VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

02 17. Nepriklausomybės dienos švęsti vykome į Radviliškio rajoną

Ona Striškienė

Panevėžio žygeiviai kartu su Lietuvos tautininkų sąjungos Panevėžio skyriaus nariais Vasario 16-ąją pažymėti Lietuvos Nepriklausomybės dieną vyko į Radviliškio rajoną. Lankytasi Balandiškių kaimo Sajų sodyboje ir Mėnaičių kaimo Miknių sodyboje.

Prie Sajų trobos Balandiškių kaime. Onos Striškienės foto

Atvykus prie partizanų ryšininkų Sajų sodybos (Balandiškių k.), jei iš anksto nežinotum, kad tai objektas, nuo 2005 metų esantis Lietuvos Respublikos kultūros vertybių registre, tai manytum suklydęs ir atvykęs į kažkokią negyvenamą, apleistą sodybą. Tiesa, prie sodybos yra akmuo, žymintis, kad čia Sajų sodyba, tačiau pastatyti akmenį ir niekuo daugiau nesirūpinti – maža. Ši sodyba turi išskirtinę reikšmę nacionaliniam paveldui. Juk čia vyko pasirengimas suvažiavimui bei pirmieji posėdžiai, veikė Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio (LLKS) visuomeninės dalies štabas, buvo leidžiama vyriausybės vadovybės spauda.

Šios Sajų sodybos trobą nuo visiško sunikimo saugo 2010 metais - visuomenės rūpesčiu ir pastangomis - uždengta laikina stoginė. Atvykę radome degančias žvakeles prie užkaltų durų ir langų ir aštuonerių 1949 m. vasario 16 d. pasirašiusiųjų Demokratinės Lietuvos Respublikos atkūrimo Deklaraciją, iš medžio išskobtus biustus. Radome sodybos išsaugojimo iniciatyvinės grupės narių sukrautą, degantį laužą, mobilią estradą bei šaulių lauko virtuvę su garuojančia arbata.

Visuomeninė akcija prasidėjo dvyliktą valandą. Ja siekiama, jog Laisvės kovų atmintis būtų gaivinama, o ne griaunama, jog nacionalinės reikšmės vietos būtų atkuriamos, o ne naikinamos. Iniciatyvinės grupės nariai sudarė sąlygas, kad būtų girdimas telefonu kalbančio mums monsinjoro Alfonso Svarinsko susirūpinimo ir nerimo kupinas pasveikinimo žodis. Iniciatoriai kalbėjo apie norą išsaugoti šią unikalią sodybą, o valstybinės institucijos, tarp kurių ir Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimų centras, siekia nugriauti gyvenamąjį namą, paliekant tik pamatus ir vietą pažymintį paminklinį ženklą.

Minėjimas prie memorialo Miknių sodyboje, Mėnaičių kaime

Čia dalyvavo ir kalbėjo Seimo narė Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė. Buvo susirinkę miestų ir rajonų įvairių visuomeninių organizacijų su vėliavomis ir atributika atstovai, reiškiantys pasiryžimą išsaugoti šią vertybę. Buvo pasirašoma po Rezoliucija dėl Sajų sodybos atkūrimo ir išsaugojimo. Koncertavo grupė BIX ir KITAVA. Dalis dalyvių, uždarius renginį, išvyko, dalis dar pabendravo ir padainavo prie laužo.

Prieš 15-tą valandą nuvykome į Mėnaičių kaimą, į Miknių sodybą. Pirmiausia nusilenkėme partizanų atminimui prie LLKS Tarybos 1949 m. vasario 16-osios Deklaracijos paskelbimui skirto memorialo. Po to apžiūrėjome atstatytą buvusią klėtį, po ja buvusį Prisikėlimo apygardos vado Leonardo Grigonio-Užpalio bunkerį. Pabendravome su sodybos savininkų dukra Julijona Mikniūte-Petrėtiene. Pasirašėme svečių knygoje. Dalyvavome iškilmingame Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjime prie Deklaracijos paskelbimo memorialo.

Atgal