VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

04 19. Jauniesiems žurnalistams - pinigų istorija

Alfonsas Kairys

Jau daugelis žino, kad yra tokia pati didžiausia mokinių skaičiumi pradinė mokykla Lentvaryje ir taip pat žino, kad čia veikia Jaunųjų žurnalistų būrelis, į kurį susibūrę dalis 3 - 4 klasių mokinių. Be teorinių užsiėmimų, vaikai daug keliauja, o vėliau visa tai aprašo žinutėse, informacijose, apsakymėliuose... Visai neseniai būrelio nariai lankėsi Vilniaus spaudos rūmuose ir  kelionėje  patirtais įspūdžiais pasidalijo Lentvario gyventojams skirtame laikraštyje  „Klevų alėja“ bei būrelio leidžiamame laikraštėlyje „Smalsutis“.

Prie stendo "Apie Lietuvą" Lentvario pradinės mokyklos Jaunųjų žurnalistų būrelio nariai. Nuotraukos  - autoriaus

Šiandien traukiniu „Kaunas - Vilnius“ grupelė geriau rašančiųjų atvyko į Gedimino miestą - Vilnių. Žaisdami pavasariškos saulės spinduliais, vaikai senamiesčio gatvelėmis  pasiekė Gedimino prospektą ir čia, Totorių g. 2/8, įsikūrusį Pinigų muziejų. Savo pietų laiką jiems  paaukojo  ekskursijų vadovė Roma Macienė. Iš jos lūpų vaikai sužinojo, kas tai yra Centrinis bankas ir kad nuo 2002 metų vasario 2 d. mūsų litas susietas pastoviu kursu  su euru. Jis lygus 3,4528 lito už eurą. Sudomino ir tai, kad mūsų aukso atsargos yra apie 5,8 tonos  ir jos laikomos Anglijos banke Londone. Atskleista bankininkystėsistorija: nuo jos pradžiosiki šių dienų. Kiekvienas galėjo išsitraukti specialų stalčių su jam rūpima valstybe ir ekrane matyti ne tik tos valstybės pinigų pavyzdžius, bet ir sužinoti, kokia jos politinė santvarka, plotas, gyventojų skaičius ir kt.

Taip senovėje buvo kalamos monetos

Lietuvos pinigų salėje, naudodamiesi žemyn - aukštyn judančiu transporteriu, vaikai apžiūrinėjo monetas; ištraukiamuose stenduose – popierinius pinigus. Visa tai galima būtų pavadinti: Lietuvos Didžiosios kunigaikštystės monetų, okupacinių pinigų, Lietuvos Respublikos pinigų retrospektyva.

Aišku, kad labiausiai žurnalistus domino pinigų - pasaulio ir Lietuvos - atsiradimo istorija, žiaurios bausmės (virimas alyvos katile, pavogtų  išlydytų monetų pylimas į gerklę ir kt.), kurios buvo skiriamos už pinigų klastojimą.

Klausomasi įdomaus gidės Romos pasakojimo

Kai  gidė Roma atvedė prie įdomių svarstyklių, kiekvienas, ant jų atsistojęs, sužinojo, kiek jis kainuotų auksu ir eurais. Įspūdingos ir nepakartojamos žmogaus kainos!  Sužinota ir pamatyta,  kaip atrodytų
100 000 000 000 000 dolerių banknotas. Ilgėliau sustota prie meninės kompozicijos  „Architektūrinė atodanga“. Tai tam tikrų Europos Sąjungos valstybių pinigai, įvedus eurą, jau nebenaudojami, ir sumalus juos,  padaryta  unikali kompozicija.

Kiekvienas, pasėdėjęs prie kompiuterio ir teisingai atsakęs  į klausimus, besisiejančius su pinigų istorija, gavo banknotą su savo nuotrauka - asmeniniu popieriniu pinigu.

Žurnalistai ekskursijos vadovei, su jais nuoširdžiai bendravusiai, įteikė savo leidžiamą laikraštėlį  „SMALSUTIS“. Jau 13 - ąjį jo numerį!

Atgal