VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra, menas

01.08. HUMORO KALENDORIUS

Kęstutis K.Šiaulytis

Sausis. Slidėmis į Palangą!

Astrologai pagaliau apsisprendė paskelbti – Vandenio era prasidėjo paskutinėmis du tūkstančiai dvidešimtųjų gruodžio dienomis. Apie buvusią, Žuvų eros pabaigą, kalbėta jau seniai, nekantriausi žvaigždžių skaičiuotojai jau 2012-aisiais laukė sukrėtimų, bet, matyt, pereinamasis laikotarpis kažkur įstrigo, bet nenuvylė. Pastaraisiais metais permainos mūsų padangėje liejasi kaip Nemunas ties Rusne! Artimiausią šimtmetį astrologai mato šviesų – kada panorėję lankysimės kosmose, o Žemėje skraidysime nuosavais sparnais!

 Pro langą pažvelgęs į jaunėjantį mėnulį ir aš bandau prognozuoti ateitį. Sninga, reiškia padidės slidžių paklausa. Kadangi poledinės žūklės ežerai ir marios sausio mėnesį automobiliais nepasiekiami (trukdo vyriausybės sprendimai), ešeriauti trauksime pusnimis! Iki stintų guotų ties Kiaulės nugara Klaipėdoje, teks ilgiau lazdomis pairkluoti: kauniečiai ten nukaks per dvi paras, o mes, vilniečiai, gal suspėsime bent į žuvų turgų Palangoje. Svarbu neužmiršti slidžių tepalo, kaip sako liaudies patarlė –sauso niekas neklauso!

Pasiklydo

Naujienos

 Astrologas

Sausis statybose

Žvejų draugystė

Banko pelėda

Pasižvalgęs interneto padangėje, tyrinėju kaip gyvena mūsų žvaigždutės: jaunųjų ministrių Plejada choru dainuoja karantino naujienas, o “atlikėjų” žvaigždynai vis su kuom nors kariauja – žybsi išprakaituotu humoru. Žiniasklaidos horizontuose kyla, šiaip jau ūkuose plevenantys, socialiniuose tinkluose sublizgėję feisbuko aktyvistai, jų spindintys veidai pranašauja naująją kolektyvizaciją, šį kartą –mąstymo.

 Nuklydau į platesnius vandenis, bet vis savo galaktikoje. Europos sąjungos vėliavos žvaigždžių ratelis spindi blankiau – jaučiasi Breksito padariniai. Kitų sambūrių ir valstybų vėliavose pastebima sumaištis – astrologai jų raudonuose, mėlynuose, žaliuose žvaigždynuose įžiūrėtų karingojo Marso ir aistrų kurstytojos Veneros įtaką. Pro savus teleskopus žvelgiantys politologai mato kita – kalčiausias Merkurijus, prekybos, komunikacijų ir visokiausios išminties planeta. Jų spėjimas: įsiliepsnoję politinių ginčų gaisrai –vakcinos čiurkšle neužgesinami. 

  Menotyrinikai turi savo ateities perskaitymo metodiką. Jie žvalgosi dailės parodose – nuo seno žinoma, jog menininkų darbai tarsi išpranašauja rytdieną. Jei taip, pastarųjų metų vizualistų artefaktai mūsų palikuonims nieko gero nežada. Paguosiu, konceptualusis menas sunkiai iššifruojamas, gal tai tik mada, filosofiniu nuovargiu nuspalvinti kasdienę kūrybą?

 Pasižvalgiau ir aš, savo humorografijų archyve, gal rasiu ką nors pranašiško? Aptikau 2012-ųjų metų karikatūrą, kuri galėtų iliustruoti šiomis dienomis spaudoje pasirodžiusius straipsnius tokiomis antraštėmis –“Bankai keičia paslaugų įkainius”.

Atgal