VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

09 04. Varėnos miesto parką papuošė medžio skulptūros

Jovilė Luknytė
Varėniškiai bei miesto svečiai, vaikščiojantys po miesto parką, gali grožėtis Varėnos krašto legendas iliustruojančiomis skulptūromis bei skulptūromis-suoliukais iš ąžuolo, kurias sukūrė garsūs medžio drožėjai.
Pasak Varėnos rajono savivaldybės mero Elvino Jankevičiaus, kurio idėja buvo papuošti miesto parką, pažymėjo, kad šią idėją sugalvojo tikėdamasis pagražinti miestą.
"Visada sakiau, kad Varėnos kraštas - ne vien grybai ir uogos. Mes turime didelį etnokultūros paveldą. Kadangi miesto parką lanko daug mažų ir didelių varėniškių, norėjosi, kad jį puoštų ir funkcionalios skulptūros - suoliukai", - sakė E. Jankevičius.
Pasak mero, šios idėjos esmė - kad legenda būtų gyva, todėl ją byloja šalia skulptūros ant lentelės užrašyta skulptūrą iliustruojanti legenda.
Skulptūras šiam legendų parkui kūrė garsūs medžio meistrai. Beveik visus su Varėna sieja ne vienų metų draugystė - ne vienas yra dalyvavęs Grybų švenčių metu organizuojamame medžio skulptūrų aukcione, ne vieno jų darbai puošia Senąją Varėną bei Varėnos miesto tvenkinio pakrantę.
Antrąkart miesto parką savo kūriniais papuošė alytiškis Saulius Lampickas, sukūręs skulptūrą-suolelį, vaizduojantį Varėnės upę. Jis yra Liongino Šepkos konkurso bei konkurso "Aukso vainikas" Alytaus apskrities laureatas, daugelio tarptautinių plenerų dalyvis.
Pasvalietis Kęstutis Krasauskas, sukūręs skulptūrą, vaizduojančią į dangų besistiebiančią pupą, yra tarptautinių plenerų organizatorius ir dalyvis, 2010 m. konkurso "Arte Instrada" laimėtojas, 2011 m. konkurse Italijoje apdovanotas diplomu.
Garliaviškis Adolfas Teresius, sukūręs suolelį "Paukštė", yra L. Šepkos konkurso laureatas bei konkurso "Aukso vainikas" laureatas, tarptautinių plenerų dalyvis. Apie šį meistrą dokumentinius filmus sukūrė BBC, "Reuters" ir Pietų Korėjos televizijos.
Druskininkietis Gintautas Akstinas, sukūręs suolelį su gulbėmis, yra geriausias konkurso "Aukso vainikas" Alytaus apskrities meistras, tarptautinių plenerų dalyvis, yra gavęs Druskininkų savivaldybės apdovanojimą už kūrybą.
Ukmergiškis Rimantas Zinkevičius, sukūręs skulptūrą su užrašu "Varėnos krašto legendų ir apdavimų parkas" bei skulptūrą-suolelį su apuokais, yra L. Šepkos konkurso laureatas bei dviejų konkursų "Aukso vainikas" laureatas, daugelio tarptautinių plenerų dalyvis.
Jurbarkietis Juozas Videika, sukūręs skulptūrą-suolelį su grybaujančia močiute, yra L. Šepkos konkurso laureatas, tarptautinių plenerų dalyvis.
Antanas Lastauskas iš Kalvarijos, sukūręs skulptūrą-suolelį, vaizduojantį vandenį, yra daugelio tarptautinių plenerų dalyvis.
Gražų kūrybinį pėdsaką "įspaudė" varėniškis, jaunasis medžio drožėjas Mindaugas Vyšniauskas. Ant jo sukurto suolelio su linksma grybų šeimyna norės prisėsti ne vienas parko lankytojas.
Meras E. Jankevičius visus kūrėjus pagerbė padėkomis. Padėka įteikta ir projekto kuratoriui, tautodailininkui Algirdui Juškevičiui.
 

Atgal