VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

02 20. Almonaičių „Kauno senamiestis“ – saviems ar svečiams?

Jonas Varnauskas

Išplaukioję ir išbraidžioję Jūrą (upę) ir pajūrius, išnaršę Karšuvą ir Šiaurės Skalvą, šias odisėjas aprašę tų kraštų keliautojo žinynuose, Junona ir Vytenis Almonaičiai pagaliau sugrįžo į savo gyvenamąją citadelę – Kauną, tiksliau – jo senamiestį, tarp dviejų didžiausių Lietuvos upių išsidėsčiusią „giliausią miesto praeitį menančią dalį“. Čia „kaip  reta kur susitelkę daug istorijos, architektūros ir dailės paminklų, muziejų, kitokių smalsumą žadinančių (dar galima pasakyti, jog tai ir viena iš Lietuvą labiausiai atspindinčių. – J. V.) vietų“.

Lietuvos gyventojui žinynas primins vieno svarbiausių valstybės miesto grožį ir spalvingą istoriją, o  svečiui be šių dalykų suteiks daugybę informacijos bus tikslus kelrodis rūmų, bažnyčių, muziejų, parkų ir aikščių ketvirtainiuose.

Čia rasime miestą nuo jo pirmojo paminėjimo (1361 m.) iki šių dienų, jo pilies statybos, gynybos istoriją, miesto statybos kultūrinės, istorinės raidos bruožų. Visa tai pateikta kompaktiškai, glaustai, tiksliai ir akivaizdžiai:  knyga iliustruota daugybe nuotraukų – įspūdis toks, lyg žiūrėtum sustingusią kino juostą. Lankytinos vietos nurodytos išsamiuose žemėlapiuose.

Specialiai neminėjau atskirų aprašomų objektų – juos rasite šiame keliautojo žinyne. Knyga keliautojo ir besidominčio istorija nenuvils, kaip ir pats Kaunas.

Atgal