VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

07 14. Beveik ketvirtadalis lietuvių aktyviai dalyvauja kultūroje

Tyrimai rodo, jog aktyviai kultūros procesuose dalyvauja beveik ketvirtadalis Lietuvos gyventojų, tačiau panaši visuomenės dalis yra nusivylusi ir apatiška kultūrai.
Tyrimo "Gyventojų dalyvavimas kultūroje ir pasitenkinimas kultūros paslaugomis" metu nustatyta, kad aktyvūs kultūros mylėtojai ir puoselėtojai yra 24 proc. šalies gyventojų. Tai daugiausiai yra išsilavinę jaunesnio amžiaus didžiųjų Lietuvos miestų gyventojai. Tai ne tik "vartojantys" įvairius kultūros produktus, tačiau ir patys aktyviai kuriantys, dalyvaujantys ir savanoriaujantys skirtingose kultūrinėse srityse asmenys.
Vis dėlto panaši visuomenės dalis - 22 proc. šalies gyventojų yra nusivylę ir apatiški kultūrai. Į šią kategoriją daugiausiai patenka vyresnio amžiaus, kaimo gyventojai ir darbininkai. Jie nesijaučia laimingi, neturi intereso įsilieti į kultūrinį gyvenimą ir juo nesidomi. Leisdami laisvalaikį, užuot apsilankę muziejuje ar kitoje kultūrinėje įstaigoje, jie paprastai renkasi televizorių ar laikraštį.
Daugiausiai lietuvių, tyrimo duomenimis, yra masinės kultūros vartotojai (36 proc.). Daugiausiai tai vidutinio amžiaus, miestų gyventojai. Jie mieliau renkasi žiūrėti ar klausyti kultūros renginio ar koncerto įrašo nei patys jame dalyvauti, muziejai ir kultūros paminklai bei vietovės - juos dominantys objektai: jeigu neaplankomi fiziškai ar virtualiai, tai bent jau su jais susipažįstama iš laidų per TV ar radiją. Skaitymui vietoj knygos ši kategorija mieliau renkasi žurnalus, jie žiūri daug filmų.
12 proc. šalies kultūros vartotojų yra dar besimokantis jaunimas ar jauni specialistai. Jie neturi kliūčių, ribojančių dalyvavimą kultūriniame gyvenime, tačiau patys nėra aktyviai jame dalyvaujantys ar savanoriaujantys, tuo tarpu 6 proc. vartotojų - kultūra besidomintys senjorai, kuriems prasta sveikata, didelė kaina ar sudėtingas nuvykimas trukdo įsilieti į kultūrinį gyvenimą. Kultūrą jie labiau vartoja neišeidami iš namų: klausosi įrašų, žiūri programas apie kultūrą.
Tyrimo metu šių metų sausį iš viso apklausta 1217 15 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų.

Atgal