VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

02.21. “Tik laisvas žmogus supranta abstraktų humorą”

Rimvydas Valatka

Vilniaus knygų mugėje praleidau valandą su knygos "Imperatyvas" autoriais, lenkų kino režisierium K.Zanussi ir ukrainiečių leidėju A.Krasovickiu.

Rimvydas Valatka

Knygos "Imperatyvas" viršelis

Zanussi galima cituoti iš kiekvieno šio knygos puslapio. Apie viską. Apie Afriką, kuri yra labiausiai žlugusi pasaulio vieta, ir kuri ateis į Europą per naują tautų kraustymąsi, apie lenkų atsakomybę, apie lietuvių ir lenkų atsakomybę už baltarusių tautos politinius vargus šiandien, apie kiną su drungnais jausmais, kurie kyla iš motyvacijos stokos ir kairiojo politkorektiškumo, kuris veda Europą šunkeliu. 

Bet aš pacituosiu ką Zanussi sako apie ironiją:

"Žinote, apskritai ironija – tai didžiulis žmonijos pasiekimas. Paprastas, neišsilavinęs žmogus ironijos nesupranta, supranta tik subtilus žmogus. Lenkijoje, žinote, yra toks lyg ir alegorinis posakis (man atrodo, kad tai puikus pavyzdys). Vergas niekada neturi humoro jausmo, vergas tik tyčiojasi iš to, kas jį engia, vergas negali leisti sau juoktis iš savęs. Tik laisvas žmogus supranta abstraktų humorą. Abstraktus humoras – jis nenukreiptas prieš ką nors. Jis, jei galima taip pasakyti, eina į orą."

 

Atgal