VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

10 31. Lenkija neigia, kad Smolenske sudužusiame prezidento lėktuve aptikta sprogstamųjų medžiagų pėdsakų

Lenkijos prokurorai paneigė laikraščio pranešimą, kad pareigūnai prieš dvejus metus Smolenske, Rusijoje, į katastrofą, per kurią žuvo tuometis Lenkijos prezidentas Lechas Kačynskis (Lech Kaczynski) ir dar 95 politikos ir elito atstovai, patekusio lėktuvo nuolaužose aptiko sprogstamųjų medžiagų likučių.

Laikraštyje "Rzeczpospolita" buvo rašoma, kad prokurorai ir sprogmenų ekspertai, kurie tyrinėjo 2010 m. balandžio 10 d. sudužusio lėktuvo "Tu-154" nuolaužas, ant sparnų ir kabinoje, įskaitant 30 sėdimų vietų, aptiko trinitrotoluolo ir nitroglicerino pėdsakų. Šaltiniai, kuriais buvo remiamasi, nebuvo nurodyti.

Lenkijos kariuomenės prokurorai antradienį pranešė, jog laikosi savo tyrimo išvadų, kad lėktuvo avarija buvo nelaimingas atsitikimas ir kad lėktuvo nuolaužose sprogstamųjų medžiagų rasta nebuvo.

"Netiesa, kad tyrėjai rado trotilo ir nitroglicerino pėdsakų, - per spaudos konferenciją sakė kariuomenės prokuroras Ireneušas Šelagas (Ireneusz Szelag). - Surinkti įkalčiai ir nuomonės kol kas niekaip neatitinka įsitikinimo, kad avarija įvyko dėl trečiųjų šalių veiksmų, t. y., kad tai buvo žmogžudystė".

Rusijos tyrėjai kaltino Lenkijos lėktuvo įgulą, nes jie bandė leistis tvyrant tirštam rūkui. Tuo tarpu Lenkijos tyrėjai sakė, kad oro uosto eismo kontrolieriai turėjo neduoti leidimo lėktuvui bandyti leistis.

Maskvos ir Varšuvos tyrėjai sulaukė dar daugiau kritikos, kai praėjusį mėnesį Lenkijos prokurorai pripažino, kad dviejų žuvusiųjų šeimoms buvo grąžinti ne jų artimųjų kūnai. Antradienį prokuroras I. Šelagas sakė, kad dar du kūnai buvo klaidingai identifikuoti. Baiminamasi, kad teks ekshumuoti dar daugiau žuvusiųjų palaikų.

Prieš prokurorams paneigiant šią informaciją, žuvusio Lenkijos prezidento brolis dvynys Jaroslavas Kačynskis (Jaroslaw Kaczynski) sakė, jog laikraščio straipsnis įrodo, kad jo brolis ir kiti lėktuvo keleiviai buvo nužudyti. J. Kačynskis pareiškė, kad ministro pirmininko Donaldo Tusko (Donald Tusk) vyriausybė turėtų atsistatydinti, nes 30 mėnesių slėpė informaciją apie baisų nusikaltimą.

Atgal