VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

10.11.Devintosios knygos sutiktuvės

Zigmas Tamakauskas

LLKS štabo viršininko pavaduotojas

Spalio mėnesio 3 dieną Istorinėje Lietuvos Respublikos prezidentūroje Kaune vyko labai reikšmingo mūsų istorijai leidinio „Adolfas Ramanauskas- Vanagas fotografijose“ sutiktuvių vakaronė. Jos įžanginėje dalyje susikaupę žiūrėjome Danguolės Bunikienės režisuotą kino juostą apie priešaušrio Lietuvą – „Nužudytas, bet nenugalėtas“. Joje buvo parodytos  Adolfo Ramanausko –Vanago   gyvenimo kelio vaizdų nuotrupos, prabilusios į mus jo brolio Albino bei dukros Auksutės prisiminimais bei istoriko dr. Arvydo Anušausko pateiktais Lietuvos  partizanų vadą  apibūdinančiais  komentarais.

Leidinį, prisiminusi savo vaikystės išgyvenimus, pristatė jo sudarytoja, Adolfo Ramanausko- Vanago dukra Auksutė Ramanauskaitė- Skokauskienė. Tai jau devintoji šios autorės išleista knyga.  Joje pateikiama  1949 m. Vasario 16-osios Deklaracijos signataro, Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio  Ginkluotųjų pajėgų vado generolo Adolfo Ramanausko  Vanago biografija  vaizdinėmis  unikaliomis istorinėmis nuotraukomis. A. Ramanauskaitė- Skokauskienė savo pristatymo kalboje pažymėjo, kad dalį šių nuotraukų   surado grįžusi iš lagerio jo žmona ir bendražygė Birutė, turėjusi partizaninę Vandos slapyvardę. Dalis tų nuotraukų sovietinės okupacijos metais hermetizuotose talpose išgulėjo paslėptos žemėje, kitos buvo gautos iš Vanago buvusių studijų draugų, jo buvusių mokinių bei artimųjų.

Auksutė Ramanauskaitė-Skokauskienė pristato išleistą savo devintąją knygą

Knygos sutiktuvių akimirka

Knygos paskutinėje dalyje pateiktos nuotraukos iš Adolfo Ramanausko-Vanago paskutinės kelionės su tūkstančių žmonių palyda į amžinojo poilsio vietą – Antakalnio kapinių Lietuvos valstybės vadovų panteoną, atsisveikinimo su juo akimirkos.

Kalbėjęs Gediminas Budnikas, pažymėjęs knygos svarbą, prisiminė ir  savo artimuosius, žuvusius nuo tų pačių  sovietinių okupantų  rankos, priminė  dabartinius įvykius Ukrainoje, jos buvusio  badmečio laikus.

Renginio dalyvis, atvykęs iš Kaune esančios A. Ramanausko-Vanago gatvės, siūlė ryškiau bei matomiau įamžinti partizanų vado generolo Adolfo Ramanausko-Vanago ir jo žmonos partizanės Birutės suėmimo vietą prie  Kampo ir Kalniečių gatvės sankryžos, pažymėjęs, kad dabar esantis žymuo beveik nepastebimas.

Malonu, kad šios knygos sutikimo šventėje dalyvavo   Kauno „Aušros“ gimnazijos gimnazistų būrys su savo istorijos mokytoja metodininke Elena Vitkauskiene. Tačiau gaila, kad šiuo gražiu pavyzdžiu nepasekė nė viena kita  miesto mokykla.

Ši nuotraukų knyga-albumas dar kartą liudydama  mokytojo Adolfo Ramanausko kilnią auką,  jo pasišventusią  kovą dėl Lietuvos laisvės tarsi apibūdina ir visos Lietuvos vykusio partizaninio   karo prieš sovietinį okupantą šventumą bei svarų, neįkainuojamą partizanų   indėlį, artinant Lietuvos prisikėlimo aušrą, demaskuojant ir šiandieninės Maskvos skleidžiamą melą.

Ši knyga turėtų pasitarnauti daiginant  mokyklinio jaunimo širdyse savo Tėvynės meilės – patriotizmo daigus.

Ši knyga – tai dar vienas partizanų vadą generolą Adolfą Ramanauską-Vanagą įamžinantis paminklas, sukurtas savo tėvelį mylinčios dukros širdimi ir rankomis. Dėkojame Jai už tai.

 

 

 

 

 

 

 

Atgal