VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

08 24. Keletas įspūdžių iš „Versmės“ ekspedicijos Kupiškyje ir Skapiškyje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

2012 m. liepos 23 – rugpjūčio 5 d. buvusias Kupiškio ir Skapiškio (Kupiškio r.) valsčių teritorijas tyrinėjo „Versmės“ leidyklos (vadovas Petras Jonušas) ekspedicija. „Versmės“ leidykla leidžia seriją monografijų, skirtų buvusiems Lietuvos valsčiams. Tad ekspedicijos metu ir rinkta medžiaga numatomos išleisti monografijoms „Kupiškis“ ir „Skapiškis“ – ekspedicijos vadovė ir vyriausia monografijų redaktorė bei sudarytoja – istorikė, Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė Aušra Jonušytė. Dera pastebėti, kad 2010 m. birželio 14–23 d. Daujėnuose (Pasvalio r.) vykusią ekspediciją „Lietuvos aidas“ plačiai informavo šešių straipsnių ciklu (Birželio 19. Nr. 140, 141, 142. P. 6; Birželio 30. Nr. 149, 150, 151. P. 6; Liepos 3. Nr. 152, 153, 154. P. 6–7; Rugpjūčio 4. Nr. 179, 180, 181. P. 5; 2010. Rugpjūčio 7. Nr. 182, 183, 184. P. 5; Rugpjūčio 14. Nr. 188, 189, 190. P. 5).

Būsimųjų monografijų tyrinėjimų mokslinės kryptys

Monografijos „Kupiškis“ ir „Skapiškis“ turėtų išsiskirti iš kitų Lietuvos valsčių serijai parengtų knygų tyrinėjamų temų gausumu ir įvairumu.

Botanikos, zoologijos, agronomijos, gamtos, etnokultūros, muzikologijos, istorijos, architektūros ir kitų sričių specialistai bei šiuos mokslus studijuojantys būsimieji mokslininkai kartu su  Kupiškio istorikais lankėsi Kupiškio ir Skapiškio apylinkėse. Tyrinėjo gamtą, bendravo su žmonėmis, užrašinėjo duomenis apie įvairias gyvenimo realijas, sėdėjo bibliotekoje,  archyvuose, fotografavo, filmavo, įrašinėjo dainas ir giesmes: rinko medžiagą būsimiems tiriamiesiems darbams.

Susipažinti su ukrainistikos paroda į Skapiškį iš Kauno atvyko gydytoja Dalia Vasiliauskaitė

Zoologas skapiškėnas Mantas Arbūzas savo sodybos tvenkinyje rado itin retą varlių rūšį – raudonpilvę kūmutę. Šios varlės, skleidžiančios panašius garsus į gegutės kukavimą, įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą. Gamtininkas M. Arbūzas tikisi į šį leidinį įrašyti ir žaliąją rupūžę.

Gamtos tyrinėtojas ir mylėtojas, Anykščių rajono meras Sigutis Obelevičius Kupiškio rajone aptiko retą augalą – meškinį česnaką. Kaip pasakojo tyrinėtojas šis česnakas padėjo ne vienam lietuviui – Sibiro kaliniui ar tremtiniui – išsigelbėti nuo ligų ir mirties.

Daug vertingos medžiagos apie žydų bendruomenę užsirašė istorikas Simonas Jurkštaitis. Jį nustebino ir sudomino žinia, kad 1928 m. dokumente paminėtas žydų tautybės žemdirbys.

Dalis ekspedicijos dalyvių prie Dievo tarno arkivyskupo M. Reinio koplytstulpio. Sėdi iš kairės: doktorantė Rimutė Garnevičiūtė, dr. Genovaitė Dručkutė, mokytoja Stanislava Mažeikytė, dr. Aldona Vasiliauskienė, Kupiškio Viešosios bibliotekos Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja, bibliotekininkė Danutė Baronienė, kultūros istorijos ir antropologijos studentai: Aušra Jurčinkonytė, Ernestas Raugala ir Eglė Udraitė.

Stovi iš kairės: dr. Skaidrė Urbonienė, dr. Dalia Klajumienė, Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė, istorikė Violeta Aleknienė, tautodailininkas Bronius Bickus, muzikantas Jonas Ragauskas, istorikas Simonas Jurkštaitis, zoologas Mantas Arbuzas, dr. Vaidas Petrulis, dr. Vytas Mašauskas – (nenukirpkite koplytstulpio viršaus – turi matytis kryžius, kitaip būsim sektantais).

Agronomas, agrochemikas, biomedicinos mokslų daktaras Vytautas Mašauskas tyrinėjo dirvožemio kaitą, kaip juo naudojosi ūkininkai nuo prieškario laikų iki šių dienų.

Ekspedicijos dalyviai ir skapiškėnai parodoje „Pažintis su Ukrainos kultūra“ domisi lietuvių – ukrainiečių moksliniais bei kultūriniais ryšiais, Šv. Bazilijaus Didžiojo ordinu. Iš kairės: mokytoja Stanislava Mažeikytė, dr. Genovaitė Dručkutė, dr. Vytas Mašauskas, tautodailininkas Bronius Bickus, dr. Dalia Klajumienė, doktorantė Rimutė Garnevičiūtė

Senąją ir dabartinę kryždirbystę tyrinėjanti menotyrininkė Skaidrė Urbonienė bendravo su medžio drožėjais Jonu Šmigelsku ir Leonu Perekšliu.

Etnomuzikologės dr. Daiva Račiūnaitė-Vyčinienė, Vilija Dačinskienė, Varsa Zakarienė ir Žaneta Svobonaitė filmavo, fotografavo ir įrašinėjo liaudiškas giesmes bei dainas mokančius giesmininkus ir dainininkus, tarp jų ir skapiškėnus Joną Uzielą, Henriką Stasėną, Leonardą Juškėną, Aldoną Kytrienę.

Dr. Genovaitė Dručkutė nagrinės iš Kupiškio krašto kilusio Juozo Baltušio ir jo kūrybos santykį su Kupiškiu.

Į tyrinėjimus aktyviai įsijungė Kupiškio bibliotekos bibliotekininkės: Danutė Baronienė (monografijai renka medžiagą apie Kupiškio rajono ugniagesius), Lina Matiukaitė ir Jolita Pipynienė (tyrinėja bibliotekų raidą).

Dalia Klajumienė, detaliai ištyrinėjusi Palėvenės dominikonų ansamblio architektūros raidą ir dailės paminklus, fotografavo ir nagrinėjo vienuolių dominikonų statytą ir iki ordino uždarymo jiems priklausiusią Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčią Skapiškyje.

Šio straipsnio autorė renka medžiaga Kupiškio bei Skapiškio parapijų istorijai, pasakojimus apie čia dirbusius dvasininkus, vargonininkus, kitus bažnyčios tarnautojus, žymius žmones.

Diskusijos, pokalbiai ir vakaronė Skapiškyje prie arkivyskupo M. Reinio koplytstulpio

Antrąją ekspedicijos darbo dieną ekspedicijos vadovė ir vyriausia monografijų redaktorė bei sudarytoja – istorikė, Kupiškio etnografijos muziejaus muziejininkė Aušra Jonušytė  organizavo mokslininkų – ekspedicijos narių susitikimą Skapiškyje, į kurį buvo pakviesti ir skapiškėnai. Kupiškio etnografijos muziejaus direktorė Violeta Aleknienė supažindino su ekspedicijos vadovės A. Jonušytės atliktais darbais ir svarbiausiu – monografijos „Kupiškis. Gamtos ir istorijos puslapiai“ (Kupiškis. 2009. 648 p.) sudarymu. Tad Aušra, jau turėdama tokią bendravimo su mokslo žmonėmis patirtį, ėmėsi ir čia itin atsakingo darbo, kurį įgyvendinti padės ne tik čia dabar Skapiškyje susirinkę, bet ir kiti į monografijos rengimą – specialių teminių straipsnių rašymą –  įsijungę mokslininkai.

Mokslininkai Skapiškyje, straipsnio autorės sodyboje, prie arkivyskupo M. Reinio koplytstulpio, išklausė pasakojimo apie šį Dievo tarną: jo plačiašakę veiklą, kankinišką mirtį toli nuo Lietuvos, Vladimiro centrale – 180 km. nuo Maskvos, pastangas garsinti jo vardą Lietuvoje, Rusijoje, Ukrainoje, jam pastatytą Skapiškyje koplytstulpį.

Kalbėta apie M. Reinį, kaip svarbią ukrainiečius ir Lietuvius vienijančią asmenybę ir Skapiškyje tą funkciją atliekantį koplytstulpį.

Ekspedicijos dalyviai susipažino ir su paroda „Pažintis su Ukrainos kultūra“, klausė pasakojimų apie Rytų (graikų) apeigų katalikų Šv. Bazilijaus Didžiojo ordiną, 2017 m. artėjantį jo 400 metų jubiliejų, ordino garsinimui organizuotas konferencijas ne tik Lietuvoje, bet ir Ukrainoje, Šiaulių universiteto bendradarbiavimą su Ukrainos aukštosiomis mokyklomis, apie svečius ukrainiečius: dvasininkus bei pasauliečius, dažnai besilankančius Skapiškyje (tą liudija įrašai „Svečių knygoje“), apie Ukrainos ambasadorių Valerijų Žovtenko, kuris ir atidarė minėtą ukrainistikos parodą.

Ekspedicijos dalyviai, nustebinti sukaupta ukrainsitika, domėjosi Lietuvoje gyvenančiais ukrainiečiais, jų organizacijomis bei veikla, organizuojamomis šventėmis, Vilniuje esančia Švč. Trejybės bažnyčia, joje dirbančiais kunigais – vienuoliais bazilijonais.

Atvykusieji prie laužo dalijosi pirmųjų ekspedicijos darbo dienų įspūdžiais, klausė Jono Ragausko akordeonu atliekamų melodijų, dainavo, diskutavo.

Vakaras Skapiškyje prie koplytstulpio arkivyskupui M. Reiniui buvo prasmingas monografijų „Kupiškis“ ir „Skapiškis“ užuomazgoms, juolab kad dalyvavo aktyvūs skapiškėnai: buvusi mokytoja Stasė Mažeikytė ir tautodailininkas Bronius Bickus, kurie aktyviai įsijungė į diskusijas.

Atgal