VALSTYBĖS LAIKRAŠTIS. ĮSTEIGĖ DR. J.BASANAVIČIUS 1917 M. VASARIO 28 D..

Kultūra

06 21. Aplankyta Alfonso Jurskio gimtinė

Ona Striškienė, Paįstrys, Panevėžio rajonas

Birželio 8 d. paįstriečiai keliavo po Paįstrio apylinkes. Buvo paminėtas radijo 90-tasis gimtadienis, aplankyta inžinieriaus – radiotechniko, radiotechnikos pradininko Lietuvoje, Kauno radijo stoties viršininko, Lietuvos kariuomenės pulkininko leitenanto Alfonso Jurskio gimtinė, esanti Akmenytės vienkiemyje, Paįstrio seniūnijoje. Gimtinėje yra išlikęs buvusios sodybos ąžuolas. Prie jo 1989 metais, buvo pastatytas stogastulpis su išdrožtais žodžiais: „Šioje sodyboje 1894 VIII 4 gimė pirmosios lietuviškos radijo stoties kūrėjas profesorius Alfonsas Jurskis“. Čia buvo prisiminta Alfonso Jurskio kelias į mokslus, darbai radijo srityje, sudėtingas gyvenimas. Kalbėta apie Lietuvos radijo nueitą kelią nuo 1926 m. birželio 12 d. iki šių dienų. Kalbėjo kraštotyrininkas, Paįstrio kraštiečių klubo „Ąžuolas“ prezidento pavaduotojas Bronislovas Mažylis.

Ąžuolas ir stogastulpis profesoriaus Alfonso Jurskio gimtinėje Akmenytės vienkiemyje

Tą pačią dieną buvo aplankyti 1863 metų sukilimo kapeliai, esantys Mitkų miške. Stogastulpio sukilėliams autorius panevėžietis tautodailininkas Arvydas Petrulis. Sustota prie paminklų 1945 m. kovo 5 d. žuvusiems penkiems partizanams Mitkų kaimo laukuose. Medinio stogastulpio autorius tautodailininkas Bronislovas Mažylis.

Kraštotyrininkas Bronislovas Mažylis prie 1863 m. sukilėlio paminklo Mitkų miške

Grįžtant sustota Baroniškių kaime Bronislovo Mažylio sodyboje. Pasidžiaugta Bronislovo restauruotu Nepriklausomybės X-mečiui skirtu stogastulpiu, kuris 1928 m. buvo pastatytas Paįstryje. Paįstryje yra pastatyta šio meniško stogastulpio kopija. Aplankytas B. Mažylio muziejus. Jame sukaupta daug duomenų ir eksponatų apie Paįstrio kraštą, jo šviesuolius.  Daug medžiagos yra surinkta apie Alfonsą Jurskį.

Restauruotas 1928 metais Paįstryje statytas Nepriklausomybės stogastulpis Baroniškių kaime

Šį keliavimą po Paįstrio apylinkes surengė Panevėžio rajono VB Paįstrio vyr. bibliotekininkė Jūratė Blaževičienė.

 

Jūratės Blaževičienės foto

Atgal