VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

10.20.„Dzūkų kalendoraus 2019“ kūrėjų darbas įvertintas L. Ivinskio premija

Pirmojo lietuviško kalendoriaus tėvo Lauryno Ivinskio premiją, kuri kasmet skiriama už geriausią metų kalendorių, šįmet pelnė asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ leidžiamas „Dzūkų kalendorus 2019“. Šio kalendoriaus kūrėjams premija įteikta penktadienį Kuršėnuose. Tai – jubiliejinė, trisdešimtoji, poeto, publicisto, vertėjo L. Ivinskio vardu pavadinta premija.

Pasak pranešimo, Šiaulių rajono savivaldybėje sudarytai L. Ivinskio premijos skyrimo komisijai buvo pateikta net 15 kalendorių, iš kurių pirmiausia atrinkti trys (į apdovanojimą dar pretendavo „Muzikos kalendorius 2019“ ir Telšių vyskupijos kurijos 2019-ųjų kalendorius „Dievo meilės pergalė“).

Premijos laureatas, poetas, asociacijos „Vilniaus dzūkuliai“ pirmininkas ir kalendoriaus leidėjas Juozas Žitkauskas buvo iškilmingai sutiktas Šiaulių rajono kultūros centro parodų salėje, kurioje prigužėjo ir daugiau garbingų dzūkų. Buvo pristatyta mokinių kompozicija apie L. Ivinskį, skambėjo eilės, dainos bei ištraukos iš kalendoriaus, supažindinančio su gausybe dzūkiškų pasakymų bei gėrimų receptų, garsių Lietuvos dzūkų trumpais gyvenimo aprašymais.

„Turiu priklausomybę nuo kalendorių, net viena mano eilėraščių knyga vadinasi „Budintis kalendorius“. Kiek prisimenu save, dar ankstyvoje vaikystėje, kai nemokėjau skaityti, rankose laikiau kalendorių“, – sako „Dzūkų kalendoraus“ tėvas J. Žitkauskas.

Energingas dzūkas sustoti nežada, – į skaitytojų rankas jau keliauja trečiasis, neseniai išleistas „Dzūkų kalendorus 2020“. Naująjį kalendorių puošia fotomenininko Vytauto Stanionio 1999-aisiais darytos fotografijos, iš kurių žvelgia skirtingų Dzūkijos miestelių gyventojų veidai. Alovės, Nemunaičio, Babriškių, Miroslavo, Seirijų, Daugų, Dusmenų, Pivašiūnų, Akmens, Krikštonių, Ryliškių, Metelių žmonės kadaise buvo nufotografuoti prie savo kaimo bažnyčios po mišių.

Vartydamas kalendorių, susipažįsti su trumpa tų vietovių istorija. Perskaitęs kalbininkės Astos Leskauskaitės parengtus tekstukus, sužinai, kaip tame krašte yra šnekama, o etnologė Nijolė Marcinkevičienė šįkart surinko įdomiausius receptus, mokančius pasigaminti gardžius patiekalus iš įvairių augalų.

Lapkričio 5-ąją „Dzūkų kalendorus 2020“ bus pristatytas Vilniaus apskrities Adomo Mickevičiaus viešojoje bibliotekoje. Vėliau, kaip teigia leidinio sudarytojai, jie aplankys Lazdijus, Alytų, Seirijus, Panevėžį, Trakus, Kapčiamiestį bei kitas Lietuvos vietoves.

Atgal