VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

03 12. Lietuvos kariuomenės instruktoriai išvyko į Suomiją rengtis ES mokymo misijai Malyje

Kamilė Butnoriūtė

Sekmadienį du Lietuvos kariuomenės instruktoriai išvyko į Suomiją, kur pradės bendrą pasirengimą Europos Sąjungos karinio mokymo misijai Malyje (EUTM Mali).
Lietuvos instruktoriai misijoje dalyvaus Šiaurės-Baltijos instruktorių grupėje, kurioje taip pat tarnaus Suomijos ir Švedijos kariniai instruktoriai.
Suomijoje Lietuvos instruktoriai susipažins su kitų šalių panašių mokymo misijų Afrikos žemyne patirtimi, gilins taikos rėmimo operacijų vedimo žinias, susipažins su Malio pajėgų naudojama ginkluote, derins su Šiaurės šalių kolegomis bendrus veiksmus, teigiama Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pranešime.
Po savaitės grįžę į Lietuvą instruktoriai toliau tęs pasirengimą misijai.
Į ES karinio mokymo misiją Malyje vyksiantys Lietuvos kariniai instruktoriai - Karaliaus Mindaugo motorizuotojo pėstininkų bataliono kariai. Abu kariai yra dalyvavę tarptautinėse misijose ir turi sukaupę didžiulę patirtį, kurią panaudos kartu su partneriais rengdami Malio karines pajėgas.
Vasario 18 d. ES Užsienio reikalų taryba priėmė sprendimą pradėti ES karinio mokymo misiją (EUTM) Malyje, patvirtino misijos planą. Šios misijos tikslas - tobulinti karinių Malio pajėgų operacinius gebėjimus ir veiklą, kad jos galėtų užtikrinti šalies teritorinį vientisumą ir atremti teroristinių grupuočių išpuolius šalies viduje. Šia misija taip pat siekiama padėti Maliui stiprinti kariuomenės valdymo ir kontrolės sistemą. Lietuva dalyvauja ES bendrojoje saugumo ir gynybos politikoje ir prisideda plėtodama bendrijos daugianacionalinius greitojo reagavimo kovos su krizėmis pajėgumus - ES kovines grupes, remia ES vadovaujamas tarptautines operacijas.
Šiuo metu vienas Lietuvos karininkas tarnauja ES karinės jūrų kovos su piratavimu operacijos ATALANTA štabe Nortvude, Jungtinėje Karalystėje. Šių metų antrąjį pusmetį į šią operaciją planuojama siųsti autonominę laivo apsaugos grupę, kuri saugos humanitarinę pagalbą gabenantį Pasaulio maisto programos laivą.
Anksčiau Lietuvos kariai yra dalyvavę ES vadovaujamoje operacijoje "Concordia" buvusioje Jugoslavijos Respublikoje Makedonijoje, ES operacijoje "Althea" Bosnijoje ir Hercegovinoje, ES stebėtojų misijoje Gruzijoje, primenama KAM pranešime.

Atgal