VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kriminalai, nelaimės

08 23. Sostinėje įsisiautėjus telefoniniams sukčiams, policija ragina neprarasti budrumo

Tomas Dautartas

Vilniaus mieste pastarąjį mėnesį pastebimai padaugėjus telefoninių sukčių atakų, policija ragina gyventojus būti budrius ir nepasiduoti provokacijoms. Pareigūnų teigimu, valstybinių institucijų atstovais prisistatančių nusikaltėlių pagrindinis taikinys - senyvo amžiaus žmonės.

"Vien per šių metų rugpjūčio mėnesį Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate ir jo padaliniuose yra registruota 40 ikiteisminių tyrimų. Išviliotos pinigų sumos svyruoja nuo 1 iki 10 tūkst. litų, bet turėjome vieną atvejį, kai buvo išviliota net 32 tūkst. litų", - ketvirtadienį Vilniaus apskrities vyriausiajame policijos komisariate surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje žurnalistams sakė Vilniaus miesto trečiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Alvydas Šimkus.

Pasak pareigūno, sukčiavimo schema nesikeičia, tačiau anksčiau šeimos nelaimes imituodavę telefoniniai sukčiai dabar prisistato policijos, Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos, prokuratūros darbuotojais ir praneša apie neva vykdomus pinigų plovimus.

Patiklių žmonių, ypač dažnai pensininkų, prašoma atskleisti prisijungimo prie elektroninių banko sąskaitų duomenis ar netgi atlikti pavedimus bankų padaliniuose.

"Taip pagrobiami nukentėjusiųjų pinigai, taip pat paimami greitieji kreditai", - galimas grėsmes įvardijo A. Šimkus ir įspėjo, kad atskleisti duomenų negalima netgi tada, kai banko sąskaitos yra tuščios.

"Turime įvairių atvejų, pavyzdžiui, jauna moteris, suprasdama, kad skambina sukčiai, tačiau žinodama, kad jos sąskaitoje nėra lėšų, ir norėdama padėti policijai, vis tiek atskleidė šiuos duomenis, tokiu būdu sukčiai paėmė du greitojo vartojimo kreditus", - pasakojo pareigūnas.

Nors kiekvieno nusikaltimo atveju atliekamas ikiteisminis tyrimas, o policija žino, kad dažniausiai sukčiavimu užsiima Alytaus, Marijampolės ir Kybartų įkalinimo įstaigų kaliniai, efektyvių būdų sukčiavimo prevencijai kol kas nėra.

"Kratų metu yra paimami mobiliojo ryšio telefonai, SIM kortelės, kompiuteriai su interneto prieiga, tačiau tai ilgalaikio efekto neduoda, netrukus sukčiai vėl apsirūpina technika ir toliau tęsią sukčiavimus", - sakė pareigūnas.

Pagrindinė už tokį nusikaltimą taikoma bausmė, pasak A. Šimkaus, yra laisvės atėmimas - telefoniniams sukčiams gresia iki aštuonerių metų kalėjimo.

Atgal