VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

04 08. Kultūros ministerija parengė Mecenatystės įstatymą

Kultūros ministerija parengė ir pateikė derinimui ministerijoms Mecenatystės įstatymą, kuris, tikimasi, skatins verslą atkreipti dėmesį ir mecenuoti valstybei reikšmingo paveldo atkūrimą, kultūros objektus, kūrybines inovacijas, valstybei svarbias švietimo ir sporto programas.
Kartu su šiuo įstatymu parengti Pelno mokesčio ir Gyventojų pajamų įstatymų pakeitimo projektai. 
Įstatymo projektu nustatomas mecenavimo objektas, mecenuojamojo ir mecenato pareigos bei mecenavimo kontrolė, kai mecenavimo gavėjai ir teikėjai naudojasi Lietuvos Respublikos pelno mokesčio ir Gyventojų pajamų mokesčio įstatymų nustatytomis mokesčių lengvatomis, kada skiriamos ir gaunamos mecenavimo lėšos nėra apmokestinamos. 
Ministro Šarūno Biručio teigimu, kalbėti apie pagalbą ir sąlygų sudarymą remti valstybei svarbius reiškinius ir objektus, šiandien ypač svarbu.
„Turime atkurti jau greitai šimtmetį švęsiančios Lietuvos, kaip modernios valstybės, tradicijas, kurios formuoja mūsų valstybės imunitetą, garsina mūsų šalies vardą ir skatina visuomenei reikšmingus procesus. Be to, šis įstatymas ir jį lydinčių įstatymų pakeitimai suteiks valstybei galimybę vykdyti projektus, kuriems nuolat trūksta lėšų. Verslo dalyvavimas įgyvendinant valstybės strategines programas bus abipusiai naudingas, skatins viešojo ir privataus sektorių bendradarbiavimą", - sako kultūros ministras Š. Birutis.
Įstatymų projektų siūlomo reguliavimo teigiama pasekmė - skatinamos didesnių apimčių privataus kapitalo investicijos svarbiems visuomeninės paskirties statiniams statyti ar renovuoti, ar valstybinės reikšmės programų priemonėms įgyvendinti. Įstatymų projektams įgyvendinti papildomų valstybės biudžeto lėšų nereikės.
Įstatymo projektu siūloma numatyti, kad mecenavimu laikomas piniginių lėšų (ne mažesnių nei 50 000 Eur) teikimas negrynaisiais pinigais bei bet kokio kito turto, įskaitant pagamintas ar įsigytas prekes (kurių rinkos vertė yra ne mažesnė nei 50 000 Eur) pateikimas mecenuojamiesiems valstybės raidai svarbiems visuomeninės paskirties statiniams statyti ar renovuoti ar valstybinės reikšmės kultūros programos priemonėms įgyvendinti.
Siekiant minimizuoti galimybę piktnaudžiauti siūlomomis mokesčių lengvatomis, jas siūloma taikyti tik teikiant mecenavimą valstybės raidai svarbiems visuomeninės paskirties statiniams ar valstybinės reikšmės programų priemonėms, kurios tokiomis pripažintos Vyriausybės nustatyta tvarka.

Atgal