VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

04 08. Jautėme talentų prasmę ir buities autentiškumą...

Reda Kiselytė

LKRS Rokiškio skyriaus pirmininkė

Šią vasarą Lietuvos kaimo rašytojų sąjungos (LKRS) Rokiškio skyriaus nariai, švęs skyriaus veiklos penkerių metų sukaktį. Per skyriaus gyvavimo laikotarpį, kūrėjai savo rate sukūrė literatūrines tradicijas. Ne pirmus metus jie organizuoja išvykas po įžymių žmonių memorialinius muziejus. Neseniai rokiškėnai lankėsi literatūriniuose Anykščiuose. Per skyriaus gyvavimo metus, tai jau antroji literatūrinė išvyka po memorialinius muziejus. Šį kartą LKRS Rokiškio skyriaus nariai ir literatūros gerbėjai viešėjo poetės, prozininkės Bronės Buivydaitės name – muziejuje. Jaukiuose autorės namuose literatus šildė poezijos ir prozos knygos, spintose sudėti enciklopedijų rinkiniai, vinilinės plokštelės mums priminė čia gyvenusios rašytojos, poetės laikmetį, jos pomėgius ir vertybes.

Rokiškėnai prie A. Baranausko klėtelės

Viešėdami Anykščiuose neužmiršome dar kartą užsukti į kunigo kanauninko, vyskupo, poeto, rašytojo Antano Baranausko klėtelę. Kiek kartų bežvelgsime į jos vidų ar išorę, ji kiekvieną kartą įgauna vis didesnę istorinę vertę, o žvelgdami į tautodailininko, tapytojo Stanislovo Petraškos darbų parodą, kiekvienas iš šio menininko galime pasimokyti kantrybės. Iš sugrūstų akmens dulkių klijuojami paveikslai atskleidžia neįprastą grožį ir naują paslaptį.

Rokiškėnai literatūriniuose Anykščiuose.Nuotr. iš LKRS Rokiškio skyriaus archyvo

Su didžiule dvasine palaima širdyse vaikščiojome po prozininko, dramaturgo Antano Vienuolio-Žukausko namus. Mus užvaldė nepaprastas gerumas. Nenorėjome iš šių namų išeiti... Jautėme rašytojo talento prasmę, iki šių dienų išlikusį buities autentiškumą. Čia mums buvo labai gera... Skaitėme savo kūrybą, gurkšnojome arbatą, vaišinomės saldainiais „Vėželis“, kuriais pats rašytojas Antanas Vienuolis-Žukauskas vaišindavo savo svečius. Visuomet gera lankytis memorialiniuose muziejuose. Čia gyvena įžymių žmonių dvasia, čia kaip iš gaivaus šaltinio gali atgaivinti sielą, kuri dažnai pavargsta nuo kasdienybės darbų ir rūpesčių. LKRS Rokiškio skyriaus nariai ir toliau tęs keliones po įžymių žmonių memorialinius muziejus.

Atgal