VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

05 25. Lietuvos aristokratas užmezgė draugystę su viena įtakingiausių Italijos kilmingųjų šeimų

Asmeniniu princo Filipo Pellegrini bei princesės Ksenijos Pellegrini kvietimu gegužės pabaigoje Šv. Kazimiero ordino D. magistras Edvardas Jonas Eismontas su delegacija viešėjo Italijoje. Lietuvos vardą visame pasaulyje garsinantis Šv. Kazimiero ordino įkūrėjas, kompozitorius, mokslininkas  Romoje buvo sutiktas ypatingai.

Princas Filipas, princesė Ksenija, Lietuvos Šv Kazimiero ordino D.magistras E.Eismontas

Šv. Kazimiero ordinas Romoje įkurtas jau seniai – 1946 metais. Ordino įkūrėjo sūnaus Filipo Pellegrini šeimoje lankėtės pirmąkart. Kaip užsimezgė jūsų ir Italijos kilmingųjų draugystė?

Garsi Pellegrini giminė žinoma ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje. Su šia šeima bendraujanti lietuvė, Romos ordino dama Laima Pangonytė, su kuria esame geri bičiuliai, apie mano veiklą bei Lietuvoje įkurtą Šv. Kazimiero ordiną papasakojo Filipui Pellegrini. Kilmingoji šeima pareiškė norą bendradarbiauti ir pakvietė apsilankyti svečiuose.

Kokių lūkesčių jūs  turėjote vykdamas į Italiją?

Norėjosi užmegzti draugiškus santykius, pradėti bendradarbiauti su Italijos Šv. Kazimiero ordino magistru. Taip pat norėjosi pamatyti Šv. Kazimiero paminklą, kurį prieš šešiasdešimt metų pastatė princo Filipo tėvas Dominikas Pellegrini.

Paminklas šv. Kazimierui Giulopolyje

Žinote Italijos Šv. Kazimiero ordino įkūrimo istoriją?

Šio ordino įkūrimo Italijoje iniciatorius – D. kunigaikštis, Gediminaitis Galicinas. Jis, atvykęs į pilį pas Dominiką Pellegrini, išreiškė norą įkurti šv. Kazimiero ordiną. Išvykęs įpareigojo Pellegrini sutvarkyti visus dokumentus. Filipo Pellegrini tėvas ne tik įkūrė ordiną, bet jo iniciatyva buvo pastatytas ir Šv. Kazimiero paminklas. 

Pilies fragmentas

Italai paprastai labai gerbia savo šalį, kultūrą, tradicijas, pabrėžia savo išskirtinumą. Kaip jūs buvote sutiktas šioje šalyje?

Jiems įspūdį darė ne tik tai, jog esu kilmingos giminės atstovas, įkūręs Šv. Kazimiero ordiną, bet ir tai, jog esu mokslininkas, kompozitorius. Buvau sutiktas ypatingai pagarbiai. 

Ar teko lankytis princo pilyje?

Taip, pilyje kilmingųjų šeima mus pasitiko ypatingai, visi pasipuošę. Didžiojoje pilies menėje buvo surengtas oficialus priėmimas. Vėliau laukė vakaronė, į kurią buvo pakviesti riteriai, markizai, kitų titulų atstovai. Įprasta, jog ordino damos vilki juodas, riteriai – baltas mantijas. Laikas, praleistas Fillipo Pellegrini pilyje, buvo tikrai įsimintinas. Drauge sukūrėme ir video filmuką, kurį galės pamatyti tiek Lietuvos, tiek Italijos žmonės.

Priėmimas pilyje 

Pats, kaip magistras, esate lankęsis ne vienoje pilyje. Kuo ypatinga Pellegrini šeimos pilis?

Maždaug 600 metų senumo pilis išties nepakartojama, - greta senovinių, prosenelių laikus siekiančių stiliaus detalių puikuojasi ir prabangios šių dienų dekoro grožybės. Pilyje apstu įspūdingų skulptūrų, vaizdingų lipdinių, visur marmuras, kiekviename kambaryje židinys, paauksuoti baldai bei akis traukiantys puošnūs aksesuarai, freskos, įspūdingi raižiniai, inkrustuoti dirbiniai... Žinoma, pilyje galima pamatyti ir šeimos koplyčią.

Iškilmės Giulopolyje 

Kokį įspūdį paliko apsilankymas prie Šv. Kazimiero paminklo Giuliopolio mieste?

Buvau maloniai nustebintas prie paminklo surengtomis iškilmėmis, kuriose dalyvavo ne tik kilmingosios šeimos atstovai, bet ir šešių miestų merai bei Chieti regiono prezidentas. Iškilmės buvo organizuotos valdžios institucijų. Garbės sargyboje budėjo karabinieriai. Po oficialių kalbų buvo apsikeista dovanomis. Džiaugiuosi  oficialia kalba galėjęs pristatyti mūsų šalį, bent trumpai papasakoti apie mūsų istoriją. Atmosfera išties buvo labai iškilminga, - italai aristokratai į tokias iškilmes žiūri labai rimtai. Prieš iškilmes vyko Šv. Mišios. Aplankėme ir kilmingosios šeimos kapus. Įdomu tai, kad kiekviena giminė kapinėse turi ir savo koplyčią. Pellegrini giminės sarkofagas – išskirtinis, kurį „saugo“ vaizdingos marmuro skulptūros.

Panašu, jog viešnagė Italijoje jums paliko tikrai nemenką įspūdį. Dabar kilmingoji Italijos šeima tikriausiai tikisi jūsų oficialaus kvietimo į Lietuvą?

Kilmingoji šeima jau pakviesta atvykti į mūsų šalį, į kasmetines rudenį vykstančias ordino iškilmes. Jie mielai sutiko jose dalyvauti.

Tikriausiai teks nemažai pasistengti, kad kilmingoji šeima būtų taip pat iškilmingai priimta?

Svečius stengsimės priimti su visa derama pagarba.  Reikės viską suorganizuoti iškilmingai ir gražiai.

Iškilmės Giulopolyje 

Kokių konkrečių sumanymų turite atvykstant Italijos Šv. Kazimiero ordino D. magistrui?

Princo šeimai įdomu bus pamatyti Vilniaus Katedroje palaidoto Šv. Kazimiero kapą. Aplankysime ne tik šventajam skirtą Karališką koplyčią, bet parodysime ir žymiausias sostinės vietas. Italijos Šv. Kazimiero ordino D. magistrui įdomi ir mūsų ordino struktūra, visapusiška veikla, kuri – daug platesnė, nei Italijos. Jau sutarėme pasirašyti bendradarbiavimo sutartį, taip pat dokumentus dėl bendro projekto – Šv. Kazimiero paminklo statymo Lietuvoje. Mūsų komitetas parengs turiningą programą. Tikimės, kad Italijos magistras bei visi delegacijos atstovai iš Lietuvos išsiveš pačius geriausius įspūdžius. 

Atgal