VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

12.06. Mažeikiuose – įdomi Vytauto Gedgaudo paroda

Vytautas Žeimantas

 

Mažeikių krašto muziejuje veikia įdomi paroda, skirta Lietuvos žurnalistų sąjungos garbės nario, ilgamečio “Dirvos” (JAV, Klyvlendas) laikraščio redaktoriaus Vytauto Gedgaudo (1912-1999) atminimui. Šis tikrai neeilinio likimo žmogus Lietuvos žurnalistikos istorijoje, JAV lietuvių išeivių spaudoje paliko ryškius pėdsakus kaip gabus žurnalistas, politikos apžvalgininkas, aktyvus Lietuvos laisvės gynėjas.

Vytautas Gedgaudas (1912-1999)

"Gražu, kada kraštiečiai sugrįžta namo. Taip jau supuolė, kad gimnazijos įkūrimo šimtmetis sutampa su jos absolvento, Vytauto Gedgaudo 20-jų mirties metinių sukaktimi. Tad kaip dažnai būna, kraštietis, išeivijos spaudos darbuotojas, ilgametis JAV lietuvių laikraščio „Dirva" redaktorius sugrįžta vien savo pasiekimais, nuveiktais darbais, - atidarant parodą sakė Mažeikių krašto muziejaus vyr. muziejininkas Vytautas Ramanauskas. - Lietuvoje ši pavardė garsiau kasmet suskamba, kada teikiama Vytauto Gedgaudo vardo premija. Tenka pasidžiaugti gerbiamos Vilniaus universiteto docentės Jolantos Mažylės indėliu, kuri, tapusi Vytauto Gedgaudo premijos laureate, susidomėjo šia asmenybe, iš Amerikos parvežė turtingą Vytauto Gedgaudo archyvą. Ji ir parodė iniciatyvą, pasisiūlė surengti šią parodą Mažeikiuose".

Atminties tiltai

Nors buvo kalbama apie vieną parodą, iš tikrųjų buvo atidarytos dvi, kurių iniciatorė yra doc. dr. Jolanta Mažylė. Viena paroda yra skirta V. Gedgaudo gyvenimui ir kūrybai, kita - jo paties meninė fotografija. Todėl apie kiekvieną parodą pakalbėsiu atskirai.

"Su Atminlies tiltų paroda į gimtinę sugrįžo Tirkšliuose užaugęs Viekšnių progimnazijos ir Mažeikių gimnazijos absolventas Vytautas Gedgaudas. Žurnalistas, rašytojas, redaktorius likimo ir karo audrų nublokštas gyventi toli nuo Lietuvos, visą savo gyvenimą paskyrė Tėvynei ir savo tėvynainiams. Artimųjų liudijimu, tylus ir ištvermingas savo užmojuose bei darbuose Vytautas Gedgaudas turėjo aiškias gaires ir tikslus savo gyvenime. Tai pagarba žmogui ir laisvos Tėvynės idėja. Žmogus ne sau, o Idėjai. - sakė Jolanta Mažylė. - Amžininkų atsiminimuose dažnai pabrėžiamas Vytauto Gedgaudo akiračių platumas. Nors Antrojo pasaulinio karo metu jis buvo patyręs karo kautynių ugnį, pokariu kaip žurnalistas stebėjęs pasaulinio masto įvykius, lėmusius XX amžiaus istoriją, Vytautas Gedgaudas išliko paprastas, atsakingas žmogus, atliekantis savo pareigas su giliu pasišventimu".

Mažeikių krašto muziejaus vyr. muziejininkas Vytautas Ramanauskas ir doc. dr. Jolanta Mažylė

Parodos ekspozicija. Reginos Jakučiūnaitės-Kubertavičienės nuotraukos

paties V. Gedgaudo mintys, suguldytos 1984 metais, jo darbo spaudoje 50-mečio proga. Ypač netikėtas atradimas - parodoje pateiktos ištraukos iš jo rašytos,  bet dar neišleistos knygos apie tarnybą Prancūzijos svetimšalių legione „Pirmyn arba mirk".

Ši paroda skiriama Vytauto Gedgaudo dvidešimtosios mirties metinės.

Vienas modelis, viena meilė, vienas gyvenimas

Tokiu pavadinimu Vytauto Gedgaudo meninės fotografijos paroda jau buvo eksponuojama Vilniuje, Žurnalistų namuose. Dabar su ja gali susipažinti ir jo gimtojo Mažeikių krašto žmonės.

"Parodos pavadinimas man šovė į galvą spontaniškai, kai tvarkydama Vytauto Gedgaudo rankraštinį palikimą, šio iškilaus kultūros žmogaus rašomojo stalo stalčiuose suradau pluoštą meninių fotografijų", - sakė Jolanta Mažylė.

Vytautas Gedgaudas po Antrojo pasaulinio karo Paryžiuje kelerius metus dirbo kino industrijoje. Atstovaudamas vienai JAV prodiuserinei kompanijai, kūrė Prancūzijoje dokumentinius filmus. Šiai veiklai jis turėjo ir akademinį pasirengimą, nes prieš karą studijavo Prancūzijos kinematografijos aukštojo mokslo institute. "Matyt iš to laiko, o gal ir kiek anksčiau, ir atėjo natūralus Vytauto noras visą gyvenimą draugauti su fotoaparatu" - sakė Jolanta Mažylė. - Nors Vytautas kultūros žmonėms žinomas ir kaip aistringas bei subtilus meno mėgėjas, kolekcionierius, septintajame praeito amžiaus dešimtmetyje su žmona Stefanija netgi buvo įkūręs populiarią meno galeriją Klyvlende International gallery, tačiau savo meninės fotografijos darbų niekur niekada neeksponavo. Galbūt tai lėmė didelė jo paties atsakomybė bet kokį savo darbą pateikti kruopščiai ir konceptualiai parengtą. Tad meninės fotografijos demonstravimo viešam vertinimui ko gero niekada nebuvo Vytauto kūrybos planuose".

Šios nuotraukos laukė savo susitikimo su publika bene šešis dešimtmečius. Nuotraukose - vienintelis modelis, Vytauto gyvenimo bendrakeleivė, bičiulė ir kantrioji talkininkė spaudos baruose žmona Stefanija. Todėl ir paroda pavadinta - Vienas modelis, viena meilė, vienas gyvenimas.

Abi parodas palankiai įvertino ir atidaryme kalbėjusi Regina Jakučiūnaitė-Kubertavičienė, dėsčiusi fotografiją Vilniaus universitete. 

V. Gedgaudo premijos laureato Leopoldo Rozgos žodis

"Nudžiugino žinia, jog Mažeikiuose pagerbiamas iškilus ir darbštus kraštietis žurnalistas Vytautas Gedgaudas ir pristatomas jo kūrybinis paveldas. Regis, talentingas žurnalistas ir sporto entuziastas sugrįžta į savo jaunystės kraštą, - teigė žinomas žurnalistas, ilgametis Akmenės rajono laikraščio redaktorius, Akmenės rajono garbės pilietis Leopoldas Rozga. - Nuoširdžiai ačiū didelį darbą atlikusiai kolegei Jolantai Mažylei ir visiems, kurie saugo Vytauto Gedgaudo atminimą ir tiria bei skelbia jo kūrybinį paveldą. Tikėkimės, jog kada nors Mažeikiai parengs kapitalinį darbą apie iškiliausius kraštiečius, tarp kurių būtų pristatytas ir Vytautas Gedgaudas. Simboliška, kad šis jo paminėjimas sutampa su Merkelio Račkausko gimnazijos 100 metų jubiliejumi.

Esu vienas iš Vytauto Gedgaudo premijos laureatų. Maža sakyti, jog tuo didžiuojuosi. Tai didelė atsakomybė ir pareiga bent kukliai prisidėti tęsiant garbingiausias Lietuvos žurnalistikos tradicijas. Mūsų dienų žurnalistams Vytautas Gedgaudas yra ir liks pavyzdžiu, kaip nepasiduoti menkoms politinėms aistroms ir išlikti objektyviu, nešališku".

Iš Mažeikių sugrįžau arčiau pažinęs kolegą Vytautą Gedgaudą, emocionaliai praturtėjęs.

 

Atgal