VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

07 31. Karštoji Palanga

Alfonsas Kairys

Ištrūksti iš Vilniaus trečiadienio vakarą ir po gerų penkių valandų autobusas  jau Palangoje. Vos ne vos susirandi nakvynę, nes ant daugelio namų durų kabo lentelės. O jose užrašas: „Vietų nėra“. Bet naktis nenumaldomai artėja. Pagaliau pasiseka apsistoti Kastyčio mylimosios Jūratės  gatvėje.
Na va, Jūratės gatvė. Ja ankstų rytą skubu gaudyti jodo ir tik Palangos saulei būdingų karštų  spindulių. Skuba ir kiti. Pamiršau rankšluostį. Pirksiu. Klausiu pakelės kioskelyje kainos. 20 litų ,- girdžiu atsakymą. Brangoka, - galvoju ir einu tolyn, jūros link. Gal pigiau bus. Aha, pasirodo, kuo arčiau Baltijos, tuo brangiau. Čia, prie pat jūros, tas pats rankšluostis jau 22 litus kainuoja. Pajuokauju su pardavėja, sakydamas, kad gal rasiu brangiau. Maloniai šypsodamasi ištaria : „Sėkmės“.

Pramogos... Ten ir atgal J.Basanavičiaus gatve...


Saulė negaili šilumos. Kuo artyn prie jūros, tuo žmonių daugiau: ieškau, kur čia tą rankšluostį pasitiesus. Randu...Pasitiesiu  savo nusipirktąjį netoli šeimos, auginančios mažąją atžalą. Tai, aišku, buvo klaida, bet kitur gi laisvesnio smėlio plotelio nebuvo...
Ir  prasideda...linksmi vaikučių riksmai ir  močiučių ar mamyčių: “Biškį raminkis“, „Kažkur tai gėrimai parsiduoda“, „Ačiū labai“ ir visokie kitokie kalbos darkalai. Bėgi ieškodamas kitos vietos. Priguli ir vėl girdi: “Čiau“ (galvoji, čiaudėkit sau į sveikatą), po kurio laiko ausį pasiekia nemalonus bobutės balsas: “Ai, geriu tuos vaistus 2 kartus į dieną – ir nieko nemačija, o kita jai: „Man irgi nemačija: jau dievulis, matyt, nori pasiimti pas save, ale anūkėlės gaila: jai dar tik penki metukai.
Saulė dar kaitresnė: ar ne nuo tų močiučių kalbos darkymo?
Pagalvoji, kodėl lietuviai nenori gerbti savo gimtosios kalbos. Kodėl?
Eini atsigert ko nors šaltesnio, kad nervus nuramintum, o čia marširuojantis paaugliukas dainuoja: „Kaaaršti, skaaanūs čeburėkkkkkai, kepta duona ir šaaaltas vanduo“.  Nusiperki šalto jau sušilusio vandens. Čeburėkų privengi, kadangi per garsiakalbį perspėtas esi : „Nepirkit, nes galit ir apsinuodyti“. Bet kiti perka... ir ne po vieną...Ir neapsinuodija...
Taigi prisiklausęs „lietuviškos kalbos“, vakare J. Basanavičiaus gatve kulniuoji. Skrandis lyg ir kažko prašo. Aišku, kad valgyt nori.
Užsuki į „Kaukazietiškus patiekalus“. Šašlykai 24 litai,charčio sriuba - 8, chašlama-12. Kainos aštriųjų patiekalų mėgėjams visur panašios.
Maloniai nuteikia „Stear house“ restoranas. Čia gali įvairių šalių patiekalų paskanauti, tiesa, kainos daug aukštesnės, negu kitur, bet, bet pailsėti juk užklydai...
Tiems, kas meną mėgsta, patartina užsukti į „Pajūrio..“ kavinę. Įvairių medžio skulptūrų gausa džiugina akį. Pasirodo, visos jos drožinėtos iš kažkada J.Basanavičiaus gatvėje augusių kaštonų.
Įdomesnė „Pellini“ kavinė. Kuo? Čia valgiaraštis dviem kalbomis: lietuvių ir rusų (neaišku, kodėl). Kainos palyginti neaukštos.
Kankina tvankumas. Ir koks tu  vyras (o ir nereta moteris!) būsi, jei alumi jo nenumalšinsi. Alus po 8, 6, 5, 4 litus.  Užsukęs į „Laukinių vakarų saliūną“ gali išgerti  1 litro bokalą tik už 6 litus, o  ir maistas šioje kavinėje daug pigesnis. Tiesa, klientų daug...
Ir vėl į gatvę, ir vėl į Basanavičiaus. Anot vieno mano pažįstamo, kas ta Palanga, tai Basanavičiaus gatvė ten, per tiltą ir atgal, ten ir atgal. O bevaikštinėdamas ir staigmenos sulauki.
Štai ji ...Afrikietis muša būgną ir TAISYKLINGA lietuvių kalba moko dvi mergaites lietuvaites tai daryti, sakydamas: „vienas, du trys, keturi, penki, kartojam, gerai skamba, šaunu“. Pasirodo, jie išmoksta taisyklingai kalbėti, o mes (prisiminkim pokalbius, pateiktus šio straipsnio pradžioje) ne visada... O gal mums tai tiesiog nerūpi.

Afrikiečiai moko lietuvaites mušti būgną


Ūžia Palanga, pinigus melždama, ūžia visą naktį, pramogaut kviesdama ir dieną.
Grįžti į nepigiai nuomojamas patalpas. Įvairios kainos, tačiau per kaitrias dienas jos ženkliai šokteli. Moka žmonės po 150 Lt už  parą privačiame sektoriuje, moka ir daugiau. Viešbučiuose (dėl jų reikėtų kreiptis į  Palangos TIC - Turizmo informavimo centrą. Palangoje viso labo 30 viešbučių, o juose 2238 vietos) kainos pasakiškos, o ir vietų ne visada surasi, žinoma, jeigu nebūsi 2238 – tas.
SKUBĖK Į PALANGĄ, KOL ATOSTOGŲ KELIAS DIENAS DAR TURI, KOL LITĄ – IR NE VIENĄ – DAR IŠSAUGOJAI. Palanga padės tau juo atsikratyti.
 

Atgal