VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kelionės

05 10. Burbiškio dvaras vėl laukia Tulpių žydėjimo šventės svečių

Marijonas Kapčiūnas

Gražiajame Burbiškio dvare šiandien vyks tradicinė Tulpių žydėjimo šventė.
Burbiškio dvaro sodyba Radviliškio rajone jau tryliktą kartą džiugins lankytojus žydinčių įvairiaspalvių tulpių žiedais atnaujintais dvaro pastatais, dar nematytomis ekspozicijomis, pagražėjusiu parku ir romantiškais pasivaikščiojimų takais bei tilteliais.
Atvykusieji kviečiami aplankyti restauruotus dvaro pastatus ir žydinčias tulpes, kurių dvaro parke yra apie 300 rūšių. Lankytojų lauks unikali restauruotų gramofonų, patefonų, klinkstonų, grafonolų, aristonų ir muzikinių dėžučių paroda, restauruoti senoviniai automobiliai, apie kuriuos pasakos jų šeimininkai.
Muzikinę nuotaiką šventėje kurs Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestras, Šiaulių miesto pirmosios muzikos mokyklos smuikininkų ansamblis "Fiori musicali". Savo dainas susirinkusiems dovanos Lietuvos estrados grandai Birutė Dambrauskaitė ir Stasys Povilaitis, kartu su tulpių žiedų jūra džiazuos Artūro Noviko džiazo mokyklos grupė "Jazz Island". Pavasarį ir žydėjimą švęsti kvies "Liūdni slibinai".
Tulpių žydėjimo šventėje dalyvaus svečių iš Lietuvos ir užsienio - Baltarusijos, Gruzijos, Latvijos, Ukrainos, Lenkijos.
Kaip ir kasmet, Tulpių žydėjimo šventėje dalyvaus Adomo Baženskio, padovanojusio dvarą Radviliškio rajono savivaldybei, artimieji.
Visą dieną Burbiškio rūmų kiemelyje koncertuos Radviliškio rajono meno mėgėjų kolektyvai, parko salelėse Radviliškio rajono gimnazijų mokiniai rodys savo parengtas programas, vaikų aikštėje mažųjų lauks spektaklis ir kitos pramogos, vyks liaudies meistrų gaminių mugė, pramogos su žirgais, įvairūs atrakcionai. Veiks tautodailininkų mugė, bus pristatomi tradiciniai amatai.
Kasmet vykstanti Tulpių žydėjimo šventė sulaukia daugybės lankytojų ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio. Manoma, kad šiais metais pasigrožėti Burbiškio dvaru ir pražydusių tulpių žiedais susirinks apie 15 tūkst. žmonių.
Burbiškio, arba Baženskių, dvaras istoriniuose šaltiniuose minimas nuo XVII a. Dvaro rūmus supa peizažinio tipo parkas, užimantis 28 ha plotą. Parko teritorijoje esančiuose tvenkiniuose yra 15 salų. Tvenkiniai sujungti lieptais ir tilteliais, vedančiais per Liulio upelį. Parke nutiesti takai, pastatyta tiltų, pavėsinių, suoliukų, skulptūrų, pagal Valdaikių-Rozalimo kelią nuo ažūrinių metalinių vartų driekiasi dviejų eilių beržų alėja, šonuose - liepų alėjos.
Burbiškio dvare XX amžiaus pradžioje buvo sukaupta daug meno vertybių, dvaras pasižymėjo senosios bajoriškos dvarų kultūros puoselėjimu. Dvaro savininkai Baženskiai kūrė didelį ir puošnų parką, jame statė paminklus, skulptūras, kaupė archyvą ir biblioteką. Visas parke esančias skulptūras dvarininko Mykolo Baženskio užsakymu sukūrė skulptorius Kazimieras Ulianskis (1878-1914). XX amžiuje dvare lankydavosi Petras Vileišis, Jonas Basanavičius, kiti šviesuoliai.
Dvaro paveldėtojas Adomas Baženskis, gyvenęs Lenkijoje, 1992 metais apleistą, sovietiniais laikais nuniokotą dvarą padovanojo Radviliškio rajono savivaldybei, kuri įsipareigojo jį sutvarkyti ir pritaikyti visuomenės kultūros reikmėms.

Atgal