VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

08 23. Nustatytos dalyvavimą kultūroje ribojančios priežastys

Kultūros ministerijos užsakymu atlikto tyrimo „Gyventojų dalyvavimas kultūroje ir pasitenkinimas kultūros paslaugomis“ metu nustatyta, kad nesidomėjimas kultūrine veikla būdingas ketvirtadaliui tyrimo dalyvių. Nors, be intereso trūkumo, šie žmonės minėjo ir tokias kliūtis, kaip laiko trūkumas, brangumas ar pasiūlos stoka, visgi 25 proc. atvejų pirmine nedalyvavimo priežastimi šioje ataskaitoje laikomas nesidomėjimas kultūra.

Laiko trūkumas – plačiai paplitusi problema, minima 47 proc. dalyvavusių apklausoje. Tuo pačiu tai ir pasiteisinimas: penktadalis tų, kuriems trūksta laiko kultūrai, ja nesidomi.

Kitos kliūtimi tampančios asmeninės priežastys – sveikatos problemos (20 proc. respondentų). Jos susijusios ir su ekonominio bei fizinio prieinamumo problemomis: pusė besiskundžiančių prasta sveikata teigia, kad kultūrinės veiklos jiems per brangios, daugiau nei penktadaliui yra per sudėtinga iki jų nuvykti.

Fizinis nepasiekiamumas (16 proc. apklaustųjų nurodė tai kaip vieną pagrindinių kliūčių), savo ruožtu, susijęs su pasiūlos trūkumais: trečdalis tų, kuriems sudėtinga nuvykti iki kultūrinės veiklos vietos, taip pat susiduria su ribotu pasirinkimu arba prastos kokybės veikla vietovėje. Dažniau tokias kliūtis mini kaimuose gyvenantys senjorai su nedidelėmis pajamomis.

Atgal