VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

04 23. Piligrimai iš Vladimiro – Lietuvoje

Dr. Aldona Vasiliauskienė

„Lietuvos Aide“ nuo 2010 m. pradėtos spausdinti publikacijos iš Vladimiro (prie Kliazmos):  ten esančiame centrale (taip vadintas ypatingo griežtumo kalėjimas) kentėjo bei mirė šimtai ir tūkstančiai įvairių tautų garbių asmenų: mokslo, kultūros, meno darbuotojų, politikų, kariūnų, dvasininkų. Vladimiro centralo neišvengė ir Lietuvos sūnūs. Šio straipsnio autorei teko galimybė pirmajai pakliūti į kalėjimo archyvą (dėl to didžiulė padėka tuometiniam Lietuvos Respublikos ambasadoriui Rusijos Federacijoje Antanui Vinkui) ir dirbti prie trijų bylų: Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio, kunigo Vlado Mirono ir ukrainiečio studitų (Rytų apeigų katalikų) ordino archimandrito Klementijaus Šeptyckio. Atlikta nemaža darbų pagarsinant ir įamžinant arkivyskupo M. Reinio vardą Vladimire.

Vladimire šiuo metu veikia 15 cerkvių (dvi prie didelių vienuolynų) ir viena Lotynų apeigų Katalikų bažnyčia tituluojama Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės vardu, kurios klebonu nuo 2004 m. dirba t. Sergiejus Zujevas. Jis itin domisi Lietuva ir jos kankiniais, tad kunigui savas ir brangus Dievo tarno M. Reinio atminimas. Neatsitiktinai Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje dar 2010 m. buvo pakabintas iš Lietuvos atvežtas Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio portretas, o 2012 m. spalio 6 d. bažnyčioje atidengta ir pašventinta M. Reiniui Memorialinė lenta. Iš Lietuvos atvežta rusų kalba išspausdintų M. Reinio bukletų bei paveikslėlis su malda. Šios bažnyčios lankytojai apie M. Reinį sužinojo ne tik iš lankstinuko. Apie Dievo tarną M. Reinį kalbėta 2010 m. konferencijų metu: bažnyčioje spalio 29 d. ir miesto salėje – spalio 30 d., 2012 m. lapkričio 30 d. tarptautinėje konferencijoje „Pokrovskio skaitymai“, vykusiame Vladimiro valstybiniame brolių Stoletovų universito Filologijos fakultete (minėtus pranešimus skaitė dr. A. Vasiliauskienė). Tad Vladimiro Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės parapijiečiai bei kiti besidomintys plačiau galėjo sužinoti – ne tik išgirsti, bet ir pamatyti Lietuvos vietoves susietas su Dievo tarnu arkivyskupu M. Reiniu.

Prie paminklinės lentos Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje stovi jos autorius – skulptorius Vitalijus Valentinovičius Leksas. Nuotraukos Ramūno Babensko ir dr. Aldonos Vasiliauskienės

Be to, primintina, kad 2010 m. spalio 30 d. Vladimiro miesto senųjų kapinių „Kniaz Vladimir“ memoriale atidengtos paminklinės lentos M. Reiniui ir K. Šeptyckiui, užpildžiusios kapinių memorialo ansamblį. Kapinėse, netoli šio memorialo, prieš simbolinį kapą su antkapiniu paminklu Klementijui Šeptyciui, čia kun. t. Sergiejus Zujevas nuo savo darbo pradžios Vladimire kasmet per Velines aukoja Šv. Mišias.

Žinios apie M. Reinį Vladimiro katalikams buvo labai svarbios – parapijos klebono, kun. t. Sergiejaus Zujevo ir daug padedančio parapijai, lietuvio verslininko Ramūno Babensko skatinama nedidelė grupelė Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės parapijos tikinčiųjų išsirengė į piligriminę kelionę Lietuvoje Dievo tarno Mečislovo Reinio keliais. Pastebėtina, kad tokia kelionė buvo planuota jau 2011 metų vasarą, deja, dėl įvairių aplinkybių jos nepavyko įgyvendinti. 

2013 m. balandžio 29 d.– gegužės 3 d. Lietuvoje Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio keliais maldoje keliaus Vladimiro Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės katalikų bažnyčios septyni parapijiečiai su dvasios vadu kunigu t. Sergiejum Zujevu: Ramūnas Babenskas, Liuiza Gribovskaja su vyru Stanislavu Gribovskiu, Liubov Kutseva, Liubov Liugge, Aleksandras Norkinas (Aleksandr Norkin) ir Raisa Šaulova.

Šie metai tikintiesiems ypatingi – Popiežiaus Benedikto XVI jie paskelbti Tikėjimo metais, be to, šių metų lapkričio 8 d. sueina 60 metų nuo Dievo tarno arkivyskupo M. Reinio mirties.       

Tad ši pirmoji tokia piligriminė kelionė įprasmins ir Tikėjimo metus, gabarsins M. Reinio vardą. Labai nuostabu tai, kad šią piligrimystę atlieka ne lietuviai, o rusai bei kitų tautų katalikai, gyvenantys lietuviams ir šiandien su skausmu prisimenamoje kančios ir siaubo vietoje – Vladimire, kuris kartu yra ir vienas iš žinomiausių ir svarbiausių Rusijos aukso rato – žiedo (zolotoje kolco) miestų, gausiai lankomas viso pasaulio turistų.

Atvykusių iš Vladimiro piligriminė kelionė Dievo tarno M. Reinio keliais, tikėkime sujudins ir privers susimąstyti ir mus lietuvius, kad ir mums jau pats laikas pradėti maldingas keliones po Lietuvą ne tik Dievo tarno M. Reinio, bet ir kitų dar aštuonių Dievo tarnų bei tarnaičių vardų įamžinimo, atminties puoselėjimo keliais.

 Į Vilnių piligrimai iš Vladimiro atvyksta balandžio 29 d. ir čia bus pora dienų. Pirmąją dieną 10 val. ryte numatytas susitikimas LEU M. Reinio auditorijoje su universiteto rektoriumi, pedagogais, studentais, įvairiais atsakingais darbuotojais, dvasininkais.

Planuojama aplankyti M. Reinio įamžinimo vietas Vilniuje: Genocido muziejų, Vingio parką, Lietuvių katalikų mokslo akademiją, Šv. Mikalojaus bažnyčią, Vilniaus arkikatedrą. Piligrimams bus organizuota ir panoraminė ekskursija po Vilnių, be to, jie aplankys Vilniaus valstybinio universiteto ansamblį.

Vladimiro Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčioje prie paminklinės lentos „Didžiulis jums atlygis danguje“, kurioje pirmuoju įrašytas Reinys (Lentoje korektūra – Reimis), dešinėje pusėje iš Lietuvos atvežtas M. Reinio portretas

Piligrimai melsis LEU koplyčioje, Aušros Vartuose, Švč. Trejybės bažnyčioje (čia susitiks su ukrainiečiais), Vilniaus Gailestingumo šventovėje, Šv. Jonų bažnyčioje. Šv. Mišias aukos Vilniaus arkikatedros Kankinių koplyčioje, Šv. Mikalojaus bažnyčioje.

Trečioji piligriminės kelionės diena skirta Utenai, Daugailiams ir Madagaskarui. Utenos Dievo Apvaizdos parapijos namuose numatytas susitikimas su Utenos dekanato kunigais, rajono meru, kitais savivaldybės darbuotojais. Susitikime turėtų dalyvauti ir Zarasų dekanato dekanas kun. Remigijus Kavaliauskas – jis vienas iš Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio vardo įamžinimo komisijos narių. Susitikimo dalyviams straipsnio autorė pasakos ir parodys vaizdų iš M. Reinio įamžinimo Vladimire.

Piligrimai lankysis Utenos Kristaus Žengimo į dangų bažnyčioje (čia kalbės maldas), kurioje pastatyta M. Reiniui skulptūra, M. Reinio gimtinėje – Madagaskare, Daugailiuose: Daugailių pagrindinės mokyklos muziejuje (vadovė mokytoja metodininkė Rita Jurkevičienė), kuriame sukaupta nemaža M. Reinio atminimą menančių daiktų. Lankysis parapijos kapinėse, kur palaidoti arkivyskupo giminaičiai, o pats M. Reinys savo motinai ir broliui pastatęs akmeninį paminklą. Piligrimai pamatys M. Reinio įamžinimą Šv. Antano Paduviečio bažnyčios šventoriuje – simbolinis kapas ir pačioje bažnyčioje: biustas, lenta kankiniams. Bažnyčioje saugoma ir M. Reinio dovanota monstrancija, yra vyskupo kėdė ir kitų daiktų.

Šv. Mišias piligrimai aukos Daugailių Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje.

Ketvirtoji diena itin sudėtinga. Piligrimai lankysis Skapiškyje (Kupiškio r.), kur pastatytas M. Reiniui koplytstulpis, susitiks su miestelio ir Kupiškio rajono savivaldybės atstovais, dvasininkais, melsis Skapiškio Šv. Hiacinto (Jackaus) bažnyčioje prie stebuklingo Švč. Mergelės Marijos paveikslo, išgirs apie M. Reinio įamžinimo Vladimire pasakojimus. Aplankys ir Kupiškio Kristaus Žengimo į dangų bažnyčią. O Šv. Mišias aukos pranciškonų Kryžių kalno vienuolyno koplyčioje, turės laiko meditacijai Kryžių kalne. Pasiekę Šiluvą, po maldų Šiluvos koplyčioje, susipažins su vienuolės s. Reginos Teresiūtės foto paroda „Iš Šventosios Žemės“.

Tėvas Sergiejus Zujevas su grupele piligrimų prieš išvykstant į Lietuvą Vladimire prie Švč. Mergelės Marijos Rožinio Karalienės bažnyčios

Paskutiniąją piligrimystės dieną – gegužės 3-ąją anksti ryte paaukoję Šv. Mišias Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje, piligrimai iš Vladimiro pasieks Kauną. Aplankys Šv. arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčią, kurioje yra arkivyskupo M. Reinio biustas, susitiks su kun. mgsr. Artūru Kazlausku, klieriku Nerijum Pipiru, kitais kunigais.

Atvykus į Vilnių (LEU Centriniuose rūmuose  204 auditorija) numatytas susitikimas – penkių dienų piligriminės kelionės Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio keliais aptarimas, kuriame žodį tartų ir svečiai piligrimai, ir su jais bendravę ar susitikimuose dalyvavę asmenys.

Nuoširdžiai kviečiame galinčius dalyvauti šv. Mišių aukoje Vilniuje Vilniaus arkikatedros Kankinių koplyčioje (balandžio 29 d. 14,45 val. ),  Šv. Mikalojaus bažnyčioje (balandžio 30 d. 11,00 val.);  Daugailiuose Šv. Antano Paduviečio bažnyčioje (gegužės 1 d. 13,30 val.), Pranciškonų Kryžių kalno vienuolyno bažnyčioje (gegužės 2 d. 16,30 val.) ar Šiluvos Švč. Mergelės Marijos Gimimo bazilikoje (gegužės 3 d. 7,30 val.). Tegul mus visus sujungia maldos bendrystė šiais Tikėjimo metais, kad tinkamai pasirengtume Dievo tarno arkivyskupo Mečislovo Reinio 60-ųjų mirties metinių paminėjimui 2013 m. lapkričio 8 d.

Atgal