyventojus atgauti jėgas pakvietė naujas miesto parkas. Ant Sako upės kranto plytinti ir per 5000 kv. m. užimanti žalioji teritorija išsyk virto visų mėgstama poilsio vieta. Miesto valdžia pasirūpino čia įrengti sporto aikštelių su krepšinio stovais, teniso stalais, įvairiais treniruokliais ir kitokia sportine įranga. 

Parkas būna pilnas net orams pasisukus vėsesne linkme. Mat Alanijos kurortas lankytojų nestokoja ir dabar, žiemą. Būtent jiems tokiu metų laiku stengiamasi kuo plačiau atverti kultūrines erdves. Žiemą itin suintensyvėja miesto kultūrinių centrų, muziejų, parodų salių, teatrų veikla; tai – aktyvus festivalių, vernisažų, koncertų, mugių sezonas.

Beje, žiema – dar ir tas metas, kada miesto valdžiai atsiranda truputį daugiau laisvo laiko ir propagandinei – reklaminei veiklai. Per ateinantį sezoną Alanijos savivaldybė žada pristatyti savo kurortą net 26 kartus įvairiose tarptautinėse mugėse ir parodose. Alanijos įžymybės tradiciškai pristatomos ir Lietuvoje, ypač „Adventuro“ ir kitų tarptautinių turizmo renginių metu. Ir kiekvienąsyk rekomenduojamų aplankyti vietų sąraše atsiranda vis koks nors naujas objektas, mat vietos valdžia siekia, kad vystytųsi ne tik įprastinis „paplūdimių“ poilsis, bet ir pažintinis, ekologinis, piligriminis, kultūrinis, ekstremalusis turizmas.

Kasmet – vis kas nors nauja

Neseniai Alanijos municipalitetas nutiesė specialų taką pėstiesiems nuostabaus grožio Sapaderės kanjone, plytinčiame už 48 km į šiaurę nuo miesto. Išilgai uolų virš kalnų upės nutiesto medinio tilto, vedančio į tarpeklio gilumą, ilgis – per 700 metrų; jis suteikė galimybę žmonėms išvysti kvapą gniaužiančius vaizdus.

Alanijos apylinkės garsėja unikaliais urvais. Dalį jų vietos savivaldybė yra pritaikiusi turistų lankymui, kitus, tyrinėjamus specialistų, rengiamasi atidaryti ateityje. O štai garsųjį Damlato urvą vietos valdžia panaudoja netgi medicininiais tikslais. Bendradarbiaudama su medikais, savivaldybė išduoda nemokamus leidimus čia lankytis žmonėms, sergantiems kvėpavimo organų ligomis bei kenčiantiems nuo alergijos. Mat urve esančio oro sudėtis yra unikali ir, periodiškai juo pakvėpuojant, savijauta smarkiai pagerėja.

Sapaderės kanjonas

Nauji turistiniai objektai – tai naujos darbo vietos, neveltui jų skaičių stengiamasi didinti. Pavyzdžiui, plečiamas maršrutų skaičius per vietinius Tauro kalnus. Tiek pėsčiųjų žygiai, tiek safariai džipais po šias aukštumas itin populiarūs tarp turistų, mat suteikia galimybę susipažinti su atokesniais kalnų kaimeliais, jų gyventojais, atsigauti vietinių taip mėgstamose poilsiavietėse prie sraunių kalnų upelių. Vietos gyventojams tai neblogas uždarbis – juk turistai mielai vaišinasi nacionaliniais turkiškais patiekalais, perka vietos amatininkų pagamintus dirbinius.

Na ir, žinoma, vietos savivaldos organai daug dėmesio skiria ir vietinių gyventojų, ir poilsiautojų saugumui. Visur skelbiamas telefono numeris, kuriuo turistai gali paskambinti, iškilus bet kokiai problemai. Griežtai kontroliuojami poilsiautojus pervežančių turizmo firmų autobusų vairuotojų darbo krūviai, jau nekalbant apie greičio ribojimą keliuose. Kontrolės prietaisų čia pilna, šiuo požiūriu Turkijos negalima lyginti, ko gero, su jokia kita Rytų šalimi.

Sustambinti municipaliniai dariniai

Dabar Alanijos meru dirba Ademas Muratas Judželis, 2014-ųjų kovą laimėjęs rinkimus vyriškis. Mero pareigybė po rinkimų įgavo dar didesnės reikšmės: Turkijoje buvo išleistas įstatymas dėl municipalinių darinių sustambinimo. Miestą supančių gyvenviečių vietos savivaldos organai tapo panaikinti, ir dabar šios gyvenvietės oficialiai laikomos Alanijos miesto rajonais, valdomais miesto merijos. Tačiau vietos gyventojai pasitiki savo valdžia ir mano, jog ji daro viską, kad jų mylima Alanija visiems būtų patraukli vieta gyventi.

O per kalėdinę mugę gautas lėšas Alanijos savivaldybė paskyrė naujam, jau antrajam mieste neįgalių žmonių centrui įrengti. Merijos rūpesčiu judėjimo problemų turintys žmonės galės ne tik gydytis, bet ir įgyti profesinių žinių bei paprastų buitinių įgūdžių, reikalingų kasdieniniame gyvenime.

Atgal