VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

08.23. Kelionės į Egiptą vilioja istorija ir egzotiška kultūra

Tikriausiai bet kuriuo metų laiku, mūsų mintys vis dažnai sukasi apie atostogas. Žinoma, įdomu keliauti ir po savo šalį, tačiau žmogaus prigimtis linkusi į nuotykius ir norą pažinti svetimus kraštus ir kultūras, ieškome kažko naujo, paslaptingo, viliojančio – viena tokių šalių yra Egiptas. Kelionių organizatorius KidyTour, pataria, ką verta pamatyti Egipte.

Šiaurės rytų Afrikoje įsikūrusi šalis aprėpia dalį Sacharos dykumos, jos krantus šiaurėje skalauja Viduržemio jūra, o rytuose – Raudonoji. Egiptas skaičiuoja jau daugiau nei 5 tūkst. metų, tai šalis, galinti didžiuotis Antikos civilizacijos palikimu. Būtent kvapą gniaužianti istorija apie Egipto dievus, faraonus, šventyklas vilioja į šią šalį tūkstančius turistų iš viso pasaulio. O pagrindinis traukos akcentas ir šalies simbolis – Gizos piramidės bei Sfinksas. Tai įspūdingiausi išlikę pasaulio stebuklai, vis dar stebinantys nepriekaištingu konstrukcijų tikslumu ir preciziška centruote. Didžioji Gizos piramidė, dar vadinama Khufu arba Cheopso piramide yra seniausia ir didžiausia iš visų trijų. Piramidės yra seniausias pasaulio stebuklas ir vienintelės liko beveik nepažeistos laiko. Didžiosios piramidės aukštis viršija 140 metrų, o pagrindo plotis – apie 230 metrų.

Didžiausią pasaulyje statinį, sveriantį maždaug 6 mln. tonų, kūrė apie 400 tūkst. darbininkų, jam panaudota daugiau nei 2 mln. akmenų. Didžiosios piramidės pozicija – nepriekaištinga, ji nukreipta į šiaurę vos 0.05 laipsnio, tokio neįtikėtino tikslumo nepajėgūs išgauti net šiandienos statybų inžinieriai, tad klausimas, kaip senovės egiptiečiai sugebėjo pastatyti tokius įspūdingo dydžio ir tikslumo statinius lieka paslaptimi ir tema tiek moksliniams tyrinėjimams, tiek konspiracinių teorijų mėgėjams. Tačiau kelionės į Egiptą vilioja ne tik istorijos gerbėjus, norinčius pamatyti piramides, bet ir Rytų kultūra alsuojančiais miestais bei pajūrio kurortais. Keliones į Egiptą galite rinktis čia: https://www.kidytour.lt/keliones-i-egipta/  .

Kairas

Be turistinių vietų, kone kiekvienoje šalyje daugiausia lankytojų sulaukia sostinė. Kairas yra didžiausias Afrikos miestas, įsikūręs Nilo deltoje. Tai arabų pasaulio širdis, turinti svarbią politinę, ekonominę ir kultūrinę įtaką regionui. Kairas – multikultūrinis, modernus metropolis, tačiau tuo pat metu ir rytietiškas prekybos centras. Čia svarbi ir religinė linija, Kairas tituluojamas tūkstančio minaretų miestu, jame įsikūrę daugiau nei 500 mečečių ir kitų islamo architektūros pastatų. Moderniame miesto centre stovi pasaulinio garso muziejus, kuriame turistai gali pamatyti gausią Egipto antikinės istorijos kolekciją. Žymiąją Tahrir aikštę supa ir daugiau dėmesio vertų pastatų: Amerikos universitetas, Mogamos vyriausybės administracinis pastatas, Arabų Lygos būstinė. Geziro saloje Nilo upėje stovi Kairo bokštas, kurio aukštis –187 metrai, o viršuje įsikūręs restoranas siūlo ne tik gerą maistą, bet ir pamatyti Kairą iš aukštai. Senojoje Kairo dalyje gausu ir krikščioniškų maldos namų. Taip pat senamiestyje rasime Babilono tvirtovės griuvėsius.

Aleksandrija

Aleksandrija yra viduržemio regiono perlas, įsikūręs Nilo deltoje. Miestas buvo pavadintas savo įkūrėjo Aleksandro didžiojo vardu 332 m. pr. Kr. Tai svarbus industrinis centras bei turistų lankoma vieta. Dėmesio šis miestas sulaukdavo dėl žymiojo Aleksandrijos švyturio, Nekropolio ir didžiausios Antikos laikų bibliotekos. Nors ji ne kartą buvo nuniokota gaisrų, šiuo metu didžioji biblioteka atstatyta ir vadinama Bibliotheca Alexandrina. Aleksandrija – vienas pagrindinių vasaros kurortų. Turistus traukia jaukūs paplūdimiai, antikinė istorija ir muziejai. Netgi dauguma viešbučių įrengti antikiniu stiliumi.

Memfis

Memfio miestas įkurtas daugiau nei prieš 5 tūkst. metų. Dėl itin strategiškai patogios pozicijos tarp viršutinio ir žemutinio Egipto šis miestas ilgai buvo senoji Egipto karalystės sostinė ir uostas bei prekybos kelių centras. Turistai gali pamatyti Memfio Sfinksą bei keletą kitų karališkų figūrų bei didžiosios Pitaro šventyklos liekanas. Šiame mieste buvo keletas kapinynų, žymiausias jų – Saqqara. Senosios Karalystės klestėjimo metais ten buvo pastatytos karaliaus Djoserio laiptuotos piramidės. Tai buvo pirmieji akmeniniai antkapiai žmonijos istorijoje. Piramidžių zona kapinyne buvo apjuosta didžiule tvora. Prie karališkų šeimų kapų dažniausiai rasime keletą mažesnių piramidžių ir pastatus valstybės tarnautojams ir prekeiviams.

Luksoras

Luksoras – antikinis Tėbų miestas, aukštutinio Egipto sostinė Naujosios karalystės metais. Šis istorinis miestas dažnai vadinamas didžiausiu muziejumi po atviru dangumi – Karnako ir Luksoro šventyklų griuvėsiai bičiuliaujasi su moderniu šių dienų miestu. Kitoje Nilo pusėje gausu West Bank regiono monumentų, šventyklų ir kapinynų, kuriam priklauso ir Karalių bei Karalienių slėniai. Atradus Tutankhamum kapą, šis slėnis tapo viena žymiausių archeologinių vietų ir pasaulio saugomo paveldo dalimi drauge su Tėbų nekropoliu.

Miesto šventykla įsikūrusi rytinėje Nilo pakrantėje. Būtent joje karūnuoti dauguma Egipto karalių. Prie pagrindinio įėjimo stovi dvi granito skulptūros, reprezentuojančios jauną faraoną Ramzį II. Antras pagal lankomumą Egipto objektas po piramidžių – Karnako kompleksas. Tai  – didžiulė atvira teritorija, kurią sudaro keturios dalys: pagrindiniam egiptiečių dievui Amun-Ra skirta zona, Mut zona, Montu zona, sunykusi Amenhotep IV šventykla. Šiuo metu visuomenei atvira tik didžiausia komplekso dalis, skiriama Amun Ra dievui. Maldos ir dievų garbinimas, faraonai ir mirusieji buvo senovės egiptiečių kasdienės rutinos dalis – taip jie ruošė savo sielas pomirtiniam gyvenimui.

Hurgada

Vienas labiausiai lietuvių pamėgtų Egipto kurortų. Tai buvęs žvejų miestelis, virtęs poilsio ir atostogų vieta. Prie Raudonosios jūros įsikūrusiame mieste rasite šimtus viešbučių, tad sau tinkamiausią nakvynės vietą gali pasirinkti kiekvienas pagal savo poreikius ir finansines galimybes. Hurgada vadinama pramogautojų rojumi – čia daugybė restoranų, barų, kavinių, parduotuvių, turgaus prekyviečių. Taip pat čia ras ką veikti ir mėgstantys vandens pramogas – ne tik degintis ar plaukioti, bet ir buriuoti ar išbandyti jėgas ant burlentės.

Taigi Egiptas – egzotiškas, gilia istorija ir paslaptimis apipintas kraštas, kuriame ką veikti randa ir ramių atostogų bei įspūdingų paplūdimių mėgėjai, ir nuotykių bei noro pažinti vedami aktyvūs keliautojai.

 

 

Atgal