VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

05 10. Palangoje vyks pirmasis Lietuvos gintaro rinkimo čempionatas

Ramune Bakšienė

Lietuvos kultūros sostinė Palanga kviečia nekasdieniškai praleisti savaitgalį - atvykusieji į didžiausią šalies kurortą šiandien paklius į tikrą gintaro lietų, o aktyviausieji galės susirungti pirmajame Lietuvos gintaro rinkimo čempionate.
Jau šeštadienio vidurdienį į Palangą karieta atvyks bei palangiškius ir miesto svečius sveikins jūrų dievas Neptūnas, vežinas maišu gintaro. O išbarstyta vadinamojo Lietuvos aukso bus nemažai - 75 kilogramai.
Link jūros tilto, kur ir vyks pagrindinės atrakcijos, vedančioje J. Basanavičiaus gatvėje taip pat bus juntama šventė - jos pradžioje Palangos gintaro meistrų gildijos nariai surengs savo dydžiu, forma, apdirbimo būdu ar kitomis savybėmis išskirtinių gintarų parodą, taip pat bus eksponuojamas ilgiausias Baltijos šalyse 282 metrų gintaro vėrinys.
Norintieji galės ne tik pasigrožėti gintaru ir jo dirbiniais, bet ir patys, padedami meistrų, pabandyti apdirbti gintarą - tokią galimybę J. Basanavičiaus gatvėje jiems suteiks Palangos gintaro gildijos nariai.
Po vidurdienio atrakcijos persikels prie jūros tilto, kur Neptūnas pasveikins Baltijos jūrą bei paskelbs pirmojo Lietuvos gintaro rinkimo čempionato pradžią. Jį palangiškiams surengti padės "Gintaro akademija". Dalyvauti čempionate galės dešimt norinčiųjų, tad pirmenybė bus teikiama ankstesnių Gintarinių savaitgalių gintaro rinkimo varžybų nugalėtojams bei prizininkams, taip pat - originaliai vadinamuoju Lietuvos auksu pasidabinusiems šventės svečiams.
Čempionato dalyviams bus įrengta dešimt specialių zonų, iš kurių kiekvienoje bus išbarstyta po 50 gramų gintaro, sumaišyto su jūros bangų į krantą išplautais dumbliais, pagaliukais bei šapeliais - bus sudaryta tikro kranto imitacija. Dalyviai bus vertinami pagal tai, kas švariau, greičiau ir daugiau gintaro surinks. Apdovanojami bus trys geriausiai pasirodę rinkėjai.
Analogiški gintaro rinkimo čempionatai rengiami kaimyninėje Lenkijoje bei Kaliningrado srityje. Tad, Palangos kultūros centro direktoriaus Nerijaus Stasiulio teigimu, jau kitąmet kurorte planuojama surengti tarptautinį čempionatą.
Nuobodžiauti neturės kada ir sirgaliai - visi norintieji galės rinkti palei jūrą pažertus gintaro gabalėlius, o geriausieji bus apdovanoti.
Nors šeštadienį pajūryje ties tiltu bus išbarstyta 75 kilogramai vadinamojo Lietuvos aukso, renginio organizatorių patirtis rodo, kad pramogautojai šventės dieną surenka tik maždaug 30 kilogramų.
Gintarinis savaitgalis - miesto gyventojų ir svečių pamėgta atrakcija, kasmet į pajūrį priviliojanti šimtus pramogautojų, yra smagi įžanga į gegužės 17-19 dienomis Palangoje vyksiančią kurorto šventę "Palanga 760".

Atgal