VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

01.17.Nestokojantis energijos, idėjų ir netikėtumų

Loreta Nikolenkienė

Lietuvos žurnalistų sąjungos narė

Susitikimas su žinomu žurnalistu, iliuzionistu, cirko istoriku Alvidu Jancevičiumi Vilniaus Teatro sąjungos salėje sukūrė gražią pramogą.

Alvidas Jancevičius gimė Vėžalaukyje, Tauragės rajone. Baigė Tauragės 1-ąją vidurinę mokyklą, 1977 m. Vilniaus universiteto Istorijos fakultete įsigijo žurnalistikos specialybę. 

Alvidas Jancevičius ir dail. K.K.Šiaulytis, nupiešęs iliuzionisto škicą

1977–1983 m. buvo Vilniaus universiteto Žurnalistikos katedros Periodinės spaudos mokslinio tyrimo laboratorijos mokslinis bendradarbis, vadovavo studentų estradinių miniatiūrų teatrui, dirbo Kiemo teatro režisieriumi. 

Daug metų jis atidavė televizijai. 1983–1992 m. – Lietuvos televizijos Propagandos vyr. redakcijos redaktorius, 1992–1993 m. – šios redakcijos vyriausias redaktorius. Nuo 1993 m. – Lietuvos televizijos Visuomeninių programų direkcijos visuomeninių–politinių laidų kūrybinio susivienijimo vyriausias redaktorius. Lietuvos televizijoje rengė laidas „Žmogus. Visuomenė. Įstatymas“, „Juridinis kanalas“. Nuo 1996 m. buvo  teisinių ir politinių laidų vedėjas. 

Taigi beveik 50 metų pašventė žurnalistikai. Per šimtą jo straipsnių apie šalies bei pasaulio cirko istoriją išspausdinta įvairiose Lietuvoje leistose enciklopedijose. 1994 metais jam buvo įteikta K. ir J. Bobelių žurnalistinė premija.

„Daug metų buvau ir tebesu įsitikinęs, kad  žurnalistas, kuris rašo specializuotomis temomis,  turi gerai išmanyti tai, apie ką rašo“, - kalbėjo  A.Jancevičius ir džiaugėsi, salėje  matydamas gerai pažįstamus kolegas žurnalistus, su kuriais kartu dirbta Lietuvos televizijoje.

Žurnalisto, laidų vedėjo darbas yra tik viena jo veiklos pusė. Koncertinei veiklai atiduota daugiau kaip 30 metų, gausu koncertinių pasirodymų Kauno “Žalgirio” arenoje ir kitose didžiosiose salėse su Baltijos šalių, Norvegijos, Vokietijos, įvairių Afrikos šalių, Ukrainos, Lenkijos bei kitų valstybių cirko meistrais. Vien senojoje Kauno sporto halėje surengta per 500 pasirodymų. Koncertavo A. Jancevičius ir  su tuometine Vilniaus valstybinio jaunimo teatro aktorių grupe „Namų muzikavimo grupė”. O kur dar daugiau kaip 20 metų  gastrolių su Baltijos cirku...

A. Jancevičius domisi ir kitų iliuzionistų darbais, pats išbando vis naujus iliuzijų triukus. Į savo pasirodymus stengiasi įtraukti ir žiūrovus, todėl jie tampa gyvi, nuotaikingi, sukeliantys daug emocijų.

Pasak A.Jancevičiaus, iliuzonisto darbas yra nelengvas, naujam triukui paruošti tenka įdėti daug pastangų ir laiko, todėl jaunimą sunku sudominti ir prikalbinti mokytis šio amato subtilybių. Kai jis mokykloje bandė organizuoti iliuzonistų būrelį, į jį... neatėjo nei vienas moksleivis.

Susitikimo akimirkos

O mes, tąsyk susirinkę jaukioje Teatro sąjungos salėje, pamatę jo atliekamus įvairius cirko triukus, patikėjome, jog neįmanomi dalykai tampa įmanomi. Iliuzonisto pakviesti, noriai cirko triukuose talkino žinomi žurnalistai Kęstutis Šiaulytis, Ipolitas Skridla, Vytautas Žeimantas, Gerda Gudjurgienė, kiti. Į sceną išėjo ir LŽS pirmininkas Dainius Radzevičius. Teko artistui paasistuoti ir šių eilučių autorei…  

Nuotaikingas, nenuspėjamas ir kupinas teigimų emocijų susitikimas paliko įspūdį net skeptikams.

Atgal